Помер засновник унікального Старовочинецького краєзнавчого музею Іван Топало

Помер засновник унікального Старовочинецького краєзнавчого музею Іван Топало

27.07.2015, 15:37

Пам’яті Івана Топала

Таких людей, яким був він, нерідко називають по-різному: талантом, фанатом, а хтось і диваком. Справді Іван Топало увібрав у себе за доволі довге життя (майже 81 рік) найкращі риси педагога, керівника, організатора. Десятиліттями Іван Кас’янович навчав і виховував у Старовочинецькій школі — відтак і ліцеї, де директорував, своїх учнів, наставляв молодих вчителів.

Власне, всі вони допомагали і підтримували зусилля Івана Кас’яновича у заснуванні,  а потім і фанатичному захопленні щодо розвитку краєзнавчого музею. Такого музею, який став гордістю не лише села, району, а й без перебільшення всієї Буковини. Сюди повноводними річками стікалися відвідувачі з України і часто з близького та далекого зарубіжжя: Росії, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Канади, США, Італії, Німеччини.

Десь кілька тижнів тому, перебуваючи у глибоцькій лікарні, Іван Кас’янович не бажав говорити  про власну хворобу, натомість нестримно ділився з одним із нас планами про створення двох нових експозиційних залів. Тоді вкотре не можна було не надивуватись його енергійності, відданості музейній справі у такому поважному віці.

Сумна звістка застала усіх нас у суботу зранку 25 липня: у вічність відійшов І.К. Топало. Світла пам'ять Вам, Іване Кас’яновичу, спіть спокійно і нехай земля буде пухом — кажемо з вельми болісним прощанням.

Петро Остафійчук, Старововчинецький сільський голова, Василь Гейніш,заслужений журналіст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свіча пам’яті в музейній капличці

У Чернівцях презентували сільський музей

 

1