Колишній соратник олігарха Коломойського Корбан може очолити передвиборчий штаб партії мерів Пропозиція, до якої увійшов Каспрук — джерела НВ

Колишній соратник олігарха Коломойського Корбан може очолити передвиборчий штаб партії мерів Пропозиція, до якої увійшов Каспрук — джерела НВ

19.06.2020, 17:16

Колишній соратник олігарха Ігоря Коломойського, один з найвпливовіших людей Дніпра за версією журналу НВ Геннадій Корбан може очолити передвиборчий штаб новоствореної партії мерів Пропозиція.

Про це НВ стало відомо з власних джерел.

До нової партії мерів Пропозиція увійшли керівники шести українських міст: Борис Філатов (Дніпро), Олександр Сенкевич (Миколаїв), Олексій Каспрук (Чернівці), Сергій Сухомлин (Житомир), Андрій Райкович (Кропивницький), Андрій Дяченко (Каховка, Херсонська область).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Чернівців Каспрук у Києві презентує "Партію мерів"

Кернес і Труханов створюють "Партію мерів": Садовий вважає її штучною, а Каспрук організовує

Геннадій Корбан — український бізнесмен, в 2014 році став віцегубернатором Дніпропетровської області, яку тоді очолив Ігор Коломойський. Також Корбан був керівником партії УКРОП і балотувався до Верховної Ради, проте програв на довиборах до парламенту своєму конкуренту.

У 2015 році Корбану висунули ряд звинувачень, зокрема в створенні організованого злочинного угруповання під час його роботи на посаді заступника губернатора. Він був затриманий і поміщений в СІЗО, однак 2017 року з політика зняли всі звинувачення і випустили на свободу рішенням скандального судді Миколи Чауса, якого НАБУ звинувачувало у хабарі.

Раніше в розмові з НВ політолог Андрій Золотарьов повідомляв, що останнім часом Корбан негласно курирував діяльність дніпровського осередку проросійської політичної сили Опозиційна платформа — За життя.

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня 2020 року.

 
Шах і мат київським вождям. Партії мерів наносять удар 
 
«Пропозиція» Філатова і компанії

Вже сьогодні, 19 червня мери чотирьох міст Борис Філатов (Дніпро), Олександр Сєнкевич (Миколаїв), Олексій Каспрук (Чернівці) та Сергій Сухомлин (Житомир) презентували нову політичну силу «Пропозиція», яка має наміри з часом вийти на загальнонаціональний рівень і відстоювати інтереси місцевого самоврядування.

У партії буде крило об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Про це ЗМІ повідомили джерела у новому політичному проекті.  

Партія «Пропозиція» з пропискою у Дніпрі з’явилася 2 квітня на базі іншої політсили «Нова європейська Україна», яка була зареєстрована у Києві. Простими словами, для мерів купили партію-«примару», в яку хочуть впустити свіжу кров. Паралельно з цим у Дніпрі з нуля створили громадську організацію «Пропозиція».

«У партії мерів є суттєві перспективи на місцеві вибори. Принаймні, ті міські голови, які об’єдналися (Борис Філатов (Дніпро), Олександр Сєнкевич (Миколаїв), Олексій Каспрук (Чернівці) та Сергій Сухомлин (Житомир) - «Главком»), мають гарні електоральні показники. По суті, у мерів було два шляхи: або йти маленькими проєктами на кшталт «Команда Філітова» і  «Команда Сухомлина», або об’єднатися в одну команду з прицілом на парламентські вибори. Їхні шанси на перемогу зростають ще й через те, що ці мери продемонстрували більш активнішу роботу у боротьбі з коронавірусом, аніж центральна влада.
 
Також хочу нагадати: якщо партія невідома на загальному рівні, то це не означає, що вона матиме погані результати на місцевих виборах. От скажімо, під час місцевих виборів 2015 року партія Олександра і Галини Герег «За конкретні справи» взяла на Хмельниччині результат співмірний з парламентськими партіями БПП і «Батьківщина». (До слова, у Хмельницькій облраді «герегівці» взяли перше місце, отримавши 19 мандатів, а тодішня правляча сила БПП – 17 - «Главком»), - нагадав експерт Олексій Кошель.

Водночас керівник Комітету виборців вважає, що на сьогодні перед «партією мерів» постає ряд викликів. По-перше, це долучення до своїх лав інших представників органів місцевого самоврядування. По-друге, вихід на центральні телеканали. 

Слово мерам

«Ідея створення партії мерів хороша, бо вже більше двох зуміли домовитися і захищатимуть закон про місцеве самоврядування. Мені не пропонували туди ввійти. Якщо така пропозиція надійде, то треба дивитися, які у них програмні засади», – ділиться у коментарі «Главкому» своїми поглядами на ситуацію міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. На думку мера, саме його словесна перепалка з президентом Володимиром Зеленським на фоні карантину підштовхнула решту мерів до гуртування у політичний проєкт. 

Окрім Філатова і компанії, про самостійний похід з власною командою на чергові мерські вибори заявив градоначальник Запоріжжя Володимир Буряк. У середині січня 2020 року під нього підшукали столичну партію «Єднання», яку перейменували у «Партію Володимира Буряка «Єднання» і прописали у Запоріжжі. А 7 травня Буряк написав у «Фейсбуці»: «Вчора президент України Володимир Зеленський у своєму публічному виступі до нації твердо заявив про недопущення ревізії закону про місцеві вибори. Це підвело риску під намірами деяких політичних сил встановити партійну диктатуру в Україні та не допустити регіональні проєкти до виборів. Резюмую: партія Володимира Буряка «Єднання» йде на вибори».

Також шанси на переобрання зберігають інші мери. Вінницький – Сергій Моргунов, якого у 2015 році привела до владного трону регіональна партія «Вінницька регіональна стратегія» (у травні 2019 року партію перейменували в «Українську стратегію Гройсмана» - «Главком»), одеський – Геннадій Труханов («Довіряй ділам»), харківський – Геннадій Кернес («Відродження»), столичний – Віталій Кличко («Партія Блок Петра Порошенка «Солідарність», зараз хоче балотуватися від власної партії «Удар»).

Разом тим, експерт Українського інституту майбутнього, в минулому народний депутат Ігор Попов переконаний, що успішною могла би стати лише «партія усіх мерів». «Це дозволило би говорити про протистояння по лінії центр-регіони, про збільшення долі бюджету для місцевих рад, децентралізації тощо. Просто розраховувати на арифметичну суму рейтингів популярних у своїх містах мерів – недостатньо. Така партія може спрацювати лише для місцевих виборів. Головний бонус для кожного з мерів-учасників - звільнення від зобов’язань перед політичними лідерами в Києві. Київські «вожді» часто ставлять не зовсім адекватні задачі, і не лише для підтримки політичної програми. Маючи «свою» партію, в ній мери будуть будувати конфедеративну модель партійного будівництва, тобто, на своїй території матимуть повну свободу дій», – відзначив Попов у розмові з «Главкомом».

Натомість для успіху всеукраїнської партії, вважає експерт, потрібен насамперед харизматичний лідер національного масштабу. І потрібно чітке позиціонування щодо президента Зеленського.

«Не всі мери готові стати у чітку опозицію, бо є ще сподівання на компромісні рішення стосовно субвенцій та ставлення правоохоронців. А без опозиційності рейтинг на національних виборах наростити не вдасться», - додав Ігор Попов.

Віталій Тараненко, для «Главкому» 
 
Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/publications/shah-i-mat-kijivskim-vozhdyam-partiji-meriv-nanosyat-udar-687969.html
1