'Є регіони, де ситуація ще складніша': Запаранюк і Клічук пояснили, чому у будинках деяких буковинців і чернівчан є світло, а у окремих його постійно вимикають

"Є регіони, де ситуація ще складніша": Запаранюк і Клічук пояснили, чому у будинках деяких буковинців і чернівчан є світло, а у окремих його постійно вимикають

16.11.2022, 23:01

У багатьох з нас зараз виникає питання - чому у сусідніх будинках є світло, а в моєму постійно вимикають?

Про це написав начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк у своїму телеграм-каналі

Усі графіки відключень поділяються на планові та аварійні. Перші можна спрогнозувати заздалегідь, другі - вводять за певних обставин. Через постійний обстріл рашистами нашої енергосистеми виник дисбаланс між виробництвом та споживанням електроенергії, особливо в пікові години.

Тому коли диспетчер «Укренерго» помічає, що в якомусь окремому регіоні є такий дисбаланс - його потрібно швидко збалансувати.

Для того, щоб це зробити, оператор Укренерго дає команду  конкретним обленерго знизити споживання електрики в області.  Виконати цю вказівку треба негайно, щоб якомога швидше збалансувати ситуацію. Для цього в обленерго формують перелік конкретних споживачів, яких буде відключено від мережі.

 Обленерго перш за все обирають ті вулиці, будинки чи підприємства, вимкнувши які, можна буде швидко збалансувати систему. Також береться до уваги те, чи до вашої мережі входять об‘єкти критичної інфраструктури, наприклад лікарні. 

Друзі, набираємося терпіння, донатимо на ЗСУ і віримо в нашу перемогу!

Чернівецький міський голова Роман Клічук також пояснив ситуацію, чому другий день в нашому місті проблеми з електроенергією.

Поясню ситуацію:
 
За вуличне освітлення відповідає міська влада, яка має комунальне підприємство Міськсвітло. Чи включати його, чи ні - приймаємо рішення за рекомендацією Обленерго, аналізуючи ситуацію в енергосистемі області.
 
Електоенергію в будинках зараз відключає Укренерго. В області є 13 ліній живлення. Вони просто, бачачи загальну ситуацію по країні, приймають рішення, які з них відключати і на скільки часу. Зараз найкритичніший період в енергосистем, і тому є цілі міста і села, які днями без електрики.

Графіки відключень доводить теж Укренерго, і ми просто інформуємо населення. Разом з головою військової адміністрації та керівником Обленерго постійно вимагаємо справедливого відключення електрики. На жаль, поки є регіони, де ситуація ще складніша. 
 
До слів мера у його пресслужбі додали, що  "міська рада не встановлює і не контролює графіки відключень, це не прерогатива ЧМР, на жаль. Якби за це відповідала міськрада, ми б про все повідомляли першими на наших ресурсах".
 
ДОВІДКОВО про причини масових відкдючень написав Yuriy Khalavka:
 
Хмельницька АЕС зупинила обидва енергоблоки, а Рівненська - один з чотирьох
 
Хмельницька АЕС в Україні втратила будь-який доступ до електричної мережі вчора через військові атаки на країну, що змусило її тимчасово перемикнутися на дизельні генератори для живлення, – заявили в МАГАТЕ.
 
Рівненська АЕС, за інформацією МАГАТЕ, втратила зв’язок з однією зі своїх ліній потужністю в 750 кіловатів після обстрілів. Один із чотирьох енергоблоків був автоматично відключений. Сьогодні вранці станція збільшила потужність одного з трьох енергоблоків, які працюють, щоб продовжити енергопостачання.
 
 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском

 

1