'Увесь політичний проєкт Україна, значною мірою,  є прямим наслідком усвідомлених дій благодійників': у Чернівцях дискутували про благодійність і збирали гроші на ЗСУ

"Увесь політичний проєкт Україна, значною мірою, є прямим наслідком усвідомлених дій благодійників": у Чернівцях дискутували про благодійність і збирали гроші на ЗСУ

11.07.2023, 16:40
У двадцять шість років дехто з мого покоління, майже впевнений у цьому, вже добився/доробився до свого першого мільйона. Я у свої двадцять шість, як вказує позначка олівцем наприкінці книги, ще тільки читав Римських стоїків. Зате у нинішньому своєму віці вже знаю, як ці дві обставини чудово поєднуються :).
 
+++++
Дякуючи запрошенню Olga Obersht на Благодійний вечір та ініційованій розмові про благодійність одразу згадав трактат Сенеки «Про доброчинність/благодійність/De Beneficiis». Свого часу саме цей двохтисячолітній текст допоміг особисто мені розібратися у власних почуттях, як правильно чинити і приймати благодійність. А відтак виробити правильне ставлення до цього прекрасного явища, «яке слугує найголовнішою сполучною ланкою для людського суспільства».
 
І хоча Сенека виявився не надто вдатним вихователем моральності, про що свідчить поведінка його найвідомішого вихованця імператора Нерона, у питаннях доброчинності він таки знав толк. Принаймні за свою стоїчну науку невдячному учневі на його вимогу Сенека заплатив найдорожчим, що мав – власним життям.
 
Не буду тут переказувати зміст нашої розмови, головним результатом якої став збір певної суми благодійних коштів для потреб чернівецьких військовослужбовців ЗСУ. Обмежуся лише власним глибоким переконанням, до якого дійшов у процесі підготовки до спілкування.
 
Увесь політичний проєкт Україна, значною мірою, є прямим наслідком усвідомлених дій благодійників. Від перших видавців класичних текстів, написаних новою українською мовою, з яких почалося національне відродження – «Енеїди», «Русалки Дністрової», масового видання «Кобзаря», які надрукували ці книги за власні приватні кошти. І аж до діяльності філантропа-українофіла Василя Симиренка, який упродовж кількох десятиліть фінансував увесь українських національний рух на Наддніпрянщині та в Галичині з власних доходів.
 
Це саме про Симиренка ще один благодійник Євген Чикаленко колись написав, що той «захоплювався українською справою не тільки до глибини душі, але й до глибини кишені». Зважаючи, що більшу частину доходу Симиренко отримував від роботи своїх цукроварень, а також удосконалених власними винаходами пастили й мармеладу, під час бесіди пожартував, що при бажанні можемо бачити у ньому прообраз Петра Порошенка :).
 
За прикладами доброчинності мешканців Буковини часів бездержавного існування українців відсилаю усіх охочих до відеозапису нашої розмови, де також знайдете достатню їх кількість.
 
 
+++++
Благодійність для ЗСУ не завершується ніколи. Як навчає Сенека, одне лише усвідомлення власної доброчинності вже є достатньою винагородою за її здійснення. Водночас, немає нічого поганого, якщо за свою добру справу доброчинець теж одержить подяку або про неї стане відомо загалу.
 
З метою залучення ширшого кола потенційних доброчинців та гідної винагороди їхнього шляхетного вчинку відомий буковинський краєзнавець і популяризатор читання Микола Салагор зголосився надати надруковані за його сприяння унікальні видання «Вітання з Буковини: Міста, села та жителі краю на старовинних поштівках» та «Вітання з Чернівців: Вулиці, площі та містяни на старовинних поштівках» для пошанування тих, хто зробить пожертву 1500 гривень для українських воїнів на вказані нижче реквізити.
 
Переказуючи кошти на благодійний рахунок обов’язково напишіть Ользі Обершт, яку з цих двох книг ви обираєте. А далі ми домовимося, де і як їх вам можна буде передати. Пожертва за обидві згадані книги – 3000 тисячі гривень.
 
Долучаючись до цієї доброї справи, у спосіб який вже випробував у перші місяці війни, хочу повідомити, що за донат в 500 гривень на той самий рахунок доброчинець зможе отримати ОДИН з ТРЬОХ останніх авторських, які наразі залишилися у мене, примірників моєї книги «Вернон Кресс. Життя під прикриттям».
 
І, нарешті, найголовніше для чого я все це пишу. Хто не встиг, але бажає долучитися до збору нашим чернівецьким воїнам, які зараз під Бахмутом, то вам сюди: https://send.monobank.ua/jar/5NA4NmtcTn
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
На зображенні може бути: 1 особа та текст
1