Зі шкільних програм вилучать твори російських і радянських авторів, – МОН (+КОМЕНТАР BUKNEWS)

Зі шкільних програм вилучать твори російських і радянських авторів, – МОН (+КОМЕНТАР BUKNEWS)

19.06.2022, 19:13

З навчальної програми українських шкіл вилучать твори російських та радянських авторів

Про це йдеться у рішенні робочої групи МОН про оновлення програми для 9-11 класів.

Згідно з текстом документа, йдеться про вилучення творів понад 40 російських та радянських письменників, поетів, прозаїків та митців, зокрема Пушкіна, Крилова, Чехова, Лермонтова, Булгакова, Толстого, Тургенєва, Буніна, Мандельштама, Некрасова, Блока, Достоєвського і Грибоєдова.

Також виключені твори Окуджави, Бикова, Єсеніна, Шолохова, Пастернака, Маяковського, Ахматової, Гумільова, Цвєтаєвої, Ільфа і Петрова та інших. 

А ось вивчення творчості Гоголя та Халілова перенесуть до навчальних програм з української літератури.

 

КОМЕНТАР BUKNEWS:

У цій дискусії, яка розгорнулася після запізнілого (років на тридцять) рішення про вилучення з програми зарубіжної літератури творів російських і радянських письменників, насправді дуже легко досягнути згоди. І допомогти нашим дітям відкрити весь світ, а не тільки той, що у російському віконці, і значно розширити їхній світогляд. А так звану російську класику вони прочитають на загальних підставах, коли виростуть. Якщо захочуть. Приблизно так, як дорослі обирають собі тексти для читання.
 
Роман поляка Стефана Жеромського "Попіл" легко і з неабиякою користю для українського читача замінить "Війну і мир" Толстого. Тло цього багатопланового роману - розділена сусідами Польща, участь поляків у війнах Наполеона з надією на відродження знищеної батьківщини. Дуже актуально і для пошматованої майже тими самими імперіями України.
 
Так само значно ширшу панораму життя, включно зі стосунками між чоловіками і дружинами, замість "Анни Кареніної" запропонує "Сага про Форсайтів". Не кажучи вже про більшу пізнавальність і читабельність тексту. Складний світ Сомса Форсайта точно нікого не залишить байдужим.
 
Замість "Злочину і кари" Достоєвського чудово лягає "Лорд Джім" польського англійця Джозефа Конрада. Та сама проблема відповідальності за допущену помилку, моральний вибір і відповідальність за свій і чужий гріх, але без маразматичної богообраності, виправдання вбивства стражданням і решти нісенітниць загадкової російської душі.
 
Обов'язковим читанням дітей, для пізнання толерантності, людяності і шляхетності, має стати роман Гарпер Лі "Убити пересмішника". Жоден Чехов чи Бунін, при всій моїй особистій повазі до цих двох конкретних, його не замінить.
 
"Міст на Дрині" Іво Андрича краще за будь-який притягнутий за вуха до України текст Тургєнєва покаже австрійський імперіалізм на інших слов‘янських землях, які так само як Галичина чи Буковина, опинилися у складі імперії Габсбургів. Надто багато подібного було в історії як самих балканців та українців на цих територіях, так і в тому, яку роль відіграла Австрія у їхньому цивілізуванні. Врешті не даремно босняки Андрича служили в австрійській армії в Галичині, а галичани охороняли міст десь на Дрині.
 
Великого комбінатора Ільфа і Петрова може замістити значно шляхетніший, але не менш винахідливий Дживс англійця Вудхауза.
 
Роман чеха Богуміла Грабала "Я обслуговував англійського короля" запропонує гротескну картину передвоєнного світу і безглуздість потуг нацистів вивести якусь расу надлюдей. Буде близьким і зрозумілим усім українцям, які так само постраждали від нацизму.
 
Про саму Другу світову і її наслідки можна дозволити розповісти правду німцям Гюнтеру Грассу і Герті Мюллер. Або в крайньому разі Ернесту Гемінгвею. 
 
І значно краще за "Майстра і Маргариту", з його майже прямою пропозицією Сталіну не чіпати творчих людей в обмін на право нищити решту народу, про природу тоталітаризму і тонку грань між людським і тваринним у людині старшокласникам розкажуть англієць Орвел у романі 1984 або португалець Сарамаго у страхітливій "Сліпоті".
 
Якісь побутові деталі життя у повоєнному світі допоможуть збагнути романи німця Генріха Белля, наприклад, "Більярд о пів на десяту" і японця Ясунарі Кавабати.
 
Задушливу атмосферу совка з його тотальним контролем над особистістю краще пізнати з романів чеха Мілана Кундери "Нестерпна легкість буття" або "Жарт".
 
Колоніальну проблему та шляхи подолання її наслідків домоможуть зрозуміти тексти Воле Шоїнки або Чинуа Ачебе.
 
Соціальні проблеми сучасного світу відкриють Ентоні Берджес і його "Механічний апельсин" або відвертий роман "На голці" Ірвіна Велша.
 
Роман "Маара і Данн" нобеліантки Доріс Лессінг про постапокаліптичний світ майбутнього, який постав на Землі після глобальної екологічної катастрофи, краще за будь-який інший підготує молоде покоління до можливих катаклізмів, які таки трапляються.
 
Навряд чи хтось краще за Джозефа Геллера в чудовій "Поправці-22" показав абсурд брократичного світу, в якому усім нам доводиться жити, і з яким доводиться мати справу.
 
А ще ж є французи, скандинави, італійці, індійці, євреї... 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1