«Не розумію, чому Каспрук мовчить»: Федорук нагадав, як при Михайлішині «ремонтували» вулицю Богдана Хмельницького

«Не розумію, чому Каспрук мовчить»: Федорук нагадав, як при Михайлішині «ремонтували» вулицю Богдана Хмельницького

30.08.2017, 17:03

Народний депутат України, колишній Чернівецький міський голова Чернівців Микола Федорук назвав кілька причин, через які у Чернівцях погані дороги.

Про це повідомляє кореспондент BukNews.

- Вважав, коли був міським головою, і продовжую вважати зараз, що весь центр Чернівців повинен бути забрукований. Це актуально не тільки з точки зору туристичної привабливості міста, але й з огляду на горбистий рельєф, – сказав Микола Федорук. – Саме тому вулицю Богдана Хмельницького закладають бруківкою. Те саме має бути зроблене на інших центральних вулицях міста. Але для того, щоб бруківка стояла віки, спочатку слід замінити  інженерні мережі. Згадайте, що було на розі вулиць Української – Райса, які спочатку ремонтували без заміни комунікацій. Тільки заклали бруківку, прорвало каналізацію. Тому робити довелося двічі. Натомість усе потрібно робити комплексно. Так як ми свого часу зробили на вулицях Нагірній, Гастелло, Миколаївській, Сагайдачного, Ольги Кобилянської... Так, нас критикували за те, що вулиця Кобилянської  деякий час стояла розкопана, зате усе було зроблено як слід. А якщо робити інакше, тоді щотижня матимемо прориви водогону під новим дорожнім полотном.

- Ще одна причина відсутності нормальних доріг у місті – нераціональний розподіл коштів через щоденний спротив "Рідного міста" нормальному розвитку Чернівців. З тих 250 мільйонів гривень перевиконання бюджету, які Чернівці отримали внаслідок бюджетної децентралізації Яценюка, мільйонів 100-150 варто було спрямувати на ремонт доріг. Тоді городяни і гості міста це одразу б відчули. Я заздрю білою заздрістю сьогоднішній міській владі за ті можливості, які вона зараз має. Нам би ці кошти, які є зараз, у той час. Ми робили усе в борг, але з усіма розрахувалися.

 - Тепер кошти для ремонту доріг є. У той час, коли мій колега Максим Бурбак ще працював в уряді, ми затвердили гарантії по кредиту 15 млн євро від німецького банку. Дякуючи сприянню голови уряду Арсенія Яценюка Верховна Рада України ратифікувала цю угоду, надала державні гарантії.  Та за ці кошти, які призначалися для реконструкції Чернівціводоканалу,  усі Чернівці можна перекопати уздовж і впоперек.  Труби, мережі необхідно міняти! Гроші є!  Але 42 товариші з міської ради, можливо за витяком шести, блокують будь-яку роботу. Можу нагадати, як міська рада не схвалила кредитну угоду з ЄБРР.

- Наступна проблема – відсутність будівельних бригад, брак фахівців, які могли би фахово займатися брукуванням доріг. Їх просто немає! Ніхто не хоче добами стояти на колінах і руками класти цю бруківку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За неякісні роботи на вулиці Б. Хмельницького відкриті кримінальні провадження

Екс-чиновника і депутата з "Рідного міста" звинуватили у привласненні 150 тисяч з ремонту вулиці Хмельницького

- Тепер щодо вулиці Богдана Хмельницького. За деякими епізодами ремонту вулиці порушено кримінальне провадження. Фірма “Укрвторресурс” нинішнього депутата Чернівецької міської ради від «Рідного міста» Максима Тихоновича, його батька, ще 2011 року взялася розкопати вулицю Богдана Хмельницького.  Розкопали кілька вулиць, на цьому фоні Михайлішин, як «великий господарник»,  мав потрапити до Верховної Ради України, а його наступники мали давати собі з цими розкопками раду. Насправді інженерні мережі до кінця так і не було зроблено. Зливова мережа подекуди просто обривається… Багато довелося переробляти. І я не знаю, наскільки вдалося виправити попередні недопрацювання. Тому там ще можуть бути серйозні проблеми. Натомість про це усі мовчать, а тільки б’ють Каспрука: чому вулиця Богдана Хмельницького так повільно доробляється. На місці міського голови, як тільки лунає такий закид, я одразу відповідав би: тому що ти не зробив те, що повинен був зробити.  Кримінальна справа відкрита, але експертиза, без чого неможливе її завершення, зависла у Львові. Але відповідальних за такий стан справ речей на вулиці Богдана Хмельницького називаю поіменно – це Михайлішин, Тихонович, Сірман, Продан… Не розумію, чому Каспрук мовчить і не називає ці речі своїми іменами, - сказав Микола Федорук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірма депутата від “Рідного міста” встановила неякісні зливові мережі по вулиці Богдана Хмельницького

1