На Буковині кандидат в депутати від «Опозиційної платформи «За життя» використав колегію управління освіти для самопрезентації

На Буковині кандидат в депутати від «Опозиційної платформи «За життя» використав колегію управління освіти для самопрезентації

02.07.2019, 13:22

«Надіюся на вашу підтримку»: на Буковині кандидат в депутати використав колегію управління освіти для самопрезентації

27 червня у Кельменецькому ліцеї була запланована колегія управління освіти Кельменецької РДА та директорів освітніх закладів району (виборчий округ №204). Перед початком колегії кандидат в народні депутати Микола Довгань провів свою самопрезентацію для освітянпише ОПОРА.

Як повідомив довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, Микола Довгань, кандидат від партії «Опозиційна платформа «За життя», який балотується по округу №204, виступив перед учасниками освітньої колегії. Це відбулося за кілька хвилин до початку засідання, а самопрезентація кандидата тривала близько 4 хвилин. 

«24 чеврня стало публічно відомо про те, що «Опозиційна платформа «За життя» висунула мене кандидатом в депутати від своєї партії, мажоритарщиком, по 204 округу. Який 204 округ – ви знаєте.  Про своїх опонентів я не буду розповідати, скажу, чим це зумовлено. Зумовлено тим, що я працюю в цій партії, працюю помічником народного депутата Папієва Михайла Миколайовича весь цей час, ну, не весь цей час, а, принаймні, останні три роки. Був довіреною особою Бойка Юрія Анатолійовича. І коли завершилися президентські вибори, Юрій Анатолійович сказав: ти йдеш кандидатом в народні депутати у цьому окрузі», – сказав перед освітньою колегією кандидат в народні депутати Микола Довгань.

«У чому моя перевага? Я просто скажу… Виграє Козак [Василь Козак – кандидат в нардепи від округу №204 – ред.] – Кельменецький район буде підпорядкований територіально до Сокирянського району, це ви всі знаєте, ви мудрі люди, ви повинні це знати. І це повинно у підсвідомості відкладатися і розумітися. Прийде Бурбак [Максим Бурбак – кандидат в нардепи від округу №204 – ред.], я не маю нічого проти нього, як політичного діяча, рахуйте, що Кельменецький район буде підпорядкований Хотинському району. Пройде наша партія, пройду я – буду робити і створювати всі умови, аби все-таки район як цілісність залишився і був самобутнім. Тому надіюся на вашу підтримку, на те, що ви, члени ваших колективів, родин і сімей переглянуть свою позицію, усіх кандидатів, і виберуть ту людину, яка буде працювати на район», завершив свій виступ кандидат від «Опозиційної платформи «За життя».

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Любові Мартинюк, начальниці управління освіти Кельменецької районної державної адміністрації, аби дізнатися, чи було погоджено самопрезентацію Михайла Довганя з управлінням

«Микола Олександрович Довгань – це попередній начальник управління освіти. Він дуже добре знає керівників і директорів. Він сам з тими колегами колишніми зустрівся. Але мені не відомо було, то не було ще колегії, бо я коли прийшла, то я його зупинила, сказала, що у нас за регламентом колегія, і прошу звільнити зал», – сказала Любов Мартинюк, начальниця управління освіти Кельменецької РДА. Також вона заперечила, що Михайло Довгань попереджав її про те, що проводитиме самопрезентацію перед початком колегії.

ОПОРА зв’язалася з кандидатом в народні депутати Михайлом Довганем, щоб з’ясувати, на яких умовах кандидат від партії «Опозиційна платформа «За життя» виступав перед колегією. Згідно з його словами, він попереджував начальницю управління освіти про те, що буде проводити самопрезентацію: «Вона [Любов Мартинюк – ред.] сказала: «Якщо під час колегії – я вам не дозволяю. Маєте можливість або після колегії, або, якщо хочете, до колегії. Але якщо я прийду, ви зразу припиняєте».То було до колегії, а не на колегії, лиш зайшов начальник – я вийшов. То було поки люди сідали, розсідалися, хтось я заходив, я буквально хвилину, вступне слово, навіть і не встиг висловитися. Начальник зайшла, сказала: «У нас починається колегія», – розповів Михайло Довгань.

На відео, яке опублікувала Громадянська мережа ОПОРА, видно, що коли Михайло Довгань завершував свою самопрезентацію, до приміщення увійшла начальниця управління освіти Любов Мартинюк. Вона зачекала деякий час, поки кандидат завершить промову і сказала, що пора починати колегію.

«Відповідно до Статті 74 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" забороняється проведення агітаційних заходів під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. У цьому ж випадку кандидат фактично скористався колегією як приводом для власної агітації, хоча мав би проводити такий захід у позаробочий час і за власною згодою освітян», – каже Тарас Прокоп, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області

Ярина Боринець, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Наплювали на Закон.

avatar

В. Козьмик

03 липня 2019 06:42