Буде чи не буде, що їсти на вечерю дітям з Бучі чи Маріуполя залежить від особистих зв'язків у Чернівцях: екс-мер розкритикував ганебну практику поділу переселенців, волонтерів на своїх і чужих

Буде чи не буде, що їсти на вечерю дітям з Бучі чи Маріуполя залежить від особистих зв'язків у Чернівцях: екс-мер розкритикував ганебну практику поділу переселенців, волонтерів на своїх і чужих

07.04.2022, 19:09
Виявляється в місті Чернівці є переселенці обласного, міського та волонтерського підпорядкування... - написав колишній Чернівецький міський голова, а нині депутат міської ради Олексій Каспрук на своїй сторінці у ФБ. - Буде чи не буде, що їсти на вечерю дітям з Бучі чи Маріуполя вже залежить від того в чиєму вони підпорядкуванні в Чернівцях... Іспанський сором... Простіть...
 
 
Нагадаємо, напередодні пресслужба мерії повідомила, що "до міськради звернулися з проханням допомогти переселенцям, що проживають у санаторії в Садгорі. Йдеться про організацію харчування. Незважаючи на те, що це заклад обласного підпорядкування, місто не змогло залишитися осторонь!". У соцмережі негативно оцінили повідомлення мерії і поділ переселенців на своїх і чужих
 
Водночас те, що практика розподілу гуманітарної допомоги з хабу у Чернівцях справді часто залежить від особистих зв'язків підтвердив депутат Черкаської обласної ради Олександр Радуцький.
 
Як повідомив власкор сайту  vikka.ua, Черкаські обласні медичні заклади вдруге отримали допомогу із Чернівців, де створений своєрідний «гуманітарний хаб». Звідти медикаменти надходять до різних областей України. Отримали свою партію важливого вантажу і Черкаси.
 
За словами Олександра Радукцького, Чернівецький хаб створений завдяки депутату Чернівецької міської ради Михайлу Яриничу. Налагодити контакти із ним вдалося завдяки особистим зв’язкам, зізнається депутат Черкаської обласної ради Олександр Радуцький.
 
 
«Ми з ним друзі. Поспілкувалися. Виявилося, що в Чернівці прибуває медичний гуманітарний вантаж з країн Європи. Нашим черкаським медичним закладам зараз конче потрібні медикаменти. Я б хотів подякувати Михайлу Яриничу та його колегам із Чернівців за таку тісну співпрацю із Черкаською областю», – розповів Олександр Радуцький.
 
 
Медичний вантаж приїхав до Черкас вже вдруге. Сьогодні медикаменти отримали обласна лікарня, обласна лікарня для дітей, обласний онкологічний центр, кардіоцентр, центр швидкої медичної допомоги та протитуберкульозний диспансер. Серед медикаментів – перев’язочні матеріали, фізрозчин, катетери, джути, протизапальні препарати, антибіотики, протизастудні та ліки, необхідні для реанімацій. Усе це поповнить склади місцевих медичних закладів.
 
Організувати доставку з Чернівців, склад і сортування на місцях вдалося завдяки українському товариству «Червоного хреста». На черзі прибуття третього медичного гуманітарного конвою. Медикаменти підуть в районні лікарні, говорить Олександр Радуцький. Він переконаний, що спільними зусиллями Черкаської обласної ради та Михайлу Яриничу вдасться «перекрити» дефіцит медикаментів у лікувальних закладах Черкащини.
 
Чернівчано активно коментують допис екс-мера. Частина дописувачів критикують міську владу за погану організацію роздачі гумдопомоги, інша частина дорікає обласній владі. Є й такі, які розуміють, що чимало з того, що зараз робиться і пишеться, має також приховану мету. А саме майбутні вибори
 
Про піар для майбутніх виборів:
 
Зараз не виборча кампанія... Всім світом маємо допомагати тим хто постраждав!, - написала, наприклад, Yulia Lekar Boroshenko. На що інша дописувачка Лідія Хочь відповіла їй, що "але багато хто піариться..всі про всіх все знають...іноді це визиває посмішку....".
 
Про погану організацію допомоги переселенцям у місті:
 
- Одноразово Чернівці виділили переселенці з Ірпіня, яка приїхала з дворічною дитиною, з одним рюкзачком, 20 пакетиків чаю (просто пакетиків, навіть не в коробці), пачку пшонки і пачку пластивців. На папері про реєстрацію поставили штамп, щоб більше не зверталася. Ця ганебна історія на цьому не скінчилася, - розповіла журналістка Світлана Ісаченко. - Потім якось розкажу спеціально для Фрунзе, що кажуть наші ідіотки (я не маю іншого слова), які роздають біля цнапу продуктові набори переселенцям, доводячи до сліз цих нещасних молодих матусь, що з малими дітьми вже пережили велике горе. Там у них навіть серед депутатів і навіть нинішніх керівників міськради видатні ніби психологи. Тож навчіть цих павичок, що можна говорити переселенцям, а що категорично не можна, якщо їх мама не навчила.
 
- На рахунок роздачі допомоги переселенцям лютий треш. Щодня люди приходять та жаліються. Всі пункти роздачі розкинуті по місту. Памперси в одномі місці, макарони в іншому. Мамі з маленькими дітьми бігати містом незнайомим цілий день. Да і говорять, що дають одноразово. І все.  Для діток ні соків, ні фруктів. Не знаю, наскільки правда. Але не маємо поки часу це перевірити. Почну знімати скарги та розповіді цих переселенців на відео, - пообіцяла у коментарі громадська активістка Оксана Черчел. - Мене ще дуже розізлило навіщо пакети з логотипом міста замовляти? Скільки ця забавка з логотипом кольоровим на пакетах обійшлася місту? Це вже нагадує Михайлішина з тими пакетами. І по якій ціні купили одразу фасовану продукцію? Чому не взяли оптом? Невже немає волонтерів, що пофасували це по пакетам. Це б було набагато дешевше. Думаю після перемоги багато чого ще випливе на поверхню.
 
- Особисто приводив сім'ю з Харкова до гуманітарного пункту біля Хлібзаводу. Дали пакет макарон, 2 пакети Мівіни, 2 стіка кави, 2 маленьки пакети серветок і упаковку печива. Якщо б ти хлібом та іншим чим могла не допомогла- взагалі жесть. А там постійно черги..., - звернувся Andrey Zhilkin до Оксана Черчел.
 
- А вас не бентежить, шо більшість наших гуртожитків на балансі у області, а це означає, що область і повинна їх забезпечувати харчуванням?! І гум.допомоги, і грошей більше приходить на область, чим на місто!!! Чи не грають старі схеми? - заперечує попереднім дописувачам Инга Фетисова. - Область кидає список біженців і отримує дотації, при цьому місто, яке майже нічого не отримує повинно їх годувати. І це не десять, сто людей, а тисячі!!! Де гроші з обласного бюджету!!!
 
Облрада зобов‘язана забезпечити область. А так виходить що вона відмовила, міськрада забезпечила, а обл рада собі спише грощі) Це не перша історія про облраду.. - підтримала її позицію дописувачка Аліна Миколаївна. 
 
Про відповідальності міської ради та обласної ради
 
- А де можна побачити перелік відповідальності міської ради та обласної ради? - запитує у коментарі громадська активістка Оксана Черчел. - З військовою адміністрацією зрозуміло. Вони повинні дбати розподілення допомоги по всім напрямкам. У першу чергу на передову та райони, які потерпають від вибухів.
 
- У чому проблема? Область має три райони. Є відповідальні. Невже обласна, района та міська рада не можуть впоратися з не великою кількістю переселенців? А що буде, як приїдуть ще 300 тисяч? Бомблять міста мільйоники, де населення більше, ніж наша область. Невже не можна знайти людей, щоб організували логістику та можливість допуску до гуманітарної допомоги скрізь по області?
 
- І ще. Наш штаб відправляв машину на Лисичанськ ще майже місяць тому. Я просила місто доповнити допомогою, щоб бус не їхав напів порожнім!!! Не дали нічого!!!! Одяг пропонували. І все. На щастя інші волонтери допомогли і заповнили машину.
 
- З Великого Кучерова хлопці закупили джип, обшили його, і коли везли хлопцям на передову хотіли заповнити його продуктами харчування, щоб не іхати пустими. Ніхто їм не допоміг! Приїхали до нас, ми завантажили їм вільне місце. Що місто, що військова адміністрація нічого їм не допомогли. Кожен грузе своїх.
 
- Для нас всі хлопці на передовій наші! Вони захищають нас та ризикують життям не питають ви з міста чи області, чи якого політика ви підтримуєте.
 
За весь час війни:
 
- військова адміністрація допомогла нашому штабу - 10 упаковок води та 3 каністри;
- міська рада - 2 палета великих води.
Ніхто навіть 10 л дизеля для водіїв не дав.
 
- Натомість маленькі волонтерські штаби Великого Кучерова та м. Чернівці, школи, православна церква України (не МП), підприємці та прості чернівчани допомогають постійно і набагато більше, - підсумувала  Оксана Черчел.
 
 
"Щось таке твориться: одна рука не знає, що робить інша. Ніби Україна в нас не одна", - резюмувала дискусію Олена Кобилюк.
 
  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1