Рибак взяв участь у жалобних заходах за участі Президента України з нагоди роковин трагедії на Чорнобильській АЕС

Рибак взяв участь у жалобних заходах за участі Президента України з нагоди роковин трагедії на Чорнобильській АЕС

26.04.2018, 21:20

З нагоди роковин трагедії на Чорнобильській АЕС сьогодні разом із Президентом України народний депутат України Іван Рибак вшанував пам’ять ліквідаторів аварії на четвертому енергоблоці. Людей, які чесно і до кінця виконали свій обов'язок. Ніхто тоді не думав, що вся Україна, весь світ схилятиме голову перед їхнім героїзмом.

«Аварія на Чорнобильській станції породила велику кількість проблем, що з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають. І це потребує наших рішучих і об’єднаних дій. Дій працівників станції. Дій ліквідаторів і всієї України, і української влади, і дій всього світу», - заявив Президента України Петро Порошенко під час своо виступу на ЧАЕС.

За ними високий рівень відповідальності нинішньої влади, яка разом з міжнародними партнерами, нашими союзниками і донорами робить все, аби змінімалізувати загрозу світові від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Були покладені квіти до пам’ятника Героям Чорнобиля, що розташований на АЕС поблизу енергоблока, де стався вибух у 1986 році, були теплі і відверті розмови з колишніми і нинішніми ліквідаторами, був сум і надія, а ще високий професіоналізм і відповідальність тих, хто нині, ризикуючи життям, працює на безпеку і України, і Європи, і світу. Без перебільшення скажу, що ці люди, котрі взяли на себе відповідальність за цю колективну безпеку, є громадянами Світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак: Атомна енергетика не терпить дилетантських підходів, і цю тему дуже небезпечно заполітизовувати

Певно, що і Президент у своїй нинішній каденції, і Верховна Рада, і Уряд мають ценз високої відповідальності і у цьому секторі. Попри війну та інші виклики. Терміни захисної дії локалізуючих радіацію споруджень Чорнобильської АЕС спливають і державі треба не оглядаючись на нестачу фінансів, на виклики російської агресії, разом з міжнародними партнерами вжити заходів аби унебезпечити і Україну, і світ від ядерної небезпеки. Це навіть серйозніше, ніж приборкати безвідповідальні ядерні експерименти Північної Кореї.

Ми на жалобних заходах, разом із присутніми працівниками та гостями, згадали про тисячі людей: пожежників, лікарів, військових, правоохоронців, працівників станції, будівельників, водіїв та всіх тих, хто здійснив героїчні вчинки, щоб врятувати людство.

В рамках візиту Президент провів нараду з питань удосконалення державної політики щодо відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення та соціального захисту осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Під час заходу ми обговорили стратегію із перетворення зони відчуження на територію, яка повинна зажити повноцінним життям. Для реалізації цих планів за останні два роки здійснено низку заходів, зокрема, створено Чорнобильський радіаційно–екологічний біосферний заповідник, площа якого охоплює 85% загальної території зони відчуження. Він є унікальним, адже тут не можна проводити рекреаційну діяльність, тож основний акцент робиться на дослідження.

Це створює можливості для науковців з усього світу вивчати наслідки радіоактивного забруднення для екології та людини і розробляти ефективні моделі захисту.

Разом з тим, тривають повномаштабні роботи з побудови нових захисних об'єктів, котрі ми проводимо разом з нашими міжнародними партнерами, будується нове, сучасне, надійне укриття для утилізації відпрацьованих радіоактивних елементів, котрі нині розкидані по Україні і створюють загрозу людям і довкіллю.

Україна несе велике фінансове навантаження, щоби унебезпечити подальші наслідки Чорнобильської АЕС. Але без наших друзів, без наших висококваліфікованих науковців, без відповідальності українських будівельників, без державної політики щодо забезпечення ядерної безпеки, без чіткої позиції Президента і послідовної роботи Верховної Ради ми б так упевнено у завтра не дивилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак: Роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС не можна відкладати за будь-яких політичних та економічних обставин

1