Затримка модернізації Чернівціводоканалу коштуватиме чернівчанам додатково ще майже 7 млн грн в тарифі на воду і, можливо, стільки ж з бюджету міста

Затримка модернізації Чернівціводоканалу коштуватиме чернівчанам додатково ще майже 7 млн грн в тарифі на воду і, можливо, стільки ж з бюджету міста

29.07.2020, 14:03

Робота над проектом можернізації водного господарства Чернівців розпочалась ще у 2008-2009 роках, а з 2016 року банк KfW зарезервував для фінансування 1 стадії проекту 17 млн.євро. За невикористання цих коштів чернівчани вже цього року заплалять близько 7 млн.грн. штрафних санкцій. При цьому німецьким банком на техніко-економічне обґрунтування та супровід проекту раніше вже було виділено 5,1 млн.євро.

Про це повідомляє Центр реформ та розвитку - Чернівці

ЯКОЮ Є ПЛАТА ЗА НЕВИКОРИСТАННЯ КРЕДИТНИХ 17 МЛН.ЄВРО?

Згідно умов кредитної угоди з 07.05.2015 року банк KfW нараховує плату у розмірі 0,25% річних за невикористані кошти (17 млн.євро), що складає 42,5 тис.євро на рік. Таким чином станом на сьогодні фінансові витрати за невикористання кредиту складають близько 222 тис.євро або біля 7 млн.грн. Нагадаємо, що фінансові витрати по кредиту закладаються в тариф на послуги з водопостачання і їх платниками є споживачі підприємства. Тому ці гроші в останні роки були закладені в тарифи чернівчан.

В тарифах чернівчани щороку за це заплатили близько 1,2 млн.грн., де зараз ці гроші? Чи підприємство знову планує попросити фінансування з бюджету на ці цілі? Якщо так, тоді чернівчани заплатять двічі і це буде вже 14 млн.грн. за які реально можна було давно замінити аварійну ділянку водогону Дністер-Чернівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водогоном Чернівців займався і уряд, і Верховна Рада України, тільки не Каспрук з Проданом

ЧОМУ ВЖЕ 10 РОКІВ ПРОВОДИТЬСЯ РОЗРОБКА ТЕО ТА ЕКСПЕРТИЗА ПРОЕКТУ МОДЕРНІЗАЦІЇ?

Робота над техніко-економічним обгрунтуванням проекту модернізації розпочалась у 2008-2009 роках. У липні 2011 року данський концерн COWI за 500 тис.євро гранту від банку розробив попереднє ТЕО проекту. У 2014 році воно було погоджено ДП «Укрдержбудекспертиза» та схвалено КМУ. У 2015 році підписано ряд багатосторонніх угод для реалізації проекту, які у 2016 було схвалено ЧМР та ратифіковано відповідним Законом України. Таким чином з 2016 року проект модернізації Водоканалу перебуває в активній стадії і має реальне фінансування.

ЧЕРГОВА ФІНАНСОВА УГОДА НА РОЗРОБКУ ТЕО ТА СУПРОВІД ПРОЕКТУ

Майже рік назад, зокрема 16.08.2019р., Чернівецька міська рада схвалила фінансову угоду між ЧМР та німецьким банком KfW в розмірі 1,25 млн.євро з метою фінансування експертних послуг для розробки техніко-економічного обгрунтування 3 стадії «Проекту муніципального водного господарства м.Чернівці». Раніше були укладені фінансові угоди на фінансування послуг консультантів проекту (3 млн.євро) та на розробку техніко-економічного обгрунтування для 2 стадії проекту на 350 тис.євро. Таким чином на проектування та супровід проекту модернізації Водоканалу з 2009 року банк KfW виділить вже більше 7,1 млн.євро. Цікаво, що Водоканал вже зробив по реалізації хоча б 1 стадії проекту ?

ЩО МАЄМО СЬОГОДНІ?

Ще у грудні 2018 року отримано висновок ДП «Укрдержбудекспертиза» щодо скоригованого ТЕО в частині розбивки всіх заходів на черги та пускові комплекси. Кориговане ТЕО 10.05.2019р. схвалено Чернівецькою ОДА. В січні 2019 року було завершено геодезичні, геологічні вишукування та проведення технічних обстежень будівель та споруд. Протягом лютого – травня 2019 року проводилось виправлення проектно-кошторисної документації відповідно до зауважень фахівців КП «Чернівціводоканал», їх подано в ДП «Укрдержбудекспертиза на затвердження.

Згідно минулорічної інформації ще у вересні-грудні 2019 року було заплановано тендерні процедури та укладення контрактів з підрядниками по реалізації заходів проекту. Але ж нині уже 2020 рік, а віз і нині там.

На сайті Чернівецької міської ради з’явився проект рішення, яким передбачено додатково виділити 2 млн.євро від німецького банку KfW для Чернівціводоканалу на фінансування експертних послуг консультанта з впровадження проєкту «Муніципального водного господарства м. Чернівці, Стадія 2».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осачук готовий не тільки задіяти свої німецькі контакти, але й особисто латати прорив на водогоні, щоб забезпечити чернівчан водою

Як бачимо ситуація впродовж останніх років залишається практично незмінною: вносяться зміни до проектної документації та проводяться експертизи проекту, проте проблеми Чернівціводоканалу не зважаючи на те, що нове керівництво керує ним близько 2 років не вирішуються, а скоріше навпаки поглиблюються.

Панове очільники міста та підприємства Василь Продан, Антоніна Бабюк, Ярослав Цуркан, СКІЛЬКИ ЩЕ ЧЕРНІВЧАНИ ПЛАТИТИМУТЬ зі своєї кишені ЗА вашу ЗАТРИМКУ МОДЕРНІЗАЦІЇ ВОДОКАНАЛУ?

Що вже зробив Чернівціводоканал за більше ніж 10 років реалізації проекту модернізації? Питання швидше риторичне, тому що проект поки що у практичну площину так і не перейшов.

Варто зазначити, що Чернівціводоканал має реальну можливість реалізувати ряд заходів, що не потребують тривалих погоджень та експертиз, як наприклад заміна магістральної ділянки водогону Дністер-Чернівці.

Проте, на жаль, цього не відбувається через політизацію господарських процесів у місті. 

Джерело: http://chernivtsy.eu/portal/f/mrp/ses2020008-14.rar

1