У Чернівцях студенти-медики не хочуть здавати міжнародний іспит з основ медицини, бо у них не міжнародна система освіти (ВІДЕО)

У Чернівцях студенти-медики не хочуть здавати міжнародний іспит з основ медицини, бо у них не міжнародна система освіти (ВІДЕО)

29.06.2019, 14:20

У підтримку відповідної петиції, зареєстрованої на сайті Президента України, вони записали відео.

Ще 19 червня 2019 року була зареєстрована петиція з проханням зупинити дію постанови Кабінету Міністрів України, за якою тест американської атестаційної компанії  IFOM є обов'язковою складовою державного іспиту студентів українських медичних ВУЗів.

«Виходячи з відсутності відповідних освітніх програм, додаткових підручників, навчальних курсів та будь-яких матеріалів, за якими можливо проведення підготовчих дій, фактично, студентів третього та шостого курсів усіх медичних ВУЗів держави Україна готують до відрахування з державних освітніх установ, що мають відповідну акредитацію», - йдеться у петиції.

Студенти Буковинського державного медичного університету приєдналися до флешмобу своїх колег по всій Україні і записали власне відеозвернення.

«Ми - студенти Буковинського державного медичного університету. Наша улюблена стаття Конституції №53, де сказано, що "Кожен має право на освіту". Але, на жаль, наші права зараз порушуються з недоцільним введенням іноземного іспиту IFOM, який нашою програмою не був передбачений. Ми НЕ проти змін, Ми НЕ проти реформ, Ми ЗА раціональне їх введення та законне проведення іспитів," – йдеться у зверненні.

«Неофіційно нас підтримують і викладачі, і деканат, адже розуміють, що екзамен впливає на переведення на 4 курс. І як наслідок дій МОЗ можливий виняток більшості студентів, скорочення державних місць і зменшення фінансування університету», – повідомили студенти https://shpalta.media/.

 

У свою чергу, Міністерство охорони здоров`я України на своїй сторінці у Фейсбук висловило власну позицію щодо впровадження нового для українських студентів-медиків іспиту:

«Уже з понеділка, 1 липня, студенти 3 курсу спеціальності «Медицина» будуть складати IFOM у комп’ютерному та паперовому вигляді (в залежності від мови складання). Міжнародний іспит з основ медицини – це обов’язковий компонент державної атестації, тому закликаємо студентів підготуватися до іспиту й скласти його в призначену вам дату (1-3 липня).

Що буде на IFOM:

- перевірка рівня професійної компетентності із фундаментальних дисциплін: 160 питань

- строгі умови проведення іспиту - чесні результати: роботи перевіряють незалежні міжнародні експерти, результати аналізуватиме фахова панель із залученням представників МОЗ України, МОН України, університетів та незалежних експертів

- формування справедливого порогу “склав-не склав” після аналізу результатів і відповідей студентів. Така практика звична для різних країн світу, зокрема - для України. Наприклад, після проведення іспиту встановлюється поріг у випадку ЗНО.

Якщо у тестах IFOM будуть питання з мінімальною кількістю правильних відповідей (наприклад, через особливості викладання у ЗВО), ці питання не впливатимуть на результат “склав-не склав”.

Чого не буде на IFOM:

- спроб позбавити усіх/великої частини студентів медичного диплому - “американського”, ”європейського” чи будь-якого іншого порогу “склав-не склав”, що не враховує українські реалії

- можливості дати чи взяти хабар за успішне складання іспиту

Якщо студенти не з’являться на іспит, вони отримують результат “0”.

Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 році - у серпні, відповідно до графіку Центру тестування, за власний кошт.

Якщо повторна спроба буде невдалою – відрахування».  

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Виходить, що треба йти лікуватись до тих,хто цей іспит пройшов.

avatar

Vadik

01 липня 2019 10:46