Каспрук пропіарився на темі зміни російських географічних назв деяких чернівецьких вулиць, але жодного російського письменника чи діяча на всякий випадок не зачепив

Каспрук пропіарився на темі зміни російських географічних назв деяких чернівецьких вулиць, але жодного російського письменника чи діяча на всякий випадок не зачепив

01.04.2022, 17:52
Колишній Чернівецький міський голова, а нині депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук оприлюднив проєкт рішення міської ради, який передбачає перейменування деяких чернівецьких вулиць. 
 
Необхідність такого кроку Каспрук обґрунтував на своїй сторінці у ФБ. Проте одразу впадає у вічі, що у запропонованому ним проєкті рішення немає жодної чернівецької вулиці, які названо на честь російських письменників. Очевидно, що радники Каспрука запропонували йому на всякий електоральний випадок не зачіпати ці назви. Попри те, що більшість вітчизняних інтелектуалів від Сергія Жадана до Сергія Квіта публічно висловилися проти збереження особливого статусу російських діячів культури на теренах України. 
 
 
 
 
 
"Російська культура – це великий наратив, що завжди виправдовував насильство та зневагу до інших" https://pen.org.ua/.../kultura-dostoyevskogo-i.../...
 
"Жодної назви, пов’язаної з країною-агресором на карті України та українських міст не повинно бути, - йдеться у дописі Каспрука. 
 
Не мають матері наших захисників, які віддали життя у цій війні, рідні жертв ненависного ворога ходити по вулиці Волзькій, Курській, Іркутській, Таманський, викликати таксі на Барнаульську чи Курильську.
 
Не залишимо у топоніміці нашого міста жодного сліду російського агресора!
 
Наш обов’язок – вшанувати мужність українських Міст-героїв, їх мешканців, пам’ять кожного Героя-захисника!
 
Переконаний колеги підтримають.
 
У К Р А Ї Н А
Чернівецька міська рада
VІІІ скликання
Р І Ш Е Н Н Я
Про перейменування в м. Чернівцях вулиць на честь українських міст-Героїв
Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з огляду на Укази Президента України №111/2022 від 06.03.2022р. «Про встановлення почесної відзнаки «Місто-герой України» та №164/2022 від 24.03.2022р. «Про присвоєння почесної відзнаки «Місто-герой України», звернення громадян та електронні петиції, з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, враховуючи правовий режим воєнного стану, запровадженого в Україні у зв'язку військовою агресією Російської Федерації проти України Чернівецька міська рада
В И Р І Ш И Л А :
1. Перейменувати в м. Чернівці:
1.2. Вулицю Херсонську на вулицю Міста-героя України Херсона.
1.3. Вулицю Харківську на вулицю Міста-героя України Харкова.
1.4. Вулицю Маяковського Володимира на вулицю Міста-героя України Маріуполя.
1.5. Вулицю Курильську на вулицю Міста-героя України Гостомеля, Курильський провулок – на Гостомельський провулок.
1.6. Вулицю Волзьку на вулицю Міста-героя України Волновахи.
1.7. Вулицю Петрозаводську на вулицю Міста-героя України Миколаєва, Петрозаводський провулок – на Миколаївський провулок.
1.8. Вулицю Охтирську на вулицю Міста-героя України Охтирки.
1.9. Вулицю Бєлінського Віссаріона на вулицю Міста-героя України Бучі.
1.10. Вулицю Барнаульську на вулицю Міста-героя України Ірпеня.
2. Міській топонімічній комісії розглянути та запропонувати до перейменування на честь Героїв, які віддали життя, захищаючи Україну від збройної агресії Російської Федерації, перелік вулиць та інших топонімів на території Чернівецької міської територіальної громади, назви яких пов’язані з країною-агресором.
3. Поінформувати про прийняття цього рішення Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації, Чернівецьке міське комунальне бюро технічної інвентаризації», Чернівецьку філію ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України,
відділ №1 (м.Чернівці) управління в Чернівецькому районі Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, відділи ведення: Державного реєстру виборців та реєстру територіальної громади Чернівецької міської ради, Чернівецьке районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, центри обслуговування населення, департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької обласної державної адміністрації, управління Державної міграційної служби України в Чернівецькій області, управління державно служби України з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області, публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз», публічне акціонерне товариство «Енергетична компанія «Чернівціобленерго».
4. Рішення підлягає оприлюдненню на офіційному вебпорталі Чернівецької міської ради та в засобах масової інформації.
5. Організацію виконання цього рішення покласти на департамент інфраструктури та благоустрою міської ради.
6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища.
 
1