'Місцеві олігархи серйозно включилися у гру, аби це якось «протягнути»': Клічук відбив спільну інформаційну атаку Бурбака і Продана

"Місцеві олігархи серйозно включилися у гру, аби це якось «протягнути»": Клічук відбив спільну інформаційну атаку Бурбака і Продана

07.07.2022, 19:20

Сьогодні у Чернівцях провели чергове засідання сесії міської ради. Депутати прийняли низку важливих рішень. 

Про це у ФБ пише мер міста Роман Клічук:

Відхилили очевидний лобістський проєкт рішення про пільги для бізнесу. Він передбачав скасування податку на нерухомість. Місцеві олігархи серйозно включилися у гру, аби це якось «протягнути». Бюджет міста вже втратив 167 млн з 2015 року, а якби таке рішення підтримали, міський бюджет у складний для громади час втратив би до 57 млн грн.

Нагадаємо, напередодні сьогоднішньої сесії на каналах ТВА та Чернівецький промінь з'явилися матеріали фактично аналогічного змісту з критикою міської влади за намір зберегти податок на нерухомість у Чернівцях.  

 ДОВІДКОВО від molbuk.ua: 

Підприємцям Чернівців, у яких у користуванні або оренді є земельна ділянка, на 2022 рік скасували пільгу на сплату податку на нерухоме майно, яка діяла в місті ще з 2015 року.

Таке рішення ухвалили на сесії міськради вчора, 7 липня, пише molbuk.ua

Під час обговорення виникло чимало дискусій. Частина депутатів була переконана, що місцевий бізнес у такі скрутні часи слід підтримати.

"Я вважаю, що сьогодні у стані війни ми так само повинні надати нашим підприємцям пільгу по сплаті податку для тих, у кого в користуванні або в оренді є земельна ділянка. Оплата за оренду землі на території Чернівецької громади – одна з найбільших у західному регіоні. У нас досить висока нормативна грошова оцінка землі. Тому цей податок наповнюється досить вагомо. Я вважаю, що ми повинні підкласти плече місцевому бізнесу", - сказав депутат від фракції "ЄС" Василь Максим’юк.

Натомість міський голова Роман Клічук зазначив, що Чернівці – єдине місто, яке у 2015-му році ввело таку пільгу для приватних підприємців. Тож повернення до неї вважає злочинним кроком.

"Ми - єдине місто в Україні, яке з 2015-го по 2021-ий рік втратило 167 мільйонів, які в основному не заплатили до нашого бюджету великі фірми. І тому ми живемо в такому місті. Ми даруємо олігархам і найбільшим компаніям України 54 мільйони гривень. А ми не знаємо, як будемо переносити зиму у військовий час", - переконаний Клічук.

Суперечки тривали. До прикладу, депутат від фракції "Рідне місто" Василь Продан закинув керівництву міста, що завдяки скасуванню пільги на податок вони хочуть отримати кошти на премії чиновникам.

"Ви додатково хочете отримати з чернівецького бізнесу понад 50 мільйонів. Це з восьми тисяч як фізичних, так і юридичних осіб. І ця сума дивним чином збігається з преміями чиновників за рік. Чиновники міськради Чернівців на рік отримують 50 мільйонів премій. Вдумайтеся, за що? За високі досягнення? Так от за це вони голосують. Вони хочуть здерти з підприємців міста собі на премії", - сказав Продан.

Депутат від фракції "Пропозиція" Андрій Кавуля зауважив, що саме великі кампанії і є основними платниками податків, а отже, наповнювачами бюджету міста.

"Тут працюють чернівчани, на плечі яких накладається ця ситуація. Бізнесу зараз важче працювати".

Депутат від фракції "Команда Михайлішина" Анатолій Чесанов зауважив, що місцеві підприємці змушені масово згортати бізнес через те, що не в змозі сплатити оренду та плату за землю.

А от Валентина Радчук від фракції "Єдина альтернатива" переконана, що пільгу не потрібно залишати.

"У нас Чернівці вже як офшорна зона. Там зняли податки, там не платять. Чернівчани повинні знати, що це – їхній благоустрій, добробут, це їхнє тепло взимку. Нас чекає складна зима", - сказала Радчук.

До проєкту рішення поверталися двічі, і двічі мер закликав депутатів не підтримувати його.

"Це злочинне рішення, ви потім будете пояснювати чернівчанам, де 54 мільйони. Прошу не підтримувати", - сказав Клічук.
Депутати й справді не підтримали більшістю голосів: "за" проголосував 21 депутат.

Депутат Анатолій Чесанов зауважив, що підприємці тепер будуть змушені сплачувати і за нерухоме майно, і оренду землі.

"У нас найбільша вартість землі в Україні. Більша, ніж у Києві. Я стверджую це офіційно. А ми не місто-столиця. У нас немає таких мільйонів, таких зарплат, як у Києві. Малий і середній бізнес сьогодні потерпає, він просто кричить", - сказав Чесанов.

Після оголошеної перерви до розгляду цього питання втретє депутати взагалі не повернулися. Тож ухвалене рішення залишається в силі: підприємцям міста скасують пільгу на сплату податку на нерухоме майно.

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua      
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.  

 

1