З 1 липня 2019 року ринок електричної енергії зазнає кардинальних змін

З 1 липня 2019 року ринок електричної енергії зазнає кардинальних змін

29.12.2018, 20:45

Через кілька днів Україна зустріне 2019 рік. Це рік запуску важливої енергетичної реформи. Ринок електричної енергії з 1 липня зазнає кардинальних змін, що має позитивно позначитися як на розвитку галузі, так і якості надання послуг кінцевому споживачу.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

Протягом всього 2018 року була проведена колосальна робота над цією реформою. І я вдячний перш за все проектному офісу при КМУ, НКРЕКП, профільному комітету ВРУ, Міненерговугілля, Укренерго, Енергоринку та усім майбутнім учасникам нового ринку за злагоджену і плідну роботу. Велося чимало непростих дискусій, паперової роботи, та в результаті прийнято близько сотні документів, без яких новий лібералізований ринок у найближчому майбутньому запрацювати попросту не зможе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні добувають біля 20 млрд кубометрів при споживанні в 33 млрд кубометрів газу

Дві не менш важливі реформи, які мають довершитися у наступному році, - реформа ринку газу та вугільної галузі.

Незважаючи на приріст видобутку українського вугілля, а цьогоріч ми видобули на 1 млн тонн більше, ніж у минулому 2017 році, Міненерговугілля врешті-решт має запустити Національну вугільну компанію. В пріоритеті має бути використання власного вугілля, щоб українські шахтарі отримували вчасно свою зарплатню та мали впевненість у завтрашньому дні.

2019 рік критично важливий для завершення демонополізації й лібералізації ринку газу, перш за все з точки зору збереження транзитного потенціалу країни.

Чи не найбільшим «проривом» цього року стали електронні нафтогазові аукціони, запроваджені наприкінці року Урядом. Прозора процедура видачі ліцензій вже з початку наступного року дасть змогу залучити в український газовидобуток інвестиції та передові технології, що сприятиме розвитку українського газовидобутку.

Інституційні зміни відбулися на державних підприємствах. Незалежні наглядові ради отримали Магістральні газопроводи України, Укренерго, Укрпошта, Укрзалізниця. Незабаром незалежних директорів отримають і Укргідроенерго, Енергоатом, Адміністрація морських портів України та  Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Держава, як головний акціонер, делегувала наглядовим радам достатньо повноважень для ведення ефективної господарської діяльност, та очікує високої відповідальності в процесі виконання поставлених завдань.

1