У Вижницькій міській раді зробили те, на що ніяк не наважаться у Чернівецькій обласній раді

У Вижницькій міській раді зробили те, на що ніяк не наважаться у Чернівецькій обласній раді

15.05.2023, 18:58

На сесії міської ради Вижниці прийняли рішення за номером 65-28/23 заборонити діяльність УПЦ МП на території Вижницької територіальної громади.

Це підтвердив у коментарі Шпальті Вижницький міський голова Олексій Чепіль.

За його словами, до міськради звернулися жителі села Мілієве. Вони зібрали близько 1200 підписів, щоб заборонити Московський патріархат у громаді, і прийшли на сесію міськради, щоб постійна комісія розглянула це питання.

 На сесії його підтримали, і прийняли кілька рішень.

Зокрема міськрада Вижниці вирішила:

— взяти до відома звернення та вжити заходів щодо перевірки документів на культові споруди та земельні ділянки, на яких розташовані культові споруди (церкви, храми) та результати перевірки винести на розгляд чергової сесії;

— апарат міськради  зобов’язали звернутися до центральних органів влади щодо пришвидшення розгляду проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів щодо діяльності в Україні релігійних організацій» щодо заборони УПЦ МП на території України;

— заборонити на території Вижницької міської територіальної громади діяльність УПЦ МП;

— звернутись до керівництва церковних громад УПЦ МП та вирішити питання переходу до ПЦУ в добровільному порядку.

За словами міського голови Вижниці Олексія Чепеля, загалом рішення має політичний характер. Втім, спонукає до подальших дій.

«Це не просто заборонити Московський патріархат. В принципі, саме рішення ніби політичне, але має в собі і юридичний аспект. Адже у 2018 році прийнятий закон, який спонукав ПЦУ перереєструватися. Церкви цим не скористалися. Тому юридична сила нашого рішення в тому, що ПЦУ не виконали умови закону, тому на них можна тиснути», — каже Чепіль.

Зазначимо, що уночі 24 квітня у результаті пожежі постраждала церква УПЦ МП у селі Мілієве Вижницького району Чернівецької області, підозрюваного у підпалі затримали.

Нагадаємо, що 27 квітня на сесії міськради Чернівців УПЦ МП позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді.

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

 

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1