У Чернівцях повітря шкідливе для здоров'я

У Чернівцях повітря шкідливе для здоров'я

16.11.2022, 16:43

У Чернівцях - найзабрудненіше повітря з-поміж низки областей України.

Про це свідчать дані украі?нської громадської системи моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR станом на сьогодні, 16 листопада, 15.00.

Система ЛУН досліджує якість повітря в Івано-Франківську, Тернополі, Одесі, Києві, Вінниці, Хмельницькому, Львові, Ужгороді, Умані та Чернівцях. І саме в Чернівцях наразі - найгірше за якістю повітря, згідно даних системи.

Зазначають, що індекс якості атмосферного повітря розрахований за формулою NowCast (US EPA) для головного забрудника повітря – дрібнодисперсного пилу фракції PM2.5.

Зокрема, серед 10 точок у місті, де система моніторить якість повітря, 8 - "червоні", що визначається як "шкідливий рівень", який "може викликати дискомфорт при диханні за тривалого впливу, а також дискомфорт у людей із захворюваннями серця".

Йдеться про локації по вулицях Котляревського, Смаль-Стоцького, Пилипа Орлика, Героїв Майдану, Воробкевича, проспект Незалежності, Винниченка, провулок Миру.

І лише дві точка - по вулиці Залозецького та Ярослава Мудрого - наразі "помаранчева", що позначає "шкідливий рівень для чутливих груп", який "може спричинити дискомфорт при диханні у людей із захворюваннями легенів, таких як астма, а також у людей з серцевими захворюваннями, дітей і літніх людей".

Рівень якості повітря в усіх інших областях характеризується як "помірний", який "може викликати незначний дискомфорт при диханні у чутливих людей" (позначений жовтим кольором), та "добрий", при якому вплив на здоров'я людини мінімальний (позначений зеленим кольором). Цікаво, що багато "зелених" точок навіть у містах-мільйонниках - Києві та Одесі.

І лише в сусідньому Івано-Франківську дещо гірша ситуація, ніж в інших містах, та все одно краща, ніж у Чернівцях, - всі локації позначені "помаранчевим" фоном, тобто рівень забрудненості повітря помірний.

Із чим це пов'язано - кореспонденти molbuk.ua з'ясовують у фахівців. Чернівчани, між тим, висувають здогадки, що це може бути пов'язане з масовим спалюванням листя мешканцями у цей період. Також відзначають, що місто оповив густий туман, в якому "застрягли" пил, важкі метали та продукти горіння, і дихати таким повітрям справді важче.

Раніше повідомлялося, що 15 листопада у Чернівцях відбувся офіційний запуск проєкту аналізу якості повітря в Чернівцях від ЛУН Місто AIR та представниками міської ради.



ЛУН Місто AIR — украі?нська громадська система моніторингу якості повітря, створена з метою покращити екологічну ситуацію в країні. Проєкт розробили команда IT-компаніі? ЛУН та Факультету радіофізики, електроніки та комп?ютерних систем КНУ ім. Шевченка.

Дані передаються у реальному часі, вони доступні на сайті та у мобільному застосунку. Станції передаються місту безкоштовно, обслуговування також є безоплатним.

 

Джерело:  molbuk.ua

 

 

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском

 

1