На Буковині сипле літо перше листя золоте

На Буковині сипле літо перше листя золоте

26.07.2022, 19:55

Значно випереджуючи закони за велінням Матері-природи

І ці незвичні для нинішньої пори зміни-переміни вражають повсюди, зокрема побіля більшості дерев. Чи то в далекому пралісі,. Чи на його пригірку, у парках – та всюди літо вже сипле перше листя золоте. Здається, якось й неохоче злітає  воно з липи, акації, ясеня, клен-явора, білої тополі та навіть плакучої верби над змілілими від спеки водоймами, над якими стає на крило перелітна водяна птиця.

Бентежне і вельми сумне це явище перед празником пророка Іллі. І, може, саме тим, що літо, напнувши мішки часу, справді випереджує даровані небесами строки. І в шанобі до цієї пори класик української літератури Панас Мирний, не раз милуючись її красою чи привабами писав: «Стрепенулись темні ліси і, стрепенувшись, підставляють своє загоріле листя під дощові краплі…»

Ті краплини очікуваної вологи, по які благає уся земля, усе суще, бо та волога дарує життя усьому сущому. І навіть одиноко перелітна водоплавна птиця, яка завчасу вимушено покинула до краплини воду з місць свого літування. Здається, що й самі лелеки якось незвично рано пропливли з-за хмар по небу. Це воістину чудове дійство мудрий птах, підготувавши малечу на крило, як правило, вершить по Іллі. Та змінити графік лелек (та й усіх перелітних) змусила природа.

Віщо хмариною літо пропливло над дозрілим жнивом. «Знаєте,- сказав з приводу керівник сільгосппідприємства «Рідне село» на Новоселищині Микола Лупул,- працюю роки та роки, а таке явище із нинішнім  збиранням хліба для мене вперше. Адже з року в рік завершували жнива аж по Іллі, а нині хліб уже на току»

  • Микола Миколайовичу, В умовах небувалої засухи, здається, якось не на часі говорити про високі результати?

  • Все так. Але все одно озимі та ярі колосові культури нас не підвели: в середньому намолоти  склали по 45 центнерів збіжжя з  гектара. 

  • До потреби вистачить?   

  • Передусім ми розрахуємся з власниками земельних паїв, яким припаде по 1 200 кілограмів збіжжя. І дещо також на продаж.

  • У добрий час, Миколо Миколайовичу, бо таким чином ваш працьовитий колектив старається і нашу спільну перемогу.

А тополі уздовж доріг усе густіше устеляють землю першим опалим листям. І десь там, на фронті воно упало також й під ноги воїну-захиснику, захищаючи його від ймовірних смертельних осколків. Тому не бануймо, що літо так швидко білою хмариною проплива.

Іван Агатій, Заслужений журналіст України       

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua       
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

 

 

 

1