Поки чернівецькі протестують, більша частина студентів-медиків в Україні вперше складають міжнародний іспит з основ медицини (IFOM)

Поки чернівецькі протестують, більша частина студентів-медиків в Україні вперше складають міжнародний іспит з основ медицини (IFOM)

02.07.2019, 09:13

У понеділок, 1 липня, більша частина студентів 3 курсу спеціальності «Медицина» вперше складають міжнародний іспит з основ медицини (IFOM) як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Оскільки такий іспит проходить вперше, серед студентів і викладачів є багато побоювань щодо його складання. З різних міст України надходять повідомлення про те, що складання іспиту намагаються саботувати в різний спосіб. МОЗ України оперативно інформуватиме про перебіг іспиту. Якість медичної освіти потребує прозорої і чесної оцінки, адже сьогоднішні студенти - майбутні лікарі, які нестимуть відповідальність за здоров’я і життя українського суспільства.

Українські студенти складають IFOM українською мовою у веб-форматі, іноземні - українською та англійською у веб-форматі або російською у паперовому варіанті. Сьогодні іспит складають у паперовому варіанті та в залежності від забезпечення комп'ютерами в кожному місті частинами у веб-форматі. Нагадаємо, IFOM містить 160 питань та перевіряє рівень професійної компетентності із фундаментальних дисциплін, які студенти вивчають протягом перших трьох років навчання.

МОЗ України бажає успіху всім студентам і гарантує справедливу оцінку без корупції. Формування порогу «склав-не склав» відбудеться після аналізу результатів і відповідей студентів з урахуванням факту, що такий іспит відбувається вперше та навчальні програми можуть відрізнятись у різних університетах України та світу. Результати складання іспитів усіма студентами проаналізує фахова панель із залученням представників МОЗ України, МОН України, університетів та незалежних експертів. Така практика визначення порогу «склав-не склав» звична для різних країн світу, зокрема, для України. Наприклад, після проведення іспиту встановлюється поріг у випадку ЗНО. Якщо у тестах IFOM будуть питання з мінімальною кількістю правильних відповідей (наприклад, через особливості викладання у ЗВО), ці питання не впливатимуть на результат «склав-не склав».

Забезпечення належних умов проведення атестації студентів - обов’язок ректорів університетів. Викриття фактів саботажу іспитів з боку закладів вищої освіти може стати причиною розірвання трудових контрактів з керівництвом таких закладів.

Загалом протягом 1-3 липня іспит мають скласти 12 877 студентів-медиків.

Якщо студенти не з’являться на іспит або у будь-який інший спосіб без поважних причин не візьмуть участь у тестуванні, вони отримують результат «0». Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 році - у серпні, відповідно до графіка Центру тестування, за власний кошт. Якщо повторна спроба буде невдалою - відрахування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях майбутні лікарі відмовляються йти на іспит з Міжнародних основ медицини

Про це на брифінгу в МОЗ заявив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні більша частина студентів третього курсу спеціальності «Медицина» вперше складають міжнародний іспит з основ медицини (IFOM) як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Особливість іспиту в тому, що він є об’єктивним, справедливим та незалежним інструментом оцінки якості підготовки майбутніх лікарів. Експерти з різних країн складають тестові запитання. Вони позбавлені національних особливостей. Це - основа медицини, базові знання, вони потрапляють до банку запитань. Тестові запитання перекладаються незалежною агенцією на національні мови та адмініструються в медуніверситетах країн. Результати тестів повертаються до Національної ради екзаменаторів, незалежної агенції, де ці результати й оцінюються. Таким чином ми отримуємо зовнішнє незалежне оцінювання українських студентів-медиків”, - пояснив Лінчевський.

Він наголосив, що на результати цього іспиту не можуть впливати ані студенти, ані викладачі, ані керівництво медвишів, ані МОЗ.

“Студент отримає те, що заслужив. Маніпуляції, втручання в базу результатів є фізично та технічно неможливими. Це — справедливий іспит. Він використовується у 29 країнах світу. Він є чи не найкращим з того, що сьогодні є у медичній освіті”, - наголосив Лінчевський.

За його словами, відтепер медичний диплом не можна буде купити в Україні у жодний спосіб.

“Через це ми отримаємо шалений спротив з боку представників старої системи освіти, оцінки якості медосвіти, які дезінформують суспільство щодо IFOM. Незалежне оцінювання унеможливлює будь-яку підробку, продаж дипломів майбутнім лікарям. Ми також маємо реально розуміти стан медичної освіти, рівень підготовки студентів-медиків, дати гарантії пацієнтам, що до медичної освіти допускатимуться компетентні та мотивовані студенти”, - наголосив Лінчевський.

За його словами, МОЗ зіткнулося із шаленим спротивом іспиту, фактам саботування, дезінформації та залякування студентів-медиків.

“Були факти підбурювання студентів до саботування іспиту. Ми стикнулися з тим, що були закриті аудиторії, не підготовлені до іспиту з боку адміністрації медвишів. Вимикалося світло, студенти перекривали вхід іншим студентам до входу у навчальні корпуси. Декани деяких медвишів давали вказівки не підписувати відповідні документи для іспиту, лунали заклики саботувати”, - сказав Лінчевський.

Він підкреслив, що за проведення іспиту несуть персональну відповідальність ректори медичних закладів освіти.

“Незабезпечення умов для проведення іспиту є підставою для розривання контракту з ректорами. Якщо студенти не з’являться на іспит або у будь-який інший спосіб без поважних причин не візьмуть участь у тестуванні, вони отримують результат “0”. Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 році - у серпні, відповідно до графіку Центру тестування, за власний кошт. Якщо повторна спроба буде невдалою — відрахування”, - наголосив Лінчевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях студенти-медики не хочуть здавати міжнародний іспит з основ медицини, бо у них не міжнародна система освіти (ВІДЕО)

1


КОМЕНТАРІ (1)

Медико-фармацевтична мафія програє. Справжні студенти-медики - молодці - складають іспит! А ті, кому купили місце у виші й оцінки на екзаменах, протестують на замовлення мафії. 

avatar

В. Козьмик

03 липня 2019 07:04