Крайс розповів, що його середній син - рядовий ЗСУ на фронті

Крайс розповів, що його середній син - рядовий ЗСУ на фронті

02.08.2022, 09:44

Представник єврейської громади Чернівців Михайло Крайс розповів, як його сім’я допомагає наблизити перемогу України.

Єврейська громада Буковини, зокрема, близько 800 так званих ортодоксів, із першого дня широкомасштабного вторгнення рф допомагає фронту й наближає перемогу України. Журналістка “ВЗ” зустрілася з представником єврейської громади Чернівців, керівником проєкту відновлення Садгірської синагоги Михайлом Крайсом, який розповів про свою сімейну історію боротьби з ворогом.

61-річний Михайло Крайс опікується однією з найдавніших синагог Буковини. Нещодавно відреставрована Садгірська синагога - резиденція «Чудодійного рабина», завдяки якій чернівчани свого часу називали Садгору «малим єврейським Ватиканом». Тут розташована родинна резиденція кількох найвищих релігійних авторитетів із садгірської династії Фрідманів.

Молитовний дім чернівецьких євреїв. Фото автораМолитовний дім чернівецьких євреїв. Фото автора

На початку XX століття єврейська спільнота у Чернівцях становила 74,3% населення. Було дві єврейські громади - ортодокси та реформісти. 1842 року до Садгори прибув засновник «садагурської династії» – Ізраель Фрідман, відомий як Ружинський цадик. Із того часу Садгора стала для хасидів своєрідною Меккою. Тут цадик служив вісім років, впродовж яких побудував ще й школу, організував велике господарство. Почесні гості синагоги, серед яких була й журналістка “ВЗ”, відвідали разом з паном Крайсом могилу Ізраеля Фрідмана. У святині, де спочиває Ізраель, можна написати на аркуші своє заповітне бажання і кинути у спеціальну шафку, встановлену біля гробниці. Раз на рік, на день народження Ізраеля, аркуші з бажаннями дістають і спалюють, - аби мрії людей здійснилися.

Місце поховання Ізраеля Фрідмана. Фото автораМісце поховання Ізраеля Фрідмана. Фото автора

На могилу покійного цадика приїжджають чимало паломників з усього світу. 2006-го приїхали колишні жителі Чернівців, які власним коштом розпочали реставрацію синагоги. Перші роботи тривали недовго, 2016 року їх відновили. Нещодавно реставраційні й ремонтні роботи у храмі повністю завершили. На відновлення Садгірської синагоги витратили три роки і 2 мільйони доларів.

Михайло Крайс — уродженець Чернівців, його родовід походить від ортодоксальних євреїв. А ось дружина Михайла — українка. Три сини Мойші, за юдейськими законами, не є справжніми євреями. Але у правилах є певні винятки, тож старший син Мойші скористався цим та став повноцінним євреєм.

“Будь-хто може стати євреєм, для цього потрібно пройти складний шлях — обряд гіюру, - каже Михайло. - Син пройшов гіюр, зокрема, обряд обрізання, і тепер він єврей. Інші мої два сини ще не пройшли цей обряд, самі вирішать, коли будуть готовими. Коли народилися сини, вирішив з дружиною, щоб вони самостійно обрали для себе те, бути їм чи не бути євреями. А першою людиною, яка пройшла гіюр, був Авраам”.

Михайло Крайс згадує про ранок 24 лютого: “Прокинувся о 5-й ранку. Знав, що буде війна, відчував це... Автоматично рукою потягнувся до телефона, щоб перевірити новини у Телеграм-каналах. І таки прочитав новину про початок війни. Дружина почала бідкатися, що рашисти прийдуть і повністю знищать величезну сімейну бібліотеку... Я переживав за синагогу. Перша моя думка — скільки років і сил вкладено у синагогу, і одна ракета може зруйнувати все. Але згодом заспокоївся, бо згадав пророцтво Ізраеля Фрідмана про Україну. Він сказав, що на цій землі буде війна, але також закликав усіх євреїв не зневірюватися, а будувати! Аж тоді я зрозумів, що все буде гаразд, і синагога буде стояти вічно”.

Михайло розповідає, що його середній син Ігор пішов воювати на фронт, служить на півдні України. “Це було його особисте бажання, і я підтримав, - продовжує пан Крайс. - Пишаюся таким сином. Він на фронті. Не хочу, аби прикордонники затримали його, як інших молодиків, на румунському кордоні у жіночій сукні... Коли почалася війна, він підійшов до мене з дружиною і повідомив, що йде в Територіальну оборону. З цього й почався його шлях на фронт”.

Із першого дня війни Михайло Крайс разом з сім’єю відправляє на фронт ліки, гуманітарну допомогу, спорядження для військових. “Також залучаю свої зв’язки за кордоном, отримую від єврейської громади зі всього світу фінансову допомогу і переправляю гроші на фронт, - продовжує розмову Михайло Крайс. - Для армії жертвую і своїми гонорарами, які отримую від участі в програмах на відомому єврейському радіо у Нью-Йорку. На цьому радіо розповідаю світу правду про політичну та військову ситуацію в Україні, про те, як це відбивається на житті українських євреїв. Програми на цьому американському радіо веду мовою ідиш. Колись на ідиш розмовляли принаймні усі євреї Чернівців, а сьогодні цією мовою володіють одиниці. Сьогодні я є чи не єдиним носієм ідишу в Україні. Вільно спілкуюся також англійською, німецькою, польською, румунською мовами”.

  • Марія Доротич
  • Марія Доротич

Джерело: https://wz.lviv.ua/ukraine/468254-mii-syn-na-fronti-tse-ioho-vybir-iakyi-ia-pidtrymav

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1