У Чернівцях за час війни вартість оренди за квадратний метр комунального майна зросла на 7% до 472 грн/м2 і є вишою, ніж у Києві

У Чернівцях за час війни вартість оренди за квадратний метр комунального майна зросла на 7% до 472 грн/м2 і є вишою, ніж у Києві

03.08.2022, 10:30
ДП "Прозорро.Продажі" підготувало аналітику про те, як міста здавали в оренду майно у I півріччі 2022 року та, зокрема, за перші місяці війни. 
 
Ключові висновки такі: 
  • За даними публічного модуля аналітики успішні аукціони з оренди комунального майна приносять містам понад 17,3 млн гривень доходу щомісячно.

  • Ціна на нерухомість у містах під час війни продовжує зростати за результатами аукціонів, на яких є зростання ціни та конкуренція, — в середньому це підвищення у 2.5 рази. 

  • Кількість успішних аукціонів та надходження до бюджетів почали зростати наприкінці травня — у червні, але ще не повернулися до довоєнного рівня. 

  • За підсумками першого півріччя 2022 року лідерами за доходом, який міста отримали від успішних торгів стали Київ, Чернівці, Дніпро, Львів та Харків.

  • Найбільше успішних аукціонів з-поміж інших міст на рахунку Києва. Попри обстріли та постійну загрозу ракетних ударів такі міста як Харків, Кривий Ріг, Дніпро, Миколаїв продовжували оголошувати та проводити десятки успішних торгів та наповнювати свої бюджети.

  • Релокація пожвавлює ринок оренди комунального майна. Під час війни аукціони з оренди комунального майна активніше проходили у містах на Заході України, куди бізнес релоковувався, та у Києві, до якого поверталися ті, хто виїхав у перші тижні з початком бойових дій. 

  • Ціна за оренду м2 за час війни зросла у Чернівцях, Вінниці, Запоріжжі, Ужгороді, Тернополі та Черкасах. Найбільше квадратний метр комунальної нерухомості подорожчав у Запоріжжі — на 25% з 124 грн/м2 до 156 грн/м2. А середня ціна за квадратний метр у першому півріччі 2022 року у Чернівцях складає 439 грн, водночас результати аукціонів, які відбулися вже після початку війни, показують, що ціна зросла на 7% до 472 грн/м2. 

  • Ціни знизилися у містах, де під час війни відбувалися обстріли, ракетні удари або велися на околицях бойові дії, — у Харкові, Миколаєві, Кропивницькому, Дніпрі та Сумах. Найбільше падіння ціни за квадратний метр спостерігається у Харкові — на 62%, з 478 грн/м2 до майже 180 грн/м2. У столиці вартість оренди за квадратний метр знизилася на майже 19% — з 218 грн/м2 до 177 грн/м2. 
  • Війна фактично не вплинула на середню вартість оренди квадратного метра у таких містах як Вінниця, Львів та Хмельницький.  

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зацікавленість в оренді житла на Буковині зросла на 30, ціни впали на 3 відсотка, а пропозиція виставлених на продаж квартир найбільша по країні + 39%

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua     
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

 

 

 

1