Настоятель Банченського монастиря УПЦ МП митрополит Лонгін (Михайло Жар) отримав підозру від СБУ

Настоятель Банченського монастиря УПЦ МП митрополит Лонгін (Михайло Жар) отримав підозру від СБУ

22.05.2023, 16:49
За матеріалами СБУ підозру отримав Буковинський митрополит УПЦ (МП)
 
Служба безпеки та Національна поліція викрили настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської Єпархії УПЦ (МП) на розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.
 
Під час літургій він зневажливо висловлювався щодо Православної Церкви України, називаючи її «церквою антихриста» і «сатанинською».
 
Тим самим він ображав релігійні почуття вірян і провокував загострення внутрішньої обстановки в регіоні.
 
Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинної діяльності клірика.
 
За матеріалами Служби безпеки, фігуранту повідомлено про підозру за ч.1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).
 
Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.
 
Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва окружної прокуратури.
 
ДОВІДКОВО: 

Правоохоронці задокументували протиправні дії намісника монастиря в Чернівецькому районі. За вчинене порушнику загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Під час досудового розслідування співробітники Чернівецького районного управління поліції спільно з колегами зі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Чернівецької окружної прокуратури встановили, що впродовж грудня 2022 року намісник місцевого монастиря, проводячи богослужіння вчиняв дії спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі.

Правоохоронці з’ясували, що священнослужитель під час проведення літургій критикував діяльність влади, а також ображав почуття віруючих інших релігійних конфесій.

Працівники поліції призначили низку експертиз, результати яких довели, що висловлювання порушника містять фрази, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі між віруючими, а також загострення ідеологічних конфліктів в країні.

Слідчі поліції наразі повідомили чоловіку про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 
 


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1