Лікар Національного інституту раку змушував онкохвору пацієнтку купувати ліки, які є безоплатними

Лікар Національного інституту раку змушував онкохвору пацієнтку купувати ліки, які є безоплатними

24.06.2023, 13:20
Про цей випадок повідомила керівниця НСЗУ Наталія Гусак.
 
Я знаю, що цей допис багатьом не сподобається. Але хочу попередити: про подібні випадки я говоритиму вголос. Бо маємо неприпустиму ситуацію: лікар змушував онкохвору пацієнтку купувати ліки, які насправді передбачені Програмою медичних гарантій і є безоплатними. Так, це досі має місце, більше того, в медичній установі, яку дуже поважаю, – Національному інституті раку.
 
У жінки - множинні метастази. Лікування їй потрібне, щоби покращити якість життя та зняти біль. Та звернення до медзакладу перетворилося для неї у суцільний потік витрат: спочатку лікар дав контакти кур’єра, який за 2 200 грн. привіз хворій «Золацид», потім запропонував замовити через нього за 15 000 грн. «Бортезоміб порошок» на 1 курс хімії (всього заплановано 6 таких курсів!).
 
А тепер увага: у Національному інституті раку всі ці препарати є в наявності, бо медзаклад має договір з Національною службою здоров'я України про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій.
 
Ось трохи цифр:
 
- загальна орієнтовна ціна договору складає понад 447 млн. грн.;
 
- за січень-травень 2023 року НСЗУ вже сплатила НІР за ці послуги понад 183 млн. грн.
 
Ситуація, що сталася у Національному інституті раку, - не просто «кричуща», а жахлива. І я дуже вдячна пацієнтці за те, що перевірила наявність препаратів на офіційному сайті Національного інституту раку (https://unci.org.ua/bezoplatni-liky/) та, виявивши ліки, за які її змушували платити, написала листи-скарги безпосередньо до медичного закладу, а також у Міністерство охорони здоров’я та Національної служби здоров’я України. Хоча мені відверто прикро, що онкохворій людині доводиться боротися не лише з важкою хворобою, а й з непорядністю лікаря, який вирішив нажитися на її хворобі.
 
Керівництво медичного закладу оперативно відреагувало на скаргу. Медика, який порушив усі людські та професійні правила, звільнено. Пацієнтка госпіталізована та отримує медичну допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій.
 
Я вкотре звертаюся до пацієнтів: якщо в будь-якому медичному закладі України на будь-якому етапі (хіміотерапія, КТ, операція тощо) у вас вимагають грошей, будь ласка, не «ковтайте» це – звертайтеся до контакт-центру НСЗУ – 16-77.
 
Також ви можете залишати письмові звернення (як підготувати звернення – читайте тут: https://cutt.ly/36gV0sF).
 
Вимагати гроші за послугу чи ліки, які вже оплатила НСЗУ, - це не просто порушення договору, це – злочин. І за білим халатом цього злочину не сховати. Мусимо видаляти, як ракову пухлину з метастазами, таких «злочинців» із нашої охорони здоров’я.
1