Сморжі: пішли рясно і повсюди
Вважаючи та припускаючи, що саме вони кращі з кращих. Хоча я як затятий грибник не безпідставно переконаний, що кожний їстівний гриб по-своєму достойний і приготовлений під мамаличку та ще й під порційку тієї у рази, може, й значно більше смачніший, ніж будь-який інший з грибної братії.
Збирав і досі збираю сморжі (саме так їх називає Новий тлумачний словник української мови) та будь-де у лісо-степовій зоні, на підгір’ї та самих горах. У смеречинових насадженнях. Треба тільки уловити момент і кошель уже уповні. А замолоду збирав їх навіть на польових неудобах. Цей вид наших шушеребків у рази смачніший тих, що нині пішли по лісах та перелісках.
А тим часом на чернівецьких базарах прицінююся, що править люд за перші з перших дарунків весни. То як де. Хто по 50 гривень за півкіло, а дехто навіть удвічі дорожче. Не нарікаймо. Сморжі, як перші з перших, справді вартують того. Вони ж ще й воістину смачні. А випаде нагода, і на добре знаних місцях і собі спробуйте грибного щастя. Валізу, може, й не наповните. Але під мамаличку - то обов’язково. Тому не гайтеся.
Іван Агатій
Нам потрібна ваша підтримка – ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS
благодійним внеском.



