В Україні добувають біля 20 млрд кубометрів при споживанні в 33 млрд кубометрів газу

В Україні добувають біля 20 млрд кубометрів при споживанні в 33 млрд кубометрів газу

29.12.2018, 20:21

Кабінет Міністрів України очікує, що в результаті значного поліпшення регулювання в газовій сфері обсяги видобутку зростуть і наблизять державу до реальної енергетичної незалежності від зовнішніх поставок. Про це в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«З 2015 року ми повністю змінили систему адміністрування податків у нафтогазовій сфері. Для нових свердловин зменшили вдвічі і більше рентні платежі – для того, щоб стимулювати видобуток газу. Також ми відкрили геопросторові дані, – сказав Володимир Гройсман. – Більше того, Держгеонадра тепер буде проводити тільки аукціони на доступ до надр. Це теж дуже конкурентна історія».

Як зазначив Глава Уряду, зараз в Україні добувають біля 20 млрд кубометрів при споживанні в 33 млрд кубометрів газу. Урівняти ці обсяги – за рахунок збільшення видобутку і одночасного зменшення споживання – можна за 5 років, впевнений Прем’єр-міністр. «Я на сьогодні добре розумію, як за 5 років побудувати енергетичну незалежність нашої держави», – сказав Володимир Гройсман.

2019 рік критично важливий для завершення демонополізації й лібералізації ринку газу, перш за все з точки зору збереження транзитного потенціалу країни.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

Чи не найбільшим «проривом» 2018 року стали електронні нафтогазові аукціони, запроваджені наприкінці року Урядом. Прозора процедура видачі ліцензій вже з початку наступного року дасть змогу залучити в український газовидобуток інвестиції та передові технології, що сприятиме розвитку українського газовидобутку.

Інституційні зміни відбулися на державних підприємствах. Незалежні наглядові ради отримали Магістральні газопроводи України, Укренерго, Укрпошта, Укрзалізниця. Незабаром незалежних директорів отримають і Укргідроенерго, Енергоатом, Адміністрація морських портів України та  Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Держава, як головний акціонер, делегувала наглядовим радам достатньо повноважень для ведення ефективної господарської діяльност, та очікує високої відповідальності в процесі виконання поставлених завдань.

1