Одна з найбільших громад Буковини просить заборонити УПЦ МП, а інша у Садгорі перейшла на святкування Різдва 25 грудня

Одна з найбільших громад Буковини просить заборонити УПЦ МП, а інша у Садгорі перейшла на святкування Різдва 25 грудня

16.11.2022, 17:08

Після того, як депутати Чернівецької міської ради виступили проти УПЦ МП, схоже, стартував ефект доміно.

 Про це повідомляє Голос України.

Днями у Мамаївській громаді відбулась сесія, на якій за ініціативи депутатів був внесений проект рішення про звернення до Президента України щодо заборони діяльності УПЦ МП. Проект був підтриманий усіма депутатами одноголосно.

"Росія цинічно використовує УПЦ МП, її вірян та священнослужителів, які часто самі цього до кінця не усвідомлюють, як майданчик для пропагування ідей і наративів "руского міра".

Православна Церква в Росії не є Церквою як такою, це певний департамент у справах релігій російської держави, а позиція РПЦ та персонально Патріарха Кіріла у війні Росії проти України є максимально людиноненависницькою. Від рук російських терористів, благословенних Кірілом, гинуть наші сини і чоловіки, мирні люди, серед яких діти і жінки", - йдеться у тексті звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Громада храму апостолів Петра і Павла у Чернівцях перейшли на святкування Різдва 25 грудня. Таке рішення парафіяни прийняли під час зборів та з огляду на офіційний дозвіл Священного Синоду ПЦУ святкувати Різдво за григоріанським календарем.

 Про перехід на святкування Різдва 25 грудня громада чернівецького храму Святих Першоверховних Апостолів Петра і Павла, що у мікрорайоні Садгора у Чернівцях, повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Відбулися загальні збори громади Храму Святих Першоверховних апостолів Петра і Павла. На них розглядалося питання, щодо святкування Різдва Христового у межах парафії 25 грудня 2022 року. Учасники зборів одноголосно підтримали це рішення», – йдеться у повідомленні.

Відтак святвечір у межах парафії припадає на 24 грудня, а різдвяний піст почався з понеділка, 15 листопада 2022 року.

Раніше аналогічне рішення прийняла громада Свято-Покровського храму села Мамаївці. Про перехід парафії на святкування Різдва 25 грудня повідомила заступниця керівника департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА Христина Марчук.

Нагадаємо, на святкування Різдва 25 грудня однією з перших в Україні перейшла парафія ПЦУ у Криворівні на Прикарпатті. Таке рішення прийняла громада села разом із місцевим священиком Іваном Рибаруком.

Зазначимо, 18 жовтня Православна церква України на засіданні Священного синоду дозволила своїм єпархіям проведення різдвяних богослужінь 25 грудня – за умови бажання вірних.

Священний синод Православної церкви України вирішив, що «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового. У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту».


https://zaxid.net/news/ 

 

 

 

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском

 

 

1