Кошти НСЗУ не доходять до буковинців, з яких медичні князьки продовжують здирати гроші за діагностику та лікування, - Гусак

Кошти НСЗУ не доходять до буковинців, з яких медичні князьки продовжують здирати гроші за діагностику та лікування, - Гусак

30.06.2023, 17:42

 Голова Національної служби здоров'я України розкритикувала роботу буковинських медичних закладів через платні послуги та неякісний менеджмент.

Сьогодні з робочим візитом у Чернівецькій області перебуває голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, пише Медіа агентство АСС. 

Вона мала зустрічі з керівниками громад та очільниками медичних закладів. Говорили про умови праці, оплату послуг та скарги від пацієнтів.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар Національного інституту раку змушував онкохвору пацієнтку купувати ліки, які є безоплатними

У справі про крадіжку приватною клінікою на Буковині понад 8 млн грн від Гусак допитали понад тисячу "пацієнтів": у схемі були задіяні сімейні лікарі

Керівники буковинських лікарень поговорили з Наталією Гусак про фінансування своїх медзакладів під час війни

«У нас була чесна розмова. Без компліментів. НСЗУ – це організація, яка закуповує послуги для пацієнтів. Для Буковини ми купили послуг на 4 мільярди гривень на цей рік. З початку року ми уже заплатили медичним  закладам області 2 мільярди гривень за надану медичну допомогу. Та чи доходять ці кошти до людей? Багато лікарень не розуміють, за що НСЗУ платить. І там досі беруть гроші за лікування, діагностику, а це неприпустимо за договором з НСЗУ»,  - зазначила Наталія Гусак.

Посадовиця також додала, щоб ніхто не боявся повідомляти на гарячу лінію про такі порушення на номер 16-77. А для кращої доказової бази на захист пацієнта – такі протиправні розмови про вимагання коштів можна навіть записувати.

«Є у нас скарги на роботу у діагностичному центрі, в онкологічному центрі  та Вижницькій лікарні. Вимагати там кошти за послуги – це неправомірно. Ми ж усе оплачуємо. У Вижниці ми відкривали КТ-кабінет, а зараз там для людей все платно. В інших лікарнях теж така проблема є. Україна не в тому стані, аби зберігати окремі князівства, аби мучились люди. Сподіваюсь, засновники медзакладів стануть рішучими та справедливими у виборі головних лікарів на їхні посади», - зазначила Наталія Гусак.

На запитаня Суспільного про те, чи відомі їй випадки "добровільних платних послуг" у Діагностичному центрі, Гусак відповіла, що у НСЗУ отримували скаргу на цей медзаклад. Тоді звернулись до керівника Діагностичного центру й той відповів, що пацієнт добровільно підписав згоду про те, що хоче отримати таку послугу платно.

"Ми поспілкуємось з колективом закладу, як організували надання послуг так, щоб обходити виконання договору з НСЗУ. Я вважаю, що це чиста маніпуляція. Я не вірю в ургентні та неургентні випадки в діагностичних центрах. Я не вірю, що є якийсь графік, де лікар 5 хвилин надає безоплатно послуги, 5 хвилин — платно. Має бути правильна організація надання меддопомоги, щоб не порушувати договір з НСЗУ", — Гусак.

Також, за словами Гусак, пацієнти Вижницької багатопрофільної лікарні скаржилися їй на хамське ставлення, платні послуги, зокрема і КТ.

"Сьогодні для мене було відкриття, коли я заступнику голови громади сказала про те, що почула від людей, а він сказав: "А що я можу зробити з таким керівником, він мені дістався у спадок. То мені довелось нагадати, що Україна не в тому часі, щоб не мати рішучості та справедливості", — каже Гусак.

Яка відповідальність медзакладів

НСЗУ не розриває договори з керівниками медзакладів, бо їх призначають обласна рада, міські ради, голови громад. На думку Гусак, для людей, які призначають керівників медзакладів, кількість скарг та безлад у лікарнях мають означати, що там керівник — не на місці.

 За такі порушення НЗСУ може розірвати договір з закладом, і персонал залишиться без зарплати, а люди без меддопомоги.

"Бо керівник громади чи обласна рада не може навести лад через головного лікаря. І це треба говорити чесно. Сьогодні, на здивування, виявилося, що багато з власників медзакладів до кінця не розуміли, за що сплачує НСЗУ, чому їм керівники скаржаться, що якогось фінансування не вистачає, і чому в їхніх лікарнях досі беруть гроші за лікування, діагностику, що є неприпустимим порушенням договору з НСЗУ", — каже Гусак.

Керівниця НСЗУ каже, з власниками закладів проговорили, що якщо договір не виконується зі сторони закладу, то НСЗУ не оплачує за таким договором, має право розірвати договір або запросити повернення грошей.

За інформацією Наталії Гусак, у вересні представники НСЗУ здійснять неоголошену перевірку окремих медичних закладів на виявлення порушень.

Джерело: сайт https://acc.cv.ua/ та https://suspilne.media/ 

1