Антимонопольний комітет перевірить 'Чернівцігаз' за нарахування додаткової плати за газ для населення

Антимонопольний комітет перевірить "Чернівцігаз" за нарахування додаткової плати за газ для населення

30.01.2019, 11:24

На початку року народний депутат України Максим Бурбак надіслав в АМКУ звернення щодо можливого порушення "Чернівцігаз" законодавства при нарахуванні додаткової плати за газ для населення. Нещодавно парламентар отримав відповідь на своє зверення.

- Нарешті територіальні відділення АМКУ проведуть перевірку щодо відповідності діяльності ГРМ законодавству про захист економічної конкуренції, - повідомив народний депутат України Максим Бурбак. -  Отак, потрохи, але зруйнуємо цю газово-олігархічну стіну. Ще раз закликаю всіх не платити додаткові, так звані, уточнюючі платіжки. Платити лише за фактично використаний газ. Прем`єр-міністр Володимир Гройсман та Уряд неодноразово публічно підтримували мою позицію.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Maksym Burbak.

 

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Maksym Burbak.

1


КОМЕНТАРІ (2)

                                    И ОПЯТЬ ПОЛНАЯ ЛОЖЬ И ПРОФАНАЦИЯ!!!

         Понятное дело, что есть немалое количество граждан-негодяев, паразитирующих за счёт других людей. Не является секретом то, что значительная часть владельцев квартир, зарегистрированных как одна особа, нелегально сдают в оренду свои квартиры. И, конечно же, им невыгодно устанавливать индивидуальные счётчики по газу и воде. Платят по нормам за одного (за себя), а потребляют газ, воду на 4-5 человек, то есть, в четыре-пять раз больше!!! В тех домах, у кого установлен общедомовой счётчик по газу, объёмы потреблённого газа рассчитываются простым арифметическим делением на зарегистрированных в квартирах. Хотя по факту - живут и пользуются газом намного больше человек (те же квартиро съёмщики-орендаторы). В итоге за этих орендаторов платят владельцы тех, кто не сдают квартиры в наём!!! ВОТ ТАКАЯ ПОДЛЯНА!

         Я представлю лишь два документа (наше коллективное обращение от 22.11.18 - полный текст и циничный ответ Д. Кривко от 21.12.18 - только суть подлой отписки!).

Голові правління ПАТ «ЧЕРНІВЦІГАЗ»

ГОРДІ В. Є.

                        КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

       Ми, що нижче підписалися, зареєстровані і постійно проживаємо за адресою вул. Герцена, будинок 3 в м. Чернівцях.

        Вже не протязі багатьох років окремі мешканці, зареєстровані у вказаних нижче квартирах в нашому будинку, не проживають в них, але здають в постійну оренду іншим громадянам (студентам та іншим фізичним особам) без належного оформлення підприємницької діяльності, і як наслідок, без сплати податків в місцеву та державну казну (кв. № 23 (дві-три особи), кв. № 27 (чотири-п’ять осіб), кв. № 30 (чотири особи), кв. № 31 (чотири-п’ять осіб), кв. № 32 (дві-три особи).

         Більше того, орендарі, як і всі мешканці будинку користуються загальними комунальними послугами – освітленням на сходинкових клітинах будинку, у підвалах та горищах, а також, споживанням природного газу. Так як, сплата за дані послуги (за електроенергію та газ) згідно нормативних актів України, проводиться лише за кількістю зареєстрованих мешканців будинку на основі показів загальнобудинкових лічильників газу та електроенергії, то це призводить до грубого порушення Прав Споживачів-мешканців у нарахуванні об’єктивних (фактичних) об’ємів/обсягів отриманого газу та електроенергії. Тобто, мешканці, які постійно проживають у нашому будинку, повинні сплачувати за вказані комунальні послуги і за себе, і за орендарів.

        А, враховуючи те, що в нашому будинку в більшій частині проживають літні люди (пенсійного віку), у яких пенсія в середньому не перевищує навіть 1800 грн, а субсидія не покриває затрати на отримання комунальних послуг, то вказані протиправні дії зареєстрованих співмешканців, які неправомірно здають свої помешкання іншим особам, призводять до непосильного матеріального тягаря ні в чому не повинних людей похилого віку.

        Хочемо додати, що по вказівкам мешканців-орендодавців вказаних квартир, квартиранти відмовляються впускати в помешкання мешканців інших квартир, сторонніх осіб (включно з представниками влади), розмовляти з ними і навіть реагувати на дзвінки при вході та стукіт у двері.

        Виходячи із вище викладеного та згідно законів України і інших нормативних актів

                          ПРОСИМО:

 1.      Прийняти та розглянути дане колективне звернення. 

 2.      Провести ретельну перевірку по факту кількості зареєстрованих і фактичного постійно проживаючих осіб у квартирах будинку 3 по вулиці Герцена в м. Чернівці:

кв. № 23 (дві-три особи), кв. № 27 (чотири-п’ять осіб), кв. № 30 (чотири особи), кв. № 31 (чотири-п’ять осіб), кв. № 32 (дві-три особи).

3.      У разі підтвердження проживання не зареєстрованих осіб у вказаних квартирах, –   

1)      направити матеріали перевірки з копією нашого звернення в ДПІ у Чернівецькій області (вул. Героїв майдану, 200«А») для притягнення до адміністративної відповідальності орендодавців вказаних квартир за незаконну підприємницьку діяльність та несплату податків;

2)      проводити нарахування об’ємів/обсягів отриманого газу за кількістю фактично проживаючих осіб в кожній із вказаних квартир.

 4.      Відповідь в письмовій формі надати Гекову Г. О. у строки згідно ЗУ «Про звернення громадян» на адресу:

вул. ..., буд. ..., ..., м. Чернівці, 58022.

22.11.2018  р.

         Ф.І.О.                Адреса                    Підписи

И ответ Кривко -

ЧЕРНІВЦІГАЗ

21.12.18 р. № СИг007-Лв-4169-1218                                                          Гекову Г.О.

58022, м. Чернівці, вул. Герцена, 3/29

        Розглянувши колективне звернення мешканців будинку № 3 по вул.Герцена м.Чернівці (відповідь надається зазначеному у зверненні адресату Гекову Г.О.) щодо проведення Оператором ГРМ перевірки кількості зареєстрованих і фактично проживаючих осіб; звернення Оператора ГРМ до ДПІ у Чернівецькій області для притягнення до адміністративної відповідальності орендодавців квартирпроведення нарахування об’ємів (обсягів) газу за кількістю фактично проживаючих осіб, повідомляємо наступне.

       Цивільно-правові відносини між споживачами газу та Оператором ГРМ регулюються спеціальним законодавством України, основним нормативним документом з яких є Кодекс газорозподільних систем (затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015р.N 2494, надалі - Кодекс ГРМ).

        Главою 4 розділу IX Кодексу ГРМ встановлено порядок комерційного обліку газу по об'єктах побутових споживачів (населення). Так, якщо побутовий споживач за договором розподілу природного газу не забезпечений лічильником газу, фактичний об'єм спожитого (розподіленого) природного газу по об'єкту побутового споживача за відповідний календарний місяць визначається за нормами споживання.

        Споживач зобов'язаний своєчасно, але не пізніше ніж у місячний строк письмово повідомляти Оператора ГРМ про всі зміни, що стосуються видів споживання газу, та/або опалювальної площі, та/або кількості осіб, зареєстрованих на його об'єкті.

       Таким чином, виходячи з вимог Кодексу ГРМфактичний об'єм спожитого (розподіленого) природного газу по об'єкту побутового споживача (який не забезпечений лічильником газу)визначається за нормами споживання та виключно відповідно до кількості зареєстрованих осіб.

        При цьому, обов'язок письмово повідомляти Оператора ГРМ про всі зміни, що стосуються кількості осіб, зареєстрованих на його об'єкті покладено виключно на споживача.

        Тобто, Оператор ГРМ не наділений повноваженнями перевіряти кількість осіб, що зареєстровані на об’єкті споживача, а тим більше не наділений повноваженнями перевіряти кількість осіб, що фактично проживають на відповідному об’єкті та порівнювати цю кількість з кількістю зареєстрованих осіб.

        Більше того, Оператор ГРМ не наділений також й повноваженнями звертатись до державної фіскальної служби для притягнення до адміністративної відповідальності орендодавців квартир.

Таким чином, інформація про кількість фактично проживаючих осіб не тягне за собою правових наслідків для Оператора ГРМ в частині зміни фактичного об'єму розподіленого природного газу по об'єкту побутового споживача, який був визначений Оператором ГРМ відповідно до кількості зареєстрованих осіб.

       Тобто, визначення Оператором ГРМ фактичного об'єму розподіленого природного газу відповідно до кількості фактично проживаючих осіб буде суперечити вимогам Кодексу ГРМ.

       В зв’язку з наведеним, вважаємо зазначене вище колективне звернення неправомірним та вимушені відмовити у його задоволенні.

       Разом тим, якщо Ви вважаєте правомірними Ваші вимоги щодо проведення Оператором ГРМ перевірки кількості зареєстрованих і фактично проживаючих осіб, звернення Оператора ГРМ до державної фіскальної служби для притягнення до адміністративної відповідальності орендодавців квартир, а також проведення нарахування об’ємів (обсягів) газу за кількістю фактично проживаючих осіб, Ви маєте право звернутись з відповідним позовом до суду (аналогічно іншим поданим Вами позовам) про зобов’язання Оператора ГРМ в примусовому порядку вчинити перелічені вище дії.

Кривко Д. М.

Т.в.о. голови правління                                                                                     Підпис

ПАТ «ЧЕРНІВЦІГАЗ»

 

вул. Винниченка, 9 А, Чернівці, 58009, Україна

 

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

30 січня 2019 11:59

       Хочу добавить -

        3 декабря 2018 г. начался беспрецедентный суд 26-ти истцов против ПАТ "Черновцыгаз" и ТОВ "Черновцыгаз Сбыт". Судебные заседания проходят в Первомайском районном суде г. Черновцы.

        Главенствующий судья Нестеренко Е. В. Защитник (представитель) истцов Геков Г. А.

        На первое подготовительное судебное заседание явились 24 истца со своим представителем (защитником) Г. Гековым. А также пришли, представитель третьего лица ТОВ "Черновцыгаз Сбыт" и представитель ещё одного третьего лица ГУ "Госпродпотребслужба" в Черновицкой области. Пришло ещё человек десять, чтобы поддержать тех, кто не побоялся выступить против газовых негодяев. А вот от ответчика (ПАТ "Черновцыгаз"), БЕЗ УВАЖИТЕЛЬНЫХ ПРИЧИН, никто так и не явился. Что ещё раз подтверждает цинизм беспредельщиков марионеток Фирташа.

         2-е судебное заседание состоялось 26.12.2018 года, на которое уже явился и ответчик (ПАТ «Черновцыгаз»). Несмотря на все уловки газовиков затянуть подготовительную часть судебного процесса (підготовче провадження) ещё на месяцмне удалось убедить суд закрыть підготовче судове провадження і перейти до розгляду справи по суті. Кроме того, по  моему ходатайству будет включено ещё одно 3-е лицо – НКРЕКП (регулятор).

          На 3-тье судебное заседание (которое состоялось 09.01.2019 г.), уже не явился (также без уважительных причин!) представитель НКРЕКП. На данном заседании по моему обоснованному ходатайству СУД ОБЯЗАЛ ТОВ «ЧЕРНОВЦЫГАЗЗБЫТ» ПРЕДОСТАВИТЬ (к следующему заседанию – 01.02.19) ПОЛНУЮ И ДОСТОВЕРНУЮ ИНФОРМАЦИЮ ОБ ОПЛАТЕ 26-тью ПОЗЫВАЧАМИ НАДУМАННЫХ ПРОТИВОПРАВНЫХ ДОЛГОВ НА ПРОТЯЖЕНИИ 2-х ПОСЛЕДНИХ ЛЕТ (2017-2018 годы) ПО ПОКАЗАТЕЛЯМ ОБЩЕДОМОВЫХ СЧЁТЧИКОВ!!!

          4-е судебное заседание по рассмотрению предмета спора и требований Позивачів ПО СУТІ назначено на 01.02.2019 года (начало 14:00).

                  Приглашаются все желающие. Поддержите смельчаков!   

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

30 січня 2019 12:01