З Днем Української Державності вас, дорогі земляки-буковинці, до якої ми з вами належали від самих її витоків!

З Днем Української Державності вас, дорогі земляки-буковинці, до якої ми з вами належали від самих її витоків!

28.07.2022, 09:21

 Не знаю, якими мотивами керувалися ініціатори перейменування вулиці Гагаріна на вулицю імені Володимира Великого, але у такій ініціативі насправді був великий зміст. Зважаючи на ту велетенську історичну роль, яку відіграв святий Володимир для місцевого люду, він цілком заслужив, щоби вулиця, яка фактично є воротами Чернівців, носила його ім'я. Проте у ратуші, з так само невідомих мені причин, чомусь відмовилися від свого первісного наміру.

28 липня у День Української Державності варто згадати того правителя, який першим політично прилучив майбутню Буковину до київського кореня. (Буквально цей вислів вжили учасники Буковинського віча 3 листопада 1918 року з недвозначно засвідченим наміром приєднати українські етнографічні території до Великої України). У IX - X століттях на цих землях проживали вже відомі з писемних джерел племена східних хорватів, які навіть спромоглися сформувати тут своє ранньодержавне утворення Хорватію.
 
Наприкінці X століття київський князь Володимир Святий приступає до збирання слов'янських земель, які в подальшому групуються навколо Києва. У літописі є повідомлення, що на початку 90-х років X століття князь Володимир здійснює похід на хорватів, які після цього більше не згадуються. Щоправда історик Татіщев, який користувався документами, що не дійшли до наших днів, повідомляє, що Володимир двічі ходив на хорватів. Перший раз хрестив їх, а потім ще раз - вже з каральною експедицією, позаяк хорвати відпали від християнства.
 
Щодо цього є ще одне повідомлення грецького військовоначальника - топарха, який йшов із Херсонеса (Севастополя) берегом Чорного моря кудись до Болгарії і по дорозі зустрів воїнів північного царя, яким міг бути тільки Володимир. Тож топарх мимохідь повідомляє, що ці воїни проводили каральну експедицію, у результаті якої знищили велику кількість міст, сіл і захопили в полон дуже багато населення.
 
За археологічними джерелами, VIII - IX століття - це розквіт слов'янства на Буковині. Для цього періоду загалом відомо майже 150 поселень, які групуються навколо понад двох десятків городищ. Тоді навіть існувало городище - сучасне Ревно, яке об'єднувало усі інші у певний племінний союз. І раптом у X столітті ситуація кардинальним чином змінюється: усюди сліди пожеж і руйнувань, городища спалено, кількість поселень різко зменшується. Так, під час дослідження згаданого Ревнянського городища було виявлено кліть, вщерть заповнену згорілим зерном. Хронологічно ця археологічна картина руйнувань збігається з часом літописного походу Володимира на ці землі.
 
У наступному столітті археологічні дані фіксують тут зменшення кількості населення, а точно пов'язати з XI століттям можна лише 3 - 4 городища і до двох десятків поселень. Це означає, що якщо похід Володимира був каральною експедицією, то він пройшов надзвичайно вдало. Знову ця територія залюднюється лише на початку XII століття.
 
Попри те, що спочатку буковинці відмовлялися від християнства, свідчити про їх державну приналежність може те, яким богам і святим вони молилися. У розпорядженні археологів є маса матеріалів, які засвідчують те, що духовно давнє населення Буковини орієнтувалося саме на Київ.
 
Найкращим підтвердженням цього є знахідки, пов'язані з культом таких суто київських святих-мучеників, як князі Борис і Гліб. У Недобоївцях було знайдено давньоруську бронзову іконку - енколпіон, на якому зображено цих трагічно загиблих у князівських чварах молодших братів Ярослава Мудрого. Ще раніше, іконку з таким самим зображенням було знайдено у Самушині. Тобто на землях Буковини культ цих перших канонізованих давньоруською київською церквою святих був достатньо поширеним.
 
Є маса інших матеріалів, які засвідчують прямий зв'язок Буковини не тільки з Києвом, а й Галичем. Зокрема у Галичі було знайдено ювелірну майстерню з виробництва енколпіонів, а точно такі самі енколпіони було знайдено і тут. Найцікавіше, що жодних подібних знахідок на території сучасних Молдавії чи Румунії не виявлено.
 
Тож усі вони свідчать про те, що на цих теренах проживало саме праукраїнське населення - духовно, політично і економічно зорієнтоване саме на Київ і Галич. Загалом вся матеріальна культура Буковини знаходить аналогії лише на території Київської Русі і Галицько-Волинського князівства. Щобільше, вона є загальною для цих земель.
 
З Днем Української Державності вас, дорогі земляки-буковинці, до якої ми з вами належали від самих її витоків! І я щиро вдячний долі не тільки за те, що саме на період мого життя українській державі випало відродитися після століть колоніального існування, але й за те, що замолоду вона дозволила мені особисто долучитися до її відродження.
 
 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua       
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1