Замість «Української книги»: у скандальному приміщенні відкрили книгарню-кав’ярню з тістечками від 100 грн.

Замість «Української книги»: у скандальному приміщенні відкрили книгарню-кав’ярню з тістечками від 100 грн.

08.11.2022, 10:21

На Центральній площі у колишньому приміщенні "Української книги" почала працювати книгарня-кав’ярня "Literaturbank".

Цей заклад не дозволяли відкрити впродовж тривалого часу, пише molbuk.ua.

Тепер на першому поверсі розмістили лише полички з книгами і прибрали столики, як це було у попередньому варіанті.

Раніше під книги відводили лише задню стіну приміщення, все інше займали столики. І хоча орендарі запевняли, що заклад буде культурно-мистецьким центром, він все ж був більше схожий на кав'ярню.

(фото з попередньої презентації закладу)

Наразі на першому поверсі немає жодного столика, але є місця для того, щоб випити каву на другому поверсі. Також внизу всі охочі можуть замовити каву, чай та тістечка. Щоправда, ціни досить високі - тістечка коштують від 100 гривень.

Приміщення "Української книги" орендує громадська організація "Інститут розвитку міста Чернівці". За словами представника організації Вадима, в приміщенні організовуватимуть фотовиставки, виставки картин та продаватимуть книги.

"На першому поверсі можна купити книги, а на другому — почитати безкоштовно. Ми зробили це для затишку наших клієнтів, бо люди, які прийшли подивитися на виставку, хочуть випити чашечку кави. Тому приватний підприємець допомагає нам в цьому", — каже Вадим.

Що відомо про скандальне приміщення колишньої "Української книги"

Орендарем приміщення колишньої "Української книги" є громадська організація "Інститут розвитку міста". Дозвіл на оренду цього приміщення надали депутати міської ради минулої каденції. У листопаді 2020 року Чернівецька міськрада ухвалила рішення про передачу приміщення колишньої книгарні "Українська книга" на Центральній площі Чернівців в оренду на 10 років громадській організації "Інститут розвитку міста". За оренду приміщення площею понад 150 квадратних метрів у центрі Чернівців орендар сплачує 3600 гривень на місяць. Це пов'язано з тим, що у місті діє єдина ставка оренди для всіх громадських організацій.

Раніше у Чернівцях суд зобов'язав розірвати договір оренди приміщення колишньої книгарні "Українська книга" на Центральній площі між міською радою та громадською організацією "Інститут розвитку міста".

Окружна прокуратура у суді першої інстанції довела, що рішення колишнього скликання міськради, за яким уклали додаткову угоду та змінили профіль приміщення, незаконне. Але апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції.

У коментарі Суспільному речниця прокуратури області Наталія Соколовська сказала, що прокуратура подала касаційну скаргу. Розгляд справи ще не завершено.

На одній із пресконференцій мер Роман Клічук запевняв, що приміщення колишньої "Української книги" має бути лише громадським простором, а не кав'ярнею.

У приміщенні "Української книги" буде громадський простір. Я вважаю, що там немає бути ні ресторану, ні кав’ярні. Я це сказав - і цього буду дотримуватися. Вони мають документи як громадський центр – нехай так і працюють. Без алкоголю, кави і всього іншого", - розповідав  Роман Клічук.

 

Джерело: molbuk.ua та https://suspilne.media/

 

 

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua    
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 
1