У Чернівцях безліч недоведених до пуття громадських локацій, занедбаних площ і закинутих просторів, але тут вперто закладають нові у парках

У Чернівцях безліч недоведених до пуття громадських локацій, занедбаних площ і закинутих просторів, але тут вперто закладають нові у парках

16.05.2023, 11:31
Мова вже навіть не про чергове вирубування дерев, бо комусь так захотілося. Спокою не дає логічний парадокс. Якщо дерева у Чернівцях викликають таку сильну ненависть, що їх доводиться постійно знищувати, чому тоді усілякий непотріб так наполегливо запихають у старі паркові зони?
 
Не будуть різні парки атракціонів, ленди та вегаси за межами міста. Не облаштовують чергову забігайлівку, розважайлівку, обжирайлівку, скейт-парк чи обладнання для занять спортом десь під відкритим небом, на сонечку. Адже саме такі локації є тим ідеалом, якого прагнуть досягнути у Чернівцях різні відповідальні дядьки і тітки, а також деякі городяни. То реалізуйте свої нові проєкти у власному середовищі існування, для чого винищувате чуже?
 
І де тоді в межах міста можна просто насолоджуватися тишею, співом птахів, деревами, спостерігати за природою? А не їсти, пити, кататися, цивілізовано і не дуже розважатися?
 
На фото результати чергового "цивілізування" парку імені Юрія Федьковича. За наявною інформацією, колишній баскетбольний майданчик, з якого деякий час тому зняли старий асфальт, готують під нове використання. Інформаційних повідомлень біля будівельного майданчика, що саме там буде натомість, хто здійснює роботи і наглядає за ними, врешті, скільки дерев для цього планують знести, встановити поки не спромоглися. Тому про це доводиться дізнаватися із чуток. У будь-якому разі, як і у випадку з облаштуванням скейт-парку у колишньому Народному парку, першими жертвами благоустрою знову стали дерева.
 
У випадку парку імені Федьковича на заваді цивілізації стали три дерева, які досі успішно тримали схил перед старим баскетбольним полем. Це на їхніх великих коренях, яким тепер вже недовго залишилося служити цій меті, встигло посидіти не одне покоління чернівчан.
 
Рішення втиснути у паркову зелену зону ще одну, можливо, нехай і дуже шляхетну штучну локацію, дуже дивне. У місті безліч недоведених до пуття громадських локацій, занедбаних площ і закинутих просторів. Але ми вперто закладаємо ще одну з туманними перспективами досягнути бажаного ідеалу. Та навіть у цьому ж парку Федьковича купа закинутих довгобудів і локацій, які так і не довели до пуття, втрачених і аварійних дерев. Але із наполегливістю вартою кращого застосування для чогось вкотре закладають ще одну. Може, спочатку варто завершити те, що закинули?
 
Але справа не тільки у цьому. Згідно з чинними Правилами благоустрою Чернівців, алеї парку Федьковича, - ті самі, біля яких зараз облаштовують чергове місце для дозвілля людей, - визначено однією з міських локацій для вигулу собак. Для чого вкотре вдавано виявляти турботу про братів наших менших, звертаючись з офіційного сайту мерії до чернівчан назвати можливі місця для облаштування майданчиків для вигулу собак, а іншою рукою нищити ті, що вже є?
 
Можливо, якби бодай дещицю з тих скандальних 32 мільйонів нібито на утримання та озелення Чернівців, нераціональне використання яких упередило Бюро економічної безпеки України, витратили справді за призначенням, то таких ситуацій не виникало. Наприклад, на виготовлення попереджувальних інформаційних табличок у парку Федьковича, про те ще це місце для вигулу собак, тому будь-яка додаткова людська активність тут має бути так само чітко регламентована. Тим більше, що згідно з чинним законодавством, облаштування місць для безпечного вигулу тварин, це прямий обов'язок місцевої влади.
 
Але для цього справді потрібно мати чіткий план дій, бачити перспективу власної діяльності, врешті володіти відповідним світоглядом, розуміти і любити все живе, а не один тільки зелений колір деяких грошових одиниць цивілізованого світу.
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
 
 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1