Заступнику голови Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обирають запобіжний захід, - трансляція Чернівецького променя із судової зали

Заступнику голови Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обирають запобіжний захід, - трансляція Чернівецького променя із судової зали

06.06.2022, 12:30

Заступнику голови Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обирають запобіжний захід:

 
Журналісти molbuk.ua розшифрували відеоПроцесуальний прокурор звернулася до судді, зазначивши, що підтримує клопотання слідчого у цьому кримінальному провадженні, а саме про застосування до Артура Івановича Мунтяна запобіжного заходу у вигляді застави.

"У рамках розслідування кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень 31 травня Артурові Мунтяну оголосили підозру у вчиненні розтрати ввіреного йому майна, а саме майна в особливо великих розмірах, шляхом зловживання своїми службовими обов’язками, розтрата вчинена в умовах воєнного стану.

Eрядом Італії були відправлені 8 автомобілів швидкої медичної допомоги як гуманітарна допомога, а в подальшому також доставили ще 15 автомобілів швидкої медичної допомоги. При цьому урядом Італії зазначено у листі від 11 березня про те, що отримувачем 8 автомобілів є Артур Мунтян як представник ОВА.

14 березня ці автомобілі були доставлені на територію Буковини і отримані заступником голови ОВА Артуром Мунтяном, а також директором департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Олегом Чорним. Вказані автомобілі доставлені у Чернівці на територію обласної клінічної лікарні.

У подальшому частина автомобілів була зареєстрована на благодійну організацію "Невідкладна хірургічна допомога Буковини", засновником якої є Сергій Бродовський, був 12 березня цього року призначений на посаду гендиректора обласної клінічної лікарні.
 
Після чого автомобілі 26 березня, а також 2 квітня були зареєстровані Сергієм Бродовським за його благодійною організацією. У подальшому ці авто використовувалися Бродовським для власних цілей. Тобто на цих засобах, ввезених як гуманітарна допомога, надавалися платні послуги громадянам України, здійснювалося їхнє перевезення територією України.

Під час досудового розслідування всі ці обставини підтверджуються зібраними матеріалами, які є в матеріалах кримінального провадження. Вони свідчать про вчинення Артуром Мунтяном кримінального правопорушення, яке йому інкримінують", - зачитала прокурор матеріали справи.

Наразі, зауважила прокурор, виникла необхідність в обранні запобіжного заходу у вигляді застави – через ймовірні ризики того, що справа може бути не розслідувана належним чином через вплив на процес розслідування підозрюваним. Або ж Мунтян може просто втекти за кордон.

"Крім доказів, які підтверджують винуватість в інкримінованому злочині, на даний час існують ризики, які дають підстави органам досудового розслідування вважати, що підозрюваний може здійснити певні дії. Зокрема, переховуватися від органів досудового розслідування та суду.


Виходимо з того, що, усвідомлюючи тяжкість та невідворотність покарання, передбаченого статтею, яка інкримінується підозрюваному, це є особливо тяжкий корупційний злочин. Тому ми вважаємо, що він може переховуватися від досудового розслідування на території іноземних держав, оскільки володіє паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

Крім того, у період воєнного стану на території України Артур Мунтян, перебуваючи на посаді заступника начальника Чернівецької ОВА, має можливість отримати відповідні дозволи для виїзду за кордон під приводом здійснення перевезень для гуманітарних потреб для благодійних цілей. Ми вважаємо, що є ризик його неповернення на територію України з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Наразі органам досудового розслідування неможливо забезпечити належним контроль за місцем перебування підозрюваного.
Також про можливість Мунтяна вчиняти дії, які направлені на переховування від органів досудового розслідування, свідчить те, що перед початком обшуку в рамках розслідування 18 травня в службовому кабінеті ОВА Артур Мунтян, хоча був на роботі, зі слів працівників, однак у той період зник і телефон був вимкнений і неможливо було з ним зв’язатися.

Аналогічна ситуація сталася 31 травня при оголошенні про підозру: телефон був вимкнений, на робочому місці не було, працівники не могли зв’язатися і не могли пояснити, де він перебуває.

Також наголошую, що при цьому слід звернути увагу на невідворотність покарання, яке передбачене за санкціями вказаної статті, оскільки це є корупційний злочин. І особа, яка буде визнана винною, не може бути звільнена від відбування покарання за випробувальним терміном.

Крім того, у нас є достатньо підстав вважати, що Артур Мунтян може перешкоджати іншим чином, адже протягом тривалого часу є заступником голови Чернівецької ОВА, має стійкі ділові зв’язки з представниками органів державної влади, їхніми співробітниками. Тому є ймовірність того, що у зв’язку з займаною посадою він може впливати на учасників кримінального провадження з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Тож усі є підстави, щоби застосувати запобіжний захід у вигляді застави", - наголосила прокурор.


При визначенні розміру застави суддя враховує всі обставини кримінального провадження, майновий стан підозрюваного та його родини, дані про особу, а також наявність ризиків.

Також розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків, додала прокурор.

Суд у виключних випадках може, якщо визначена застава нездатна забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків, може перевищувати розмір у 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 744 тисячі 300 гривень.
"Сума збитків, яка завдана кримінальним правопорушенням, становить 905 тисяч 248 гривень, і таким чином, розмір шкоди перевищує встановлений граничний розмір застави, який забезпечується при вчиненні особливо важкого кримінального правопорушення.

Тому, враховуючи важкість кримінального правопорушення, в якому наразі підозрюється Артур Мунтян, майновий стан його та членів сім’ї, розмір застави повинен перевищувати 744 тисячі 300 гривень, але не повинен бути меншим розміру спричиненим збитків (905 тисяч 248 гривень)", - завершила прокурор.
 
 

Нагадаємо, за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури 31 травня викрито та повідомлено про підозру заступнику начальника Чернівецької обласної військової адміністрації у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, посадовець (Артур Мунтян, - ред.) разом з іншими службовими особами адміністрації та головою благодійного фонду розтратили частину ввірених Чернівецькій ОВА автомобілів швидкої медичної допомоги, переданих міжнародним партнером як гуманітарну допомогу. Транспортні засоби використовувалися не за цільовим призначенням, а для надання приватних послуг з метою отримання прибутку.

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua  

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1