Біля Чернівецької ратуші урочисто підняли прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України

Біля Чернівецької ратуші урочисто підняли прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України

29.04.2018, 10:42

29 квітня 2018 року о 10.00 годині біля Чернівецької ратуші відбудеться урочисте підняття прапора Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Даний захід відбудеться з нагоди 100-ої річниці з дня переходу Чорноморського флоту на службу Українській Народній Республіці та підняття українських прапорів кораблями флоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привітання прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя від часу заснування військово-морського флоту України

Нагадаємо, у Чернівцях це робиться вже не вперше. Зокрема, прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України піднімали на ратуші навесні 2014 року. 

 

 Довідково:

Вранці 29 квітня 1918 року спираючись на потужні проукраїнські настрої серед переважної більшості моряків-чорноморців, і, маючи метою врятувати флот від анархії та подальшого руйнування, контр-адмірал М. Саблін прийняв виважене рішення про перехід Чорноморського флоту на службу Українській Народній Республіці.

В той же день о 16 годині пополудні, з наказу командувача флотом контр-адмірала М. САБЛІНА флагманський лінкор „Юрій Побєдоносець", який стояв недалеко від Графської пристані, підняв сигнал „Флоту підняти український прапор!" І на більшості кораблів як в старі спокійні часи на флоті вишикувалися екіпажі і під звуки сурм і дудок по команді „Стати до борту! На прапор і гюйс - струнко!" на гафелі і флагштоки злетіли українські прапори! В цей чудовий сонячний день великі жовто-блакитні полотнища замайоріли над кораблями і гладдю севастопольських бухт. Під вечір з штабу флоту до Києва була направлена радіограма: „Браття Київської Центральної Ради! Сього числа Севастопольська фортеця і флот, що знаходиться в Севастополі, підняли український прапор.

Нагадаємо, 3 травня 2018 року о 10.00 по вул. Герцена, 2 на території Чернівецького прикордонного загону відбудеться відкриття пам’ятника захисникам кордонів всіх поколінь, приурочене 100-річчю окремого корпусу УНР. На пам’ятнику викарбувані імена двох Чернівецьких прикордонників, які загинули в АТО – Зайця Олександра Юрійовича – молодшого сержанта та Мігована Ігоря Миколайовича - сержанта.

Цього ж дня у виставковому залі «Вернісаж» по вул. О. Кобилянської, 53  о 12.00 відбудеться відкриття виставки «Край Черемоша та Прута», де представлені картини українських художників із зображеними краєвидами прикордонних місць Чернівецької області.
 
В урочистостях візьме участь керівництво області та міста, районів, силових структур, родини загиблих воїнів, представники громадськості. Запрошуються представники ЗМІ.

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя від часу заснування Державної прикордонної служби України

Шановні прикордонники!

Вітаю зі сторіччям від часу створення прикордонного відомства України!

100 років тому, у березні 1918 року, Українська Народна Республіка сформувала першу новітню прикордонну службу незалежної України – Окремий корпус кордонної охорони. Разом з іншими державними установами нова служба стала одним з атрибутів відродженої української державності. З початку свого створення служба була кинута у вир кривавої боротьби за утримання незалежності – війну з більшовиками. Найкращою рекомендацією тій структурі служить один факт: уже 30 квітня 1918 року у ході важких боїв українські прикордонники вийшли на лінію українсько-російського кордону і встановили на ньому прикордонний стовп. Таким чином українці 100 років тому чітко продемонстрували своє прагнення жити із сусіднім народом по різні боки кордону.

Саме цю історичну подію сучасні прикордонники справедливо вирішили вважати точкою свого відліку. Здобувши важливу перемогу для своєї держави, українські прикордонники засвідчили, що вони стали дієвим боєздатним воєнізованим формуванням Української Народної Республіки, яке готове виконувати свою основну функцію – захищати державний кордон України. Тому символічність цієї дати є безсумнівною і важливою для всієї країни також і сьогодні.

Слід зазначити, що сучасні українські прикордонники змушені діяти в умовах, схожих до квітня 1918 року: знову стримувати агресію сусідньої держави. Однак навіть перед таким безпрецедентним викликом нам вдається реформувати прикордонну службу та наближати її до західних стандартів. В умовах лібералізації перетину кордону з країнами Європейського Союзу Державна прикордонна служба України працює над спрощенням перетину кордону, адаптацією нормативно-правової бази до європейських стандартів, запровадженням інтегрованого управління кордонами.

Одним із основних завдань на поточний рік є безумовне посилення захисту нашого східного кордону. Впевнений, що подальша співпраця з нашими західними сусідами сприятиме подальшому реформуванню служби та її успішному виконанню свого головного обов’язку – захисту державного кордону України.

Висловлюю подяку всім прикордонникам за чесну службу та належне виконання професійного обов’язку і присяги! Бажаю міцного здоров’я, довголіття, добробуту, успішного виконання покладених завдань, а головне – миру на нашій землі!

З повагою

 Прем’єр-міністр України                                     Володимир ГРОЙСМАН

1