На кінофестивалі «Миколайчук OPEN» у Чернівцях покажуть вісім українських прем'єр

На кінофестивалі «Миколайчук OPEN» у Чернівцях покажуть вісім українських прем'єр

06.06.2023, 09:43
У Чернівцях на фестивалі глядацького кіно "Миколайчук OPEN", який пройде з 15 по 20 червня, покажуть вісім українських прем'єр.

Про це йдеться у пресрелізі організаторів фестивалю, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Вісім українських прем'єр та перші покази фільмів в Україні. Фестиваль глядацького кіно "Миколайчук OPEN" вперше проведе національний конкурс, куди ввійшли українські короткометражні фільми різних жанрів (ігрові, документальні та експериментальні)", - поінформували організатори.

Зазначається, що деякі стрічки вже мали прем’єри та вигравали нагороди на престижних міжнародних кінофестивалях - Berlinale та Oberhausen у Німеччині, кінофестиваль у Сараєво тощо.

Переможці обиратимуться глядацьким голосуванням. Автор чи авторка найкращої української короткометражної картини отримає від оргкомітету фестивалю грошовий приз у розмірі $500.

У національному конкурсі візьмуть участь 18 фільмів:

  • «Велика маленька війна», режисер Мирослав Латик;
  • «Людина», режисер Хачатур Василян;
  • «Сусід по кімнаті», режисер Євген Слупчук;
  • «Територія», режисер Мішель Ладес;
  • «Чорнобиль 22», режисер Олексій Радинський;
  • «Річниця», режисерка Анна Гончарова;
  • «Оператор Вікторія», режисерка Анна Яценко;
  • «Довкола», режисер Флора Боровик;
  • «Це побачення!», режисерка Надія Парфан;
  • «Театральна», режисерка Аліна Панасенко;
  • «Ліс, ліс», режисерка Марія Стоянова;
  • «Капітан Бровари», режисер Едуард Нечмоглод;
  • «Оптика», режисер Олексій Новіков;
  • «Джордан’96», режисерка Катерина Лесик;
  • «Поки тут тихо», режисери Новруз Хікмет, Олена Подолянко;
  • «Маляр», режисер Сашко Святський;
  • «Прокидаючись у тиші», режисери Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі;
  • «Наша Робосім’я», режисерка Анастасія Тиха.

На фестивалі Миколайчук OPEN у Чернівцях відбудеться українська прем'єра психологічної драми Батько. Це режисерський дебют українського актора Олександра Кобзаря, - про це пише https://life.nv.ua/.

Зірка фільмів ПоводирСкажене весілля, Пульс, серіалів Пікнік і Схованки та інших став режисером та виконавцем головної ролі у психологічній драмі Батько. Картина розповість про випробування стосунків сина з батьком та про причинно-наслідкові зв’язки між цілими поколіннями.

За сюжетом, бізнесмен Влад Артем'єв (Олександр Кобзар) повертається до рідної домівки, де й дізнається про смерть батька, з яким не підтримував зв’язку майже чверть століття. Спогади про минуле заважають Владу рухатися далі, тож він намагається виправити всі свої помилки. 

Це повість до чого іноді соромно чи боязко доторкнутися, і що лежить на самому дні наших сердець.

@FILM UA
Фото: FILM UA
 
«Для мене це кіно про повернення до самого себе. Про прийняття себе як частини світу, який був до мене і який через мене піде далі. Ми приходимо в цей світ, стаємо чиїмись синами, а потім ми стаємо чиїмись батьками. Що означає „Я — син свого батька“? Це означає, що я не одиниця, що носиться в хаосі. У мене є коріння в роді та в родоводі всього людства. Я вкорінений у людстві. Я вкорінений на землі, у повітрі, у природі — у всьому. Я на землі не випадковий, у мене є свій родовід. На мій погляд, чоловікові це дає дуже міцне відчуття ґрунту, твердої опори, стійкості. За його спиною — ціла низка поколінь чоловіків, він може на них спиратися, черпати в них силу та підтримку. Це кіно про примирення з батьком-Отцем і батьком-Богом. Вони єдині», — розповів Олександр Кобзар.
 
Крім Кобзаря, у фільмі також зіграли Богдан Бенюк, Ксенія Баша, Сергій Сміян, Андрій Мостренко, Прохор Кобзар, Надія Ященко та інші.
 
Робота над стрічкою розпочалася в 2019 році. Для написання сценарію автору Сімору Гласенко знадобилося майже 9 місяців. Уже весною 2020 року було відзнято презентаційний тизер, розпочалися пошуки фінансування. Фільм був повністю знятий за кошти приватних осіб, без залучення державної підтримки.

 Всеукраїнська прем'єра фільму відбудеться на фестивалі глядацького кіно Миколайчук Open у місті Чернівці 15 червня 2023 року. У широкий прокат в Україні картина вийде 27 липня 2023 року.
 

 Як повідомлялося, фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» став першим кінофестивалем, що відбувся офлайн у червні 2022 року за умов повномасштабного вторгнення росії в Україну. Було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива Мантаса Кведаравічюса і фільм «Така пізня, така тепла осінь» Івана Миколайчука. Вшановувати пам’ять відомого уродженця Чернівецького регіону, на честь якого й отримав назву кінофестиваль “Миколайчук OPEN”, показами фільмів за його участі, вже є традицією заходу. Фестиваль виник як заклик не допустити руйнації національної кіноіндустрії й мав на меті продемонструвати значні успіхи українського кіно глядачеві.

Фото: credo

 


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1