'Разючий дисонанс з реальністю': на День росії у Чернівцях перед радянським солдатом встановили облиту кров'ю пральну машинку і іншу побутову техніку, яку рашисти крадуть з українських осель

"Разючий дисонанс з реальністю": на День росії у Чернівцях перед радянським солдатом встановили облиту кров'ю пральну машинку і іншу побутову техніку, яку рашисти крадуть з українських осель

12.06.2022, 16:15

 Чернівецький художник Тарас Полатайко закликає охочих долучитися до створення артоб'єкта поблизу «Монумента Перемоги 1941-1945 років», що розташований на Соборній площі.

Ідея в тому, аби зібрати там вживану побутову техніку, побутові предмети, які росіяни крадуть з українських осель, пише Медіа агентство АСС. Так митець виражає своє ставлення до злочинів російської армії, зокрема мародерства.

«Відповіддю на аргумент, що радянська та російська армії не є тотожними - є історичні факти масових зґвалтувань та мародерства, вчинених радянською армією під час Другої світової війни. Російська армія є правонаступницею радянської і продовжує вбивати мирних жителів, чинити зґвалтування, мародерства», - повідомляє митець.

Вживану пральну машинку, пилосос та іншу побутову техніку художник облив червоною фарбою. 

Інсталяція на Соборній площі

Відтак, чернівчан закликають залишати там вживану побутову техніку.

Тарас Полатайко хоче, аби об'єкт існував доки не вирішиться питання перенесення пам'ятника. За словами Полатайка, об'єкт існуватиме, поки пам'ятник радянській армії не перенесуть з Соборної площі. На думку художника, російська армія зараз мародерить, як під час Другої світової війни грабувала частина військових радянської армії.

Два місяці тому, міськрада Чернівців почала процес перенесення цього пам'ятника з центру міста. Як виявилося, процес буде тривалим і невідомо чим закінчиться, - каже Тарас ПОЛАТАЙКО, художник, м.Чернівці

- Домінування пам'ятника радянській армії над центром Чернівців в час, коли Буковина щоденно ховає воїнів, які загинули захищаючи Україну від російської навали, є разючим дисонансом з реальністю та почуттями більшості чернівчан.

Деякі чернівчани позитивно відносяться до інсталяції. Проте є й такі, які кажуть, що це "вандалізм", але таких меншість.

"Я до цього ставлюсь позитивно, адже цей пам’ятник тотожний теперішній війні. А кому зараз потрібна ця війна, Росії? Українцям вона не потрібна. Тому потрібно забирати залишки радянщини", - каже пані Галина.



 Нагадаємо, у Чернівцях працює робоча група, яка вивчає доцільність радянських пам’ятників на території міста та вирішує їхню подальшу долю.

«Монумент Перемоги 1941-1945 років», що розташований на Соборній площі Чернівців, найімовірніше перенесуть до музею. Про це повідомив міський голова Чернівців Роман Клічук. Втім це можливо лише за погодження міністерства культури.

Тим часом, У Клічука досі не передали Осачуку заяву про демонтаж радянського солдата у Чернівцях для клопотання перед Ткаченком

 

Джерело: https://acc.cv.ua/, Суспільне та molbuk.ua

Фото Суспільне. Буковина 

 

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua  

 

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1