Привітання прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя від часу заснування військово-морського флоту України

Привітання прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя від часу заснування військово-морського флоту України

29.04.2018, 17:56

Шановні військовослужбовці Військово-Морських Сил Збройних Сил України!

Шановні співвітчизники!

Вітаю з епохальною подією – сторіччям від часу заснування військово-морського флоту України новітньої доби!

Увесь Чорноморський флот перейшов 29 квітня 1918 року у підпорядкування Української Народної Республіки. Таке рішення прийняли під час наради делегатів корабельних команд і майже на всіх кораблях урочисто було піднято український прапор. Ми відзначаємо цю символічну дату як день започаткування державного військово-морського флоту України.

Попри те, що українська національна революція та державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військо-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна та незалежна держава завжди буде морською державою з власними військово-морськими силами та флотськими традиціями, які в нашій історії сягають ще часів княжої та козацько-гетьманської доби.

Безпрецедентних втрат український військово-морський флот зазнав під час ганебної кампанії з окупації Кримського півострова російськими військами без розпізнавальних знаків. І цей акт підступного нападу, який детально розроблявся на найвищому рівні керівництва Російської Федерації, в новітній історії Європи нагадує лише підступний напад гітлерівських військ на Польщу в 1939 році. Моральний тиск, шантаж, погрожування розстрілами, викрадення українських офіцерів і залякування їх сімей, блокування наших кораблів і їх команд, штурми військових частин на півострові – це далеко не всі методи держави-терориста, яка кинула виклик нашій державності. У результаті кримської кризи український флот утратив ряд кораблів, основні військово-морські бази та інфраструктуру.

У ті тривожні дні вся країна бачила подвиг українських моряків, особливо курсантів у м. Севастополі, які перед озброєними російськими диверсантами та бойовиками-сепаратистами співали Державний Гімн України. Це символічна подія. Честь, відвага і вірність молодших поколінь – ось запорука завтрашнього дня українського військово-морського флоту. Сьогодні військовослужбовці Військово-Морських Сил також з гідністю виконують присягу і боронять нашу країну від агресора в зоні проведення АТО. Переконаний, що в майбутньому український прапор, як і в буремному 1918 році, знову замайорить у нашому Криму і над нашими тимчасово-недоступними військово-морськими базами.

Висловлюю подяку всім військовослужбовцям і цивільним працівникам Військово-Морських Сил Збройних Сил за чесну службу та належне виконання службового обов’язку та присяги! Бажаю всім професійного зростання, міцного здоров'я, добробуту, злагоди, успішного виконання покладених завдань, а головне – миру на нашій землі і на наших морях!

 

Прем’єр-міністр України                                                 Володимир ГРОЙСМАН

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Чернівецької ратуші урочисто підняли прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України

ДОВІДКОВО:

«Флот – це Крим. Крим – це Україна!» – над столицею замайорів прапор Військово-морських сил України

 

У самому серці столиці на площі Лесі Українки відбулась урочиста церемонія підняття прапору Військово-морських сил України, присвячена 100-річчю утворення Українського військово-морського флоту, за участі особового складу та ветеранів Військово-Морських Сил Збройних Сил України (ВМС ЗСУ).

Захід організовано Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за підтримки Командування ВМС ЗСУ, громадських організацій «Асоціація ветеранів Військово-Морських Сил України», «Асоціація комбатантів України» та «Об’єднані війною. 90-й батальйон».

У своїй промові до учасників заходу Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі згадав сторінки історії утворення Українського Флоту, яка бере початок у 1918 році коли 29 квітня було урочисто піднято Національний прапор над кораблями Флоту Української Народної Республіки.

«Наш обов’язок, як перед минулими, так і перед прийдешніми поколіннями – зробити усе можливе, щоб прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України знову гордо майорів над усією територією України, а саме в Криму і Севастополі, Донецьку та Луганську», – сказав Юсуф Куркчі.

Юсуф Куркчі запросив всіх присутніх вшанувати пам’ять воїнів, які віддали своє життя за мирне майбутнє України та подякував нашим воїнам, які щодня б’ються з ворогом на Сході нашої держави. А також висловив переконання, що відданість військовому обов’язку та бойовим традиціям допоможе відновити обороноздатність українських військово-морських сил на півострові АР Крим.

На честь урочистого заходу виступили заступник начальника штабу з питань євроінтеграції ВМС ЗСУ капітан 1-го рангу АндрійРиженко та ветеран ЗСУ, голова ГО «Об’єднанівійною. 90-й батальйон», кавалер ордену Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступеню,підполковник запасу Віталій Баранов.

Виступаючі у своїх промовах зазначили, що за 100 років Військово-Морські Сили України пройшли складний шлях становлення й розвитку. Передислоковані у 2014 році з окупованого Криму до Одеси і Миколаєва Військово-Морські Сили заново відродилися та суттєво зміцнили обороноздатність України.

У заході взяли участь заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, адмірал військово-морських сил ЗСУ Ігор Кабаненко та старші офіцери флоту, представники управління державної охорони України, Київської обласної державної адміністрації, працівники Міністерствазі своїми родинами, ветерани АТО,представники українських та кримськотатарських громадських організацій.

Незламний і непереможний бойовий дух, мужність і професіоналізм військових моряків, виявлені під час оборони Донбасу, стали прикладом виняткової військової доблесті та честі. Виявляючи мужність, хоробрість, героїзм і витримку, наповнюючи сторінки сучасної історії України, ми впевнені в тому, що наші захисники будуть наповнювати гордістю серця матерів, батьків, дружин і дітей.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/

1