Слимаки лютують на Буковині все дужче і дужче...

Слимаки лютують на Буковині все дужче і дужче...

09.09.2019, 22:48

А тим часом відповідні служби безпорадно спостерігають, як ця небувала досі зараза ущент винищує на дачах, у приміських селах усе, що росте та зеленіє.

Ну, здається, всього ми натерпілися та набачилися на своїх городах, присадибах, садках, де з Божою поміччю нелегкими трудами вирощуємо усяку всячину і на пресмачний борщець, та щоби духмяним яблучком своє здоров’ячко поправляти.

Чудово! Але ось маємо чергову біду. Ні, справжню катастрофу та й годі. На цих городчиках, садках та присадибах заявилися полчища всеїдних слизнів-слимаків, які не просто поїдають, а впень з корінням пожирають все підряд. І не тільки все те, що росте та зеленіє на дачах в Чернівцях, а навіть й приміських селах. 

Усі без винятку тепер у відчаї, бо ця небувала досі зараза, не знаючи кордонів, сьогодні заповзла також в парки, на цвинтарі. Одне слово – день у день лютує все дужче і дужче. Щодо всеїдності зарази в подобі слимаків  завбільшки з долоню свідчить експеримент одного знайомого дачника, котрий на своїх крихітних сотках господарює на Рощі Стинці. Він у відчаї, коли ця мразь опустошили у нього все підряд, посадив рядок тютюну сорту «бакун», на який і муха не сідає. І що? Як тільки той тютюн зійшов, його тут же пожерли слимаки.

Так звідкіля внадилася ця біда, хто свиню нам підсунув? Біда, за висновками колективу вчених Всеукраїнської станції карантину рослин, з Голландії. З букетами квіточок, що мертвечиною тхнуть, але навіть без води тижнями не в’януть, та, звісно, у партіях насіння, зокрема тюльпанів, якими сьогодні зайняли майже половину полів Кіцманщини. Якщо більшість країн Європи на гарматний вистріл до своїх кордонів не підпускають так звану «продукцію», то до нас вона іде валом. І, очевидно, без будь-якого контролю і аналізу якості. Хто має це робити? Звісно, відповідні служби, яких у нас аж забагато. Наприклад, так звана держпродспоживслужба, яка підпорядкувала в свою структуру колишню санепідемстанцію, ветслужбу, ну все-все, а толку ніякого. В результаті, як би мовив сам Кравчук, маємо те, що маємо. І безмежні тюльпанові поля, де квіт тих тюльпанів тхне мертвечиною, і що найжахливіше, вони є розсадниками слимаків, які, не доведи Господи, ось-ось завдаватимуть людям горя від Дністра до Карпат.

А оце днями завітав у квітковий магазин на вулиці Зеньковецької у Чернівцях і ледь не знепритомнів від запаху, наче з трупарні. А власники тих букетиків все одно терплять, бо голландські квіточки тижнями не в’януть. А ми, бачте, б’ємо в дзвони, що ці квіточки є розсадником якихось сламаків. Потерпимо, розберемося. Як свого часу з колорадським жуком, який також залетів до нас із ситого закордоння. 

Іван Агатій

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ненажерливі і всепоїдаючі слизні з Голландії атакували Чернівці – це така тварь, що і в наші господи не озирнемось, як заповзе…

ДОВІДКОВО: 

Іспанський або рудий слимак - один із найбільших шкідників серед слимаків у Європі.

Вже кілька років поспіль руді слимаки знищують городину в деяких районах Буковини, зокрема на Сторожинеччині і в Чернівцях. Цього літа їх бачили також у Хотинському районі в період затяжних дощів, пишуть "Хотинські вісті".

 Відомо, що такий слимак може за декілька годин з’їсти великий кабачок, який у декілька раз більший за нього. Він поїдає майже всі рослини та овочі - перець, капусту, помідори, салат.

"Іспанський слимак відрізняється від усіх видів слимаків значно більшими розмірами – від 10 см і більше у довжину, яскравим забарвленням від жовтуватого до яскравого оранжевого та коричневого. Дуже швидко розмножується і за два місяці досягає зрілого віку. Це інвазивний вид, який здатен завдати значної шкоди полям та городам, що загрожує втратою врожаю і збитками. Інвазійні види інтенсивно захоплюють все нові та нові площі свого існування. Розповсюджуються природним шляхом або за допомогою людини й становлять значну загрозу для флори та фауни певних екосистем, а також спричиняють загибель місцевих видів", - стверджує Жанна Стороженко, науковий співробітник НПП "Хотинський".

Європою слимак поширюється з початку 70-х років і у всіх європейських країнах занесений до переліку карантинних видів. В Україні вже фіксували його появу в західному регіоні (уперше у 2007 році).

Поширенню та розмноженню слимаків сприяють погодні умови – вони полюбляють тепло й вологу. Слимак може розселитись всюди, де висока вологість.

1