Від КПП і ледь не до Коровії: начальник Чернівецької митниці пояснив, чому на 'Порубному' утворилася величезна черга із фур

Від КПП і ледь не до Коровії: начальник Чернівецької митниці пояснив, чому на "Порубному" утворилася величезна черга із фур

28.06.2022, 09:43
Штрихи до портрета. Начальником Чернівецької митниці Михайла ТОВТА призначено 21 вересня 2021 року. До того він очолював, зокрема, Черкаську та Закарпатську митниці. Михайлу Йосиповичу 58 років, народився і виріс на Закарпатті, має вищу освіту.
 
— Та величезна черга, так званих фур, що простягнулась від КПП «Порубне» і ледь не до Коровії, просто вражає кожного, хто нині проїжджає автотрасою. Чим зумовлена така ситуація, Михайле Йосиповичу?
 
— Річ у тім, що заблоковані порти України на Чорному морі у зв’язку із війною, розв’язаною Росією проти нашої держави, загальмували експортні перевезення зерна до зарубіжних країн. Звісно, аби якось виправити ситуацію, Україна змушена вдаватись до значних автоперевезень зазначеної сільгосппродукції до Румунії та Болгарії, а звідти через їхні порти до споживачів інших країн. Переважно таке додаткове навантаження і позначилось на роботі нашої та сусідньої румунської митниць. Важко реально спрогнозувати строки скорочення черг фур.
 
 
 
— Водії цих транспортних засобів простоюють на автотрасі по 3 – 4 доби. Бодай хтось пропонує їм можливість випити чашку гарячого чаю чи кави?
 
— Лише в окремих випадках бачив подібні пропозиції. Гадаю, волонтерам варто б посилити свої послуги.
 
 
 
— Як відомо, головним завданням митних працівників є захист економічних інтересів та надходження до держбюджету податкових коштів. Що можете сказати, Михайле Йосиповичу, з цього приводу?
 
— Так, справді, ми наполегливо працюємо над тим, аби за межі України незаконно не перевозились предмети художніх та матеріальних цінностей, старожитності, а під виглядом гуманітарної допомоги не потрапляли контрабандні речі, скажімо, зброя, наркотики тощо.
 
Щодо надходжень до державного бюджету, то ними сюди за останній місяць переказано 215 мільйонів гривень. У зв’язку із нинішніми складнощами боротьби з пандемією, а також війною з російськими агресорами ця сума менша від запланованих 300 мільйонів гривень.
 
— Свого часу мені вже доводилось запитувати про стан підготовки до експлуатації пунктів (тоді спрощених) міжнародних переходів Дяківці, Руське, Біла Криниця, Красноїльськ. Із цього приводу, Михайле Йосиповичу, що можете сказати?
 
— Передусім те, що в Красноїльську роботи з підготовки відповідної інфраструктури вже завершені на 95 відсотків, Дяківцях – 75%. Із резервного фонду держави до кінця липня переважно надійде на ці цілі ще 29 мільйонів гривень. Сподіваюсь, що в серпні до Дня Незалежності України зможемо ввести в експлуатацію названі пункти.
 
Водночас із укладеними міжнародними угодами, зокрема Румунією, здійснюються заходи для того, щоб у найближчому майбутньому запрацювали також пункти переходу Біла Криниця, Руська.
 
— Дякую за розмову. І з нагоди Дня митника прийміть, Михайле Йосиповичу, найкращі вітання та побажання всьому колективу, який Ви очолюєте.
 
Вів розмову Василь ГЕЙНІШ, заслужений журналіст України.
 
Фото. Леонтини Топало. 
 
 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua    
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1