Тур вихідного дня: Хотинська фортеця, турецька скарбниця містики та знімальний майданчик п’ятдесяти фільмів

Тур вихідного дня: Хотинська фортеця, турецька скарбниця містики та знімальний майданчик п’ятдесяти фільмів

05.08.2022, 19:26

Журналістка «ВЗ» відвідала туристичний Хотин у Чернівецькій області.

Експерти туристичного ринку кажуть, що під час воєнного стану в Україні пожвавився внутрішній туризм. Якщо раніше екскурсійні тури пам’ятками України обирало 30−40% любителів мандрів, то тепер понад 60%. Тенденція — відвідання туристичних перлин на заході України, де відносно спокійна безпекова ситуація.

Якщо у вашій програмі туру вихідного дня є Чернівецька область, завітайте у старовинне містечко Хотин. Тут є одна з візитівок Буковини — Хотинська фортеця. Це пам’ятка архітектури XIII-XVIII століть з багатовіковою та цікавою історією, яка бере свій початок ще від Хотинського форту, зведеного за участі князя Володимира Святославича. Входить до списку історико-культурних пам’яток «Сім чудес України». Фортеця є місцем, де поєднуються християнська та мусульманська релігії. А ще тут знімали близько п’ятдесяти українських фільмів. Зокрема, серед популярних — «Тарас Бульба», «Гадюка», «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стара фортеця», «Стріли Робін Гуда», «Вогнем і мечем»…

Фото автора

Фото автораКава, сувеніри біжутерія ручної роботи для ЗСУ

Перше враження, коли наближаєшся до Хотинської фортеці - неймовірне захоплення величчю історичного місця, що розкинулося на берегах Дністра.

При вході до фортеці - сувенірні ятки. Продають традиційний «крам туриста» — від магнітів із зображенням символу Хотина до сувенірів із жартівливим підтекстом (наприклад, шкрябалки для спини за 150 гривень). Зауважила, тут є чимало закинутих дерев’яних кафе, які псують охоронну територію пам’ятки Буковини. Стоянка для авто з туристами — за усіма правилами, хаосу, як на вокзалі тут немає.

Випити кави з дороги є де. В одній сувенірній ятці каву продають по 30 гривень, а також літні охолоджувальні напої.

Поруч працює мила дівчина семи років, яка весь час тримає в руках плакат, розписаний різнокольоровими фломастерами. Так дівчина закликає придбати в її біжутерію. Резинки ручної роботи продає по 20 гривень, всі гроші, каже, скеровує на ЗСУ. І як тут не придбати кілька виробів ручної роботи, в які Вероніка вклала душу?

Містичні мотиви фортеці: мокра пляма, стіна для смертників…

Хотинська пам’ятка цінна і тим, що поруч протікає Дністер. Тут є дикі пляжі, екстремальні туристи можуть поплавати.

Звідси походить назва містечка. За однією з версій Хотин — означає хотіти, бо є вигоди. Йдеться про вигідне розташування пам’ятки: з одного боку ліс, з іншого — річка.

Фото автораФото автора

На кожному кроці відчувається містична атмосфера. Це і не дивно, адже фортеця має багато легенд. Одна з них — велика «мокра пляма» на одній із стін.

Гід Сніжана розповіла нашій туристичній групі, що загадкова пляма схожа на якусь жирну речовину, якою просочилася частина стіни. Чимало десятиліть пляма не висихає на сонці… За легендою, це сльози дівчини, яку батько видавав заміж за багатого чоловіка старшого віку. Свого часу в одній із споруд замкового комплексу були знамениті турецькі бані з басейном. Також тут працював справжній турецький гарем, де за легендою, тримали три десятки молодих дівчат…

Зі східного боку фортеці височіє Східна вежа, або, як її ще називають — вежа Смертників. З цієї вежі у давнину скидали засуджених… Вижити після падіння з мурів заввишки у 45 метрів не міг ніхто. Відтак вежа і отримала свою подвійну назву.

Висота фортечних мурів — 45 метрів, товщина — до 5 метрів. Під фортецею — глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами. Хотинська фортеця знаменита тим, що штурмом її ніхто ніколи не захоплював.

Фото автораФото автора

Під міцними мурами фортеці перебували війська Османської імперії, повстанці Мухи, народні месники Дитинки, вояки Дмитра Вишневецького (Байди), Петра Дорошенка… Під час Визвольної війни українського народу проти польської шляхти, у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького.

«У 1621 році 75-и тисячне польсько-козацьке військо зупинило під стінами фортеці 200-и тисячну турецьку навалу, — каже гід Сніжана. — Облога тривала майже місяць. Але ні гармати, ні „бойові слони“ не могли здолати опору фортеці. Ця перемога є однією з найяскравіших військових подій в історії українського козацтва».

До пандемії коронавірусу фортецю відвідувало 120 тисяч туристів в рік

«Хотинська фортеця — найпотужніший митний форпост заходу України, — сказала у коментарі для „ВЗ“ начальниця відділу економічного розвитку та міжнародного співробітництва Хотинської міської ради Люба Петрова. — Звідси був прокладений торговий шлях на Румунію, Молдову. Для цього були зведені окремі брами і шляхи. Тут були написи турецькою мовою (не збереглися до наших днів), які вказували, хто спорудив фортецю».

Люба Петрова повідомила, що Хотинська фортеця — одна з найвідвідуваніших пам’яток Буковини. До пандемії коронавірусу пам’ятку відвідувало 120 тисяч туристів в рік. Зараз скромніша статистика — понад сорок тисяч туристів на рік. Пік відвідин — літній сезон.

Фото автораФото автора

Хотинська фортеця — не лише місце для туристичних паломників, а й майданчик культурних подій. Свого часу тут організовували міжнародний фестиваль середньовічних лицарських боїв «Битва націй». Також є щорічні заходи — «Середньовічний Хотин» та «Хотинська твердь».

 

  • Марія Доротич
  • Марія Доротич

Джерело: https://wz.lviv.ua/ukraine/468763-tur-vykhidnoho-dnia-khotynska-fortetsia-turetska-skarbnytsia-mistyky-ta-znimalnyi-maidanchyk-piatdesiaty-filmiv

Відпочинок в Україні влітку: куди поїхати і як дозволити це собі в умовах війни

Анастасія Грубрина, практикантка сайту   

Українські фортеці

Українські фортеці — величні та таємничі. Варто об’їхати їх усі. Більшість із них розташовані в Криму, але тур не варто відкладати надовго. ЗСУ першими побачать звільнені кримські фортеці.

Хотинська фортеця — середньовічна оборонна фортеця, була однією з наймогутніших у Східній Європі. Її визнано одним із семи чудес України. Фортеця відігравала важливу роль в політиці та історії багатьох народів: українців, молдаван, турків, росіян.

Хотинська фортеця, Чернівецька область: джерело

 

Як зекономити на подорожах

Подорожі стали ще дорожчими через війну. Але що ж робити? Ми підкажемо варіанти, з якими ти зможеш трохи заощадити.

  1. Перевіряй готелі та квитки за датами, у певні дні ціни значно нижчі. До речі, краще робити це в режимі інкогніто. Адже інтернет має схильність відстежувати наші запити, відповідно, пропонуватиме дорожчі варіанти. В режимі інкогніто система не знатиме, чим ви цікавитесь, і запропонує багато вигідних варіантів.
  2. Спробуй каучсерфінг. Це коли тебе безкоштовно приймають до себе мешканці міста або села, в яке ти їдеш відпочити. Зареєструватись можна тут.
  3. Самостійне приготування їжі обійдеться тобі дешевше, аніж ресторани та кафе.
  4. Автобусні тури. За ціною виходять дешевше, ніж самостійна поїздка машиною.
  5. Обирай нетуристичні місця, не бійся зайти вглиб села чи міста. Ціни будуть значно нижчими.

Джерело: https://vikna.tv/styl-zhyttya/podorozhi/vidpochynok-v-ukrayini-vlitku-kudy-poyihaty-i-yak-dozvolyty-cze-sobi-v-umovah-vijny/

 

ДОВІДКОВО: 

 

Чернівецька область розташована у межах Карпат, Передкарпаття та Покутсько-Бессарабської височини з площею понад 8 тис. км² та населенням майже 923 тис мешканців. На півдні межує з Румунією (226 км), а на південному сході - з Молдовою (178 км). /Westnews.info/

 

Хотинська міська територіальна громада об’єднує 11 рад та налічує 18 тис мешканців. Центр громади місто Хотин є відомим туристичним осередком України, що славиться грандіозною фортецею XIII - XVIII століття, яка збережена до сьогодення. 

У межах престуру, організованого Харківським пресклубом, разом із журналістами зі всієї України мав можливість дізнатися як живе Хотинська громада Чернівецької області в умовах воєнного стану. 

Хотин - прихисток для релокованих підприємств та внутрішньо переміщених осіб

Під час повномасштабної війни російської федерації проти України тут знайшли прихисток та підтримку кілька підприємств, які переїхали через обстріли та бойові дії зі сходу України. Підприємствам надають необхідні виробничі площі, а внутрішньо переміщених осіб забезпечують житлом, якісними медичними та соціальними послугами.

У одному із колишніх навчальних закладів Хотинської громади планують поселити близько 70 внутрішньо переміщених осіб. Зараз тут ведуться ремонтні роботи, до вересня обіцяють облаштувати 17 зручних кімнат із електроопаленням та санвузлами.

«Минулого року завдяки субвенції Мінсоцполітики у Хотинській громаді планували облаштувати притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, проте війна внесла свої корективи», - розповіла керівниця управління економічного розвитку та міжнародного співробітництва міськради Любов Петрова.

У кімнатах, які матимуть сучасні меблі, тривають внутрішні роботи, а майстри ремонтують фасад та дах. 

Хотинський міський голова Андрій Дранчук запевняє, що місцева влада допомагає релокації бізнесу.

«Підприємства сплачуватимуть податки та наповнюватимуть бюджет, що сприятиме економічному розвитку краю. Людям, які приїхали сюди працювати, хочемо надати житло, а відтак робимо все можливе, щоб зберегти бізнес», - зазначив він під час зустрічі із журналістами.

Від початку повномасштабної війни росії проти України на територію Хотинської громади переїхало шість підприємств. Усі вони планують свій подальший розвиток на території індустріального парку «Хотин Invest», який нещодавно Кабінет Міністрів України включив до Реєстру індустріальних парків.

У громаді наголошують, що для них важливо, аби переміщеним підприємствам було комфортно, а місцеві люди були забезпечені роботою.

 «Velo Trade» 

Відомий харківський виробник велосипедів планує побудувати в індустріальному парку завод, який дозволить створити близько 250 робочих місць. Частину обладнання, яка не постраждала від ракетних ударів, евакуювали до Хотина та Борщова в межах державної програми релокації підприємств. Триває монтаж уцілілого обладнання. З майже двохсот працівників наразі сюди переїхали близько 60, зараз вони мешкають в комунальних закладах громади та сплачують лише комунальні послуги. Їм допомогли в укладенні декларацій з лікарями, а діти мають можливість відвідувати місцеві садочки.

«Наше підприємство втратило через війну майже 4 млн доларів. Остаточні збитки ще підраховуються. У Харкові повністю зруйнований один із наших найновіших цехів, тому вирішили переміститися у більш безпечне місце і одним із них став Хотин», - розповів виконавчий директор «Velo Trade» Микита Ткаченко.

Він додав, що перевозили обладнання спочатку залізницею, потім фурами. 

«Попит на велосипеди через війну суттєво впав, значна частина потенційних клієнтів виїхала з країни. До війни були замовлення із Польщі та інших країн, а також зі всіх областей України. Тепер коли компанія стала ближче до кордонів Молдови і Румунії, плануємо збільшити обсяги експорту. Залучаємо місцевих працівників», - зазначив Микита Ткаченко. 

«LXL Україна»

Виробник електрофурнітури та інших електротехнічних засобів з Харкова розмістився у підвалі колишнього будинку культури на території Хотинської громади. Понад 20 років тому компанія починала роботу з імпорту електрообладнання, а згодом розпочала власне виробництво.

Менеджер та керівник компанії Олександр Грінчук каже, що на початку війни ні в кого не було розуміння як працювати далі.

«Як тільки стартувала державна програма релокації бізнесу, ми відразу подали заявку. Розглядали варіант перенесення бізнесу в західні області України ближче до кордонів ЄС. У Хотині нам запропонували декілька приміщень. «Укрзалізниця» перевезла обладнання та нереалізовану продукцію з Харкова», - додав Олександр.

На підприємстві за день працівник виготовляє до 500 вилок та до 300 розеток, згодом планують запровадити конвеєрне виробництво. Найбільшими клієнтами компанії є мережі торговельних центрів України. 

Загалом Хотинська територіальна громада, допомагаючи українському релокованому бізнесу стати на ноги, запропонувала руку підтримки для внутрішньо переміщених осіб і водночас отримала додатковий шанс на власний успішний економічний розвиток.

Матеріал підготовлений за сприяння Харківського пресклубу в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа», реалізованого за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Василь Чорний

Фото автора, Романа Матвіюка, Марії Доротич та Людмили Долі.

 Джерело: https://leopolis.news/post/69043/hotynska-tergromada-v-umovah-voennogo-stanu

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua     
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

 

 

 

 

 

1