Уряд відреагував на звернення депутатів щодо масштабної газової афери, влаштованої облгазами Фірташа, - Бурбак

Уряд відреагував на звернення депутатів щодо масштабної газової афери, влаштованої облгазами Фірташа, - Бурбак

30.01.2019, 13:03

Кабінет Міністрів України 30 січня 2019 року прийняв Постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу виставляти населенню, яке не має лічильників газу, завищені платіжки.

Уряд встановив, що з 9 серпня 2018 року в Україні діють такі норми споживання газу без лічильників:

  • Газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць
  • Газова плита без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць
  • Газова плита та водонагрівач: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць

Чіткі послідовні кроки по боротьбі з газовими монополістами, - прокоментував ухвалене урядом рішення народний депутат України Максим Бурбак. - Коаліційний Уряд почув неодноразові звернення депутатів щодо масштабної газової афери влаштованої облгазами Фірташа. Тепер треба врегулювати питання переплат абонентів, які піддались на шантаж монополістів. Гроші повинні бути зараховані в рахунок майбутніх платежів !!!

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду наголосив, що за завищеними нормами платити не потрібно.

«На превеликий жаль, в газовому середовищі всі думають, що потрібно наживатися на людях. Уряд проти цього і буде робити все для того, щоб захистити людей. Люди мають платити справедливу ціну, а не завищену», - сказав В.Гройсман.

Також Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» зайнятися питанням обліку газу, щоб в кожній український хаті був лічильник.

«Газовики один на одного списують обсяги газу. Щоб ніхто нічого не крав, потрібен облік. Це завдання того, хто постачає і виробляє газ. Тому в кожному домогосподарстві за рахунок Нафтогазу має бути встановлений газовий лічильник. Кошти на це мають бути закладені у фінансовому плані Нафтогазу на 2019 рік», - підкреслив Прем’єр і доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України вести жорсткий контроль виконання рішення Уряду НАК «Нафтогаз України».

За його словами, сьогодні Кабмін прийме рішення, в якому будуть прописані рекомендації "Нафтогазу" забезпечити українців безкоштовними лічильниками. Він підкреслив, що витрати на лічильники будуть вказані у фінансовому плані НАК.

"Тоді ми будемо точно знати, хто скільки виробляє газу, куди постачає і хто скільки споживає", - додав Гройсман.Він також зазначив, що Міненерго буде контролювати установку лічильників. Гройсман уточнив, що газові лічильники за рахунок "Нафтогазу" мають бути встановлені в стислі терміни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів скасував субсидії споживачам газу без лічильників. Ініціатива поширюється на споживачів, які не встановили лічильники самостійно, а також за рахунок державного/місцевого бюджетів або власних коштів операторів газорозподільчих систем.

Нагадаємо, з 1 листопада 2018 року ціна на газ для населення складає 8,550 грн. за куб. метр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антимонопольний комітет перевірить "Чернівцігаз" за нарахування додаткової плати за газ для населення

Напередодні прес-служба ПАТ «Чернівцігаз»  повідомила про наміри ПАТ «Чернівцігаз» встановити 1569 індивідуальних лічильників. Після цього, в Чернівецькій області, буде забезпечено 100% облік природного газу у побутових споживачів. Інвестпрограмою 2019 року передбачено придбання понад 6 тисяч приладів обліку для заміни та створення обмінного фонду.

 На минулому тижні НКРЕКП затвердила інвестиційну програму ПАТ «Чернівцігаз» на 2019 рік, в якій закладено фінансування на суму в 9,2 млн грн для придбання 6102 індивідуальних побутових лічильників: 5142 одиниці – для заміни у споживачів лічильників, що вийшли з ладу та 960 одиниць – для створення обмінного фонду при проведенні періодичної повірки лічильників у населення.

 В поточному році ПАТ «Чернівцігаз» встановить 1569 індивідуальних газових лічильників у споживачів, які користуються лише газовими плитами.

 «Основна проблема, яка виникає в процесі оснащення лічильниками багатоповерхового житлового фонду пов’язана з відсутністю доступу в газифіковані квартири. Деякі мешканці свідомо відмовляють у доступі для встановлення лічильників, тим самим перешкоджаючи виконанню закону», - пояснює директор технічний ПАТ «Чернівцігаз» Дмитро Кривко.

 Варто зауважити, для споживачів із загальнобудинковими приладами обліку газу кошти на індивідуальні лічильники не виділяються. Це ж саме стосується і будинків, в яких було передбачено встановлення загальнобудинкових лічильників. Мешканці таких будинків, можуть встановити індивідуальні прилади обліку за власний рахунок, з коштів відповідного бюджету (окрім місцевого), або з інших джерел, не заборонених законодавством.

 Нагадаємо, що строк установки індивідуальних лічильників для споживачів, що використовують газ тільки для приготування їжі продовжено до 1 січня 2021 року. В кінці 2017 року Верховна Рада внесла відповідні зміни до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".

1


КОМЕНТАРІ (1)

        Я оказался прав на 100% (смотрите на интернет-портале "БУКИНФО"статью - 12:42 - Гройсман: "Нафтогаз" забезпечить українців безкоштовними лічильниками. Уряд унеможливив неправомірні нарахування постачальників газу для домогосподарств без лічильників (ОНОВЛЕНО).        Коболев уже заявил (вчера), что не собирается оплачивать установку индивидуальных счётчиков за счёт бюджета «НАФТОГАЗа». Разве что, из дивидендов компании при условии неуплаты налогов!

      И по поводу В. Ляшенко - ЧЕЛОВЕЧЕК, ПОТЕЮЩИЙ ОТ СТРАХА ПРИ МЫСЛИ ПОТЕРЯТЬ СВОЁ ДОЛЖНОСТНОЕ КРЕСЛО! ГОТОВЫЙ НА ЛЮБУЮ ПОДЛОСТЬ РАДИ СВОЕЙ СОБСТВЕННОЙ ШКУРЫ. ДЕННО и НОЩНО МОЛИТСЯ НА ФИРТАША В НАДЕЖДЕ НА ДАЛЬНЕЙШЕЕ УСЛУЖЕНИЕ ОДИОЗНОМУ ОЛИГАРХУ-БАНДИТУ. И КОМАНДУ (ПОДЧИНЁННЫХ) ПОДБИРАЕТ ПОД СТАТЬ САМОМУ СЕБЕ. ТАКИХ ЖЕ ПОДОНКОВ, КАК ИХ БОСЫ. И эта команда отъявленных негодяев денно и нощно ГРАБИТ СВОЙ ЖЕ УКРАИНСКИЙ НАРОД (В ДАННОМ СЛУЧАЕ - БУКОВИНЦЕВ)!!!

        Кстати, согласно ст. 129 КУ, ст. 11 ЗУ "Про справедливий суд" - ВСЕ СУДЕБНЫЕ ЗАСЕДАНИЯ ЯВЛЯЮТСЯ ОТКРЫТЫМИ, ПУБЛИЧНЫМИ!!! Можно не только беспрепятственно присутствовать на судебных заседаниях в статусе "вольных слушателей", но и проводить запись на диктофон, бытовую видеокамеру без особого разрешения суда. Вот и приглашаю всех желающих в Первомайский районный суд по теме беспредела в газовой сфере:

        3 декабря 2018 г. начался беспрецедентный суд 26-ти истцов против ПАТ "Черновцыгаз" и ТОВ "Черновцыгаз Сбыт". Судебные заседания проходят в Первомайском районном суде г. Черновцы.

 

        Главенствующий судья Нестеренко Е. В. Защитник (представитель) истцов Геков Г. А.

          4-е судебное заседание по рассмотрению предмета спора и требований Позивачів ПО СУТІ назначено на 01.02.2019 года (начало 14:00).

 

                  Приглашаются все желающие. Поддержите смельчаков!  

 

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54

avatar

Правозащитник

31 січня 2019 15:18