«Як далеко вони від народу»: народні депутати України підняли собі зарплату. Звідки гроші? (+коментар BukNews)

«Як далеко вони від народу»: народні депутати України підняли собі зарплату. Звідки гроші? (+коментар BukNews)

25.07.2022, 13:05

Як зманіпулювати так, щоб пошити у дурні усе суспільство.

Верховна Рада конституційною більшістю підняла зарплати нардепам.

Я не буду коментувати цифри – для когось збільшення зарплати на 14-15 тисяч до 48 тисяч – це багато. Для когось – навпаки, мало. Я знаю, що дехто з нардепів зараз жаліється, що неофіційні доплати в конвертах різко зменшилися, але то не тема для цього посту…

Розповім про маніпуляції.

Отже, збільшення заробітної плати для себе рідних в ВР підтримали. Однак в пояснювальній записці до постанови є цікава фраза:

«Виконання цієї Постанови не потребуватиме додаткових фінансових і матеріальних витрат за рахунок Державного бюджету України».

Поясніть мені, будь ласка, як можна щось збільшити без додаткових фінансових витрат?

Так, я розумію, що можна «перерозподілити кошти», але ж це не означає, що стаття «заробітна плата» не збільшилась? Тобто, замість економії коштів під час воєнного стану, депутати Верховної ради просто вирішили таким чином збільшити власні статки. Про моральну сторону цього рішення промовчу. Це перше.

Другий момент. 9 липня Верховна Рада проголосувала зміни до Держбюджету країни. У пояснювальній записці до цього проекту чітко прописано, з яких джерел наповнюватиметься Держбюджет.

Цитую: «Законопроектом пропонується збільшити видатки державного бюджету на 80.976,8 млн грн (у т.ч. загальний фонд – на 79.314,3 млн грн та спеціальний фонд – на 1.662,5 млн грн) за рахунок збільшення показників державних запозичень на 79.431,3 млн грн (у т.ч. внутрішні запозичення – на 4.000 млн грн та зовнішні запозичення – на 75.431,3 млн грн /в т.ч. за загальним фондом – на 73.768,8 млн грн та за спеціальним фондом – на 1.662,5 млн грн/) та надходжень від іншої допомоги, наданої Європейським Союзом, – на 1.545,5 млн гривень».

Тобто, де факто мова йде про іноземні кредити та допомогу від ЄС, за рахунок яких буде наповнюватись витратна частина бюджету на підтримку «окремим категоріям населення».

І – вишенька на торті. Коли депутати голосували за постанову про збільшення своєї заробітної плати, вони посилались… саме на ці зміни до Держбюджету від 9 липня. З чого – логічно – можна робити очевидний висновок, що оплата діяльності нардепів відбуватиметься саме за рахунок коштів… зовнішніх запозичень.

Новина із заголовком, що депутати платитимуть собі зарплату із міжнародної допомоги викликала скандал. І перше, що зробили в апараті ВР – звинуватили журналістів, мовляв, вони щось не так зрозуміли. Навіть прес-реліз спеціальний випустили: «Кошти міжнародної допомоги для забезпечення діяльності Верховної Ради України та виплат народним депутатам не залучались».

Звичайно, не залучались. Бо ще не встигли – постанова прийнята тільки на цьому тижні і у середу, 20 липня, була підписана головою ВР.

Я прекрасно розумію, який зараз гвалт зчиниться серед «бідних» нардепів. Власне, він уже почався. Я вважаю, що це якраз та ситуація, під яку підпадає цитата: «Як далеко вони від народу».

Чи, може, у країні, де йде війна, усім підвищили зарпату і я щось пропустив?  

Віктор Шлінчак
Керівник проекту «Главком»  

Повний текст читайте тут: https://m.glavcom.ua/columns/victorshlinchak/narodni-deputati-pidnyali-sobi-zarplatu-zvidki-groshi-863033.html

Як пояснив народний депутат України Максим Заремський Про зарплати та премії: Політика буває брудною!  Буває, що вкидають одне, для того щоб відволікти від іншого і можливо саме вкид про зарплати відбувався тоді коли відбулось підписання договорів про вивіз зерна з України, ще й так співпало, що в цей день Кабінет міністрів змінив умови для виплати українським військовим! Виглядає ніби депутати забрали у військових і собі додали…Режисери хороші, але цинізму нема меж! Майже удвічі зменшити з січня 2022, щоби потім тягнути пів року і повернути на попередній рівень з прекрасною можливість маніпулятивно атакувати нардепів, які «збільшили собі зарплати і премії під час війни»… Не зустрічав ще жодного матеріалу, де згадували би про те майже удвічі зменшення у 2022 порівняно з 2021 (замість індексації)… Не вірю, що це якась випадкова історія… Але ж ніхто розбиратись не буде, одразу негатив робиться і маніпулюючи людьми, відволікають від головного і дискредитують не тільки тих депутатів, яких давно в шию потрібно гнати, тих які нічим не допомагають, тих які сидять у ВІП-ложах і дивляться футбол, навіть під час війни, а ще й тих, які дійсно працюють допомагають і думають за простих людей, допомагають армії, захисникам з округу, волонтерам та й в цілому людям з округу!

Цікавлять прізвища тих «маніпуляторів», які придумали і реалізували цей крок із зменшенням зарплати НДУ у 2022 на третину (або майже удвічі) порівняно з 2021, з можливістю після повернення через пів року провести таку маніпулятивну інфо-атаку Хотілось би, щоби всі ми знали прізвища, і вже кожен міг або подякувати, або, можливо, навіть плюнути в лице! Це ж задумали і реалізували «великі падлюки». Тим більше цікаві конкретні прізвища, - хто придумав і заклав під нас таку цікаву «інфо-бомбу»…

Коментар BukNews:

У цієї історії дві причини.

1.Свідомі маніпулятори (цілком може бути, що такі справді були) просто скористалися відсутністю інформації. Це значить, що комунікаційники влади, які беруть за свої послуги чималі гроші,не спрацювали на випередження. Якби вони заздалегідь нагадали суспільству про січневе зменшення депутатських виплат, то маніпуляторім не було би що шукати. Тому винуватити треба також і самих себе. Бо решта ЗМІ просто опублікували новину про підвищення депутатських зарплат, що відповідає дійсності, не заглиблюючись в історію питання. І не менш важливе

2). Рівень життя людей настільки упав, в тому числі через обвал гривні відносно долара, що будь-яке повідомлення про зростання зарплат чиновників здатне викликати обурення. Новопризначена міністерка соціальної політики Оксана Жолнович мала би думати, що заявляє публічно. Людям вона каже, що "ВИЖИТИ буде непросто", але прожитковий мінімум не підвищують, бо до нього прив'язана величезна кількість грошових виплат, які надаються, зокрема, суддям. Нічого крім ненависті це викликати не може. Тут і маніпулювати не потрібно. Все і так на долоні.

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua       

 

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

 

 

1