'Чернівціводоканал' вже 12 років ніяк не спроможеться отримати кредит від німецького банку на оновлення мереж: 2010 року - через переворот Михайлішина, 2014-2020 - через бездіяльність Каспрука і Продана, 2022 - через війну

"Чернівціводоканал" вже 12 років ніяк не спроможеться отримати кредит від німецького банку на оновлення мереж: 2010 року - через переворот Михайлішина, 2014-2020 - через бездіяльність Каспрука і Продана, 2022 - через війну

04.08.2022, 10:42

Комунальне підприємство "Чернівціводоканал" через повномасштабне російське вторгнення не може підписати угоду на кредит з німецьким державним банком. За 21 мільйон євро, які мали отримати, планували замінити найбільш аварійні ділянки мереж у місті.

Про це у коментарі Суспільному сказав керівник водоканалу Андрій Колесник.

За його словами, угоду з німецькими партнерами мали підписати в березні цього року. Тепер цього зробити не можуть, бо за правилами міжнародних банків, в країні, де триває війна, зупиняють банківські гарантії для закупівель.

"Минулого року ми багато працювали, щоб підписати цей кредит. Наразі вирішуємо, як вирішити це питання", — говорить Колесник.

Кредитна угода передбачала заміну семи кілометрів водогону аварійної ділянки між Шубранцем і Попова, заміну понад 27 кілометрів водопровідних мереж у Чернівцях, а також заміну 25 кілометрів мереж водовідведення.

Кредит планували брати на 30 років. Пільговий період мав скласти десять років, виплати мали починати з 2031 року. Повертати гроші "Чернівціводоканал" планував завдяки зменшенню витрат води через прориви та підвищенню енергоефективності, казав раніше Колесник Суспільному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівці платять штрафи, бо Каспрук, Продан, Клічук не використовували кошти міжнародного кредиту на ремонт водогону, - джерело

Клічук не знає, чому Каспрук і Продан завалили заміну водопровідних труб, яка повинна була розпочатися ще минулого року

Затримка модернізації Чернівціводоканалу коштуватиме чернівчанам додатково ще майже 7 млн грн в тарифі на воду і, можливо, стільки ж з бюджету міста

Не минуло й десяти років: Чернівці отримали 1,25 мільйона євро для розробки проєкту модернізації системи водовідведення

Що відомо

У Чернівцях приблизно 65% водопровідних мереж потребують заміни, каже керівник водоканалу Андрій Колесник. Відтак періодично відбуваються їх пориви, через що в місті вимикають водопостачання.

Проєкт муніципального водного господарства підтримується Урядом Німеччини та Кредитною установою для відбудови (KfW).

27 січня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво «Проєкт муніципального водного господарства міста Чернівці, стадія 1».

1 грудня 2021 року Чернівецька міська рада надала дозвіл комунальному підприємству "Чернівціводоканал" взяти кредит на модернізацію старих аварійних мереж міста.

 

Джерело: https://suspilne.media/267112-cerez-povnomasstabnu-vijnu-cernivcivodokanal-ne-moze-vzati-kredit-na-onovlenna-merez/

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua     
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

 

 

 

1