На Буковині 2 мобільні вакцинальні бригади об'їхали за 2 місяці більше 20 сіл, щоб зробити щеплення літнім людям

На Буковині 2 мобільні вакцинальні бригади об'їхали за 2 місяці більше 20 сіл, щоб зробити щеплення літнім людям

27.03.2023, 23:01

 На базі місцевих центрів первинної медико-санітарної допомоги створені мобільні бригади з вакцинації, які від 18 січня 2023 року відповідно до графіку (https://cutt.ly/M3YW4Ha) виїжджають до сіл громад та вакцинують місцеве населення, приділяючи особливу увагу групам ризику – людям похилого віку, які мають найвищі ризики важкого перебігу COVID-19, госпіталізації та смерті в результаті розвитку ускладнень.

Отже, станом на 23 березня в ході 17 виїздів до населених пунктів Мамаївської та Сторожинецької громад було зроблено:

352 щеплення проти COVID-19

З них 177 щеплень отримали люди віком 60 років і старше

36 осіб отримали свої перші щеплення і чекають на продовження вакцинації

Найчастіше пацієнти обирали вакцина Комірнаті – нею було зроблено 343 щеплення. 

Крім того, 115 осіб були вакциновані бригадами від дифтерії та правця. Нагадаємо, що ці щеплення слід повторювати що десять років. 

Зазначимо, що актуальність протиковідної вакцинації обумовлена даними захворюваності та смертності від COVID-19 в області. Так, станом на 23 березня, за тиждень було підтверджено 371 новий випадок коронавірусної хвороби, у тому числі у 34 дітей. Померло 4 людей, а від початку року – близько 20. Також у Чернівецькій області зафіксовано циркуляцію підтрипу Омікрону «Кракен». У свою чергу, вакцинація будь-якими доступними вакцинами проти COVID-19 мінімізує ризики важкого перебігу хвороби та смерті від ускладнень, тож мобільні медичні бригади з вакцинації та стаціонарні пункти щеплень продовжуватимуть свою роботу, а медики наголошують на необхідності вакцинуватися задля збереження життя та здоров’я. 

Завдяки виїздам мобільних бригад ми змогли збільшити доступ маломобільних людей та мешканців гірських сіл до послуг сімейних лікарів в цілому та до вакцинації зокрема, розповідає Олеся Олійник, регіональна координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакицнацію».Але не менш важливою залишається просвітницька робота з освітянами та батьками, яку ми проводимо із залученням фахових спікерів, сприяючи таким чином не тільки актуалізації теми протиковідної вакцинації, але й щеплень за Національним календарем.

Це, наприклад, сімейна лікарка Сторожинецького ЦПМСД Діана Фіріч, яка доступно, на життєвих прикладах розповідає про вакцинацію та наслідки відмови від щеплень. А також Оксана Юрійчук, сімейна лікарка клініки «Мак-Медик», що в Мамаївській громаді. Вона швидко знаходить спільну мову з педагогами та батьками і завжди готова відповісти на будь-яке запитання аудиторії. За час боротьби з пандемією COVID-19 в області лікарки накопичили значний досвід, вивчали дані щодо особливостей хвороби, ефективності та безпеки вакцинації тощо. Крім того, вони мають досвід лікування і інших вакцинокерованих захворювань і щодня мають справу з так званою рутинною вакцинацією, тобто щепленнями відповідно до Календаря вакцинації. Тож можуть фахово відповідати на запитання, посилаючись на джерела інформації та актуальні дані.  

Напрацювання експертів, досвід лікарів та озвучені потреби і проблеми громад в ході численних зустрічей та консультацій, які наразі тривають, ляжуть в основу Регіональної стратегії з імунізації, яка розрахована на період до 2030 року. Її глобальна місія – забезпечити досягнення колективного імунітету проти вакцинокерованих інфекцій, збільшення обізнаності населення про своє здоров’я та профілактику інфекційних хвороб, підвищення рівня знань медиків тощо. 

 

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1