Вісім лип на Богдана Хмельницького і перших п'ять дубів на Кафедральній висадили у травні

Вісім лип на Богдана Хмельницького і перших п'ять дубів на Кафедральній висадили у травні

05.06.2023, 08:56

Вулиця Богдана Хмельницького у Чернівцях повністю засаджена липами. 

Працівники Чернівецький трест зеленого господарства та ПЗР здійснили комплексне озеленення вулиці Богдана Хмельницького, викорчували всі пні та висадили 8 прекрасних молодих лип.

Про це повідомила заступниця керівниці Тресту Наталия Гончарова.

Липи обрано тому що, підсадку здійснюють тими породами, які вже ростуть на певній вулиці. У випадку вулиці Богдана Хмельницького такими деревами виявилися якраз липи, які зберегли під час капітального ремонту цієї автомагістралі кілька років тому.

Водночас на вулиці Кафедральній, де переважають каштани, фахівці Тресту визначили, що максимально сприятлива порода дерева для зазначеної вулиці - це дуб звичайний Фастігіата. Цієї весни, по вулиці вже було висаджено перші 5 дубів.

По вулиці Кафедральній у 2022 році було проведено капітальний ремонт тротуарів, який не минув безболісно для каштанів. Працівники Тресту вказують, що через щільні забудови, відсутність сонця, дерева мають довгий витягнутий стовбур, відсутність повноцінної крони, послаблені тонкі гілки тощо вікова межа цих дерев скорочується.
 
Окрім техногенного навантаження, до поганого стану деяких старих дерев на Кафедральній долучилася наявність каштанової молі, яка послаблює їхній імунітет. 
 
 Аварійні каштани, які почали висихати, будуть  видаляти і замінювати дубами. Це дерево з вузькою колонновидною або пірамідальною, щільною кроною висотою близько 15 м. Гілки вертикально спрямовані. Листя шкірясті з округлими лопатями, темно-зелені зверху і світліші знизу, восени – жовто-бурі.
 
Компенсаційну посадку дерев цієї весни здійснено також на вулиці Головній. Замість порожніх лунок і пнів на цій вулиці Трест зеленого господарства  вже висадив 23 липи - прекрасні молоді дерева.
 
Інші вулиці міста також не залишились без уваги. Компенсаційну висадку здійснили по таким вулицям як: Гете (1 липа), Українська (2 липи), Університетська (1 липа), Б.Хмельницького (8 лип), Садова (15 лип), Шолом-Алейхема (2 липи), Т.Шевченко (3 липи), М.Кордуби (2 липи), У.Кармелюка (2 липи).
 
Загалом здійснили підсадку 59 лип на вулицях нашого міста.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата очільниці КП "Трест зеленого господарства" з 1 квітня складає 31 303 грн: березневу заплату керівника і середню озеленювачів журналісту не повідомили
 
ДОВІДКОВО: 
 
18 травня 2023 року, на засіданні Київської міської ради було затверджено Рекомендації по догляду за кронами дерев на території міста Києва.  Нарешті визнано, що дерево є живим організмом, а не елементом благоустрою, як лава чи урна. Максимальна обрізка – не більше 35% об’єму крони дерева.
 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1