Кернес і Труханов створюють 'Партію мерів': Садовий вважає її штучною, а Каспрук організовує

Кернес і Труханов створюють "Партію мерів": Садовий вважає її штучною, а Каспрук організовує

17.06.2020, 14:38

Мери кількох обласних центрів створюють партію "Пропозиція" для спільної участі в місцевих виборах у жовтні 2020. Мери запланували офіційну презентацію партії на 19 червня.

 Керівником партії в реєстрі вказано главу одного з департаментів мерії Дніпра Андрій Пільченко.

 Як інфомує УМ, про це повідомляє ZN.ua з посиланням на джерела.

 Видання зауважує, що мери поводяться досить стримано, не коментуючи майбутню подію, пояснюючи свою позицію тим, що на них чиниться постійний тиск, в тому числі з боку силовиків.

 Деякі мери вже попередньо дали згоду на участь в партії.  Зокрема, Борис Філатов (Дніпро), Олександр Сенкевич (Миколаїв), Олексія Каспрука (Чернівці), Сергій Сухомлин (Житомир).

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки Оксана Продан керуватиме передвиборчим штабом Віталія Кличка, Каспрук організовуватиме "партію мерів", - ЗМІ

Мер Києва Віталій Кличко не бере участь в створенні проекту, але теж буде запрошений на презентацію партії мерів. На 3 липня заплановано перший з'їзд нової партії.

 Мер Ужгорода Богдан Андріїв вирішив долучитися до політичної партії, яку створюють Харківський міський голова Геннадій Кернес та мер Одеси Геннадій Труханов.

 “Я вирішив долучитися до команди політичної сили, яку найближчим часом спільно з мером Одеси буде розбудовувати міський голова Харкова Геннадій Кернес. Я, як і мер Харкова, вважаю, що в парламенті мусить бути сильне представництво місцевого самоврядування”, – заявив Андріїв.

 На переконання мера Ужгорода, народними депутатами мають обиратися фахівці, які знають проблеми на місцях та вміють їх вирішувати.

 Додамо, мер Львова Андрій Садовий висловився з приводу ідеї створення "партії мерів": об'єднуватися можна на принципах ідеології, а не на професійних принципах.

 " Партії будуються не певній ідеологічній основі. Якщо ми почнемо створювати професійні партії, давайте завтра створимо "партію водіїв трамваїв". Для чого? Я розумію, що мерів можна довести до білого каління, спробувати організовувати тиск, встановлювати якісь 5%-бар’єри, запроваджувати інші обмеження. Тоді мери будуть вимушені робити ті чи інші кроки. Але це не буде корисно для країни. Кожен має робити свою роботу. Суміщати посаду мера і партійного лідера – це дуже складно. Тому що будь-яка партія потребує уваги, часу, нею треба займатись. Дуже часто це суперечить позиції мера, який має балансувати між всіма політичними, вміти їх об’єднувати і шукати компроміс. Тому я проти штучних утворень", - заявив Садовий.

 Нагадаємо, партію мерів створюють у зв"язку з тим, що протягом останніх місяців відносини представників місцевої влади і центральної дещо загострились. Зокрема, мери міст інколи критикували рішення влади щодо жорсткого карантину.

 Водночас президент Володимир Зеленський ставив в один ряд із сепаратизмом бунт міських голів проти рішень центральної влади, бо вважає, що це шкодить не президенту, а Україні.

Джерело: https://www.umoloda.kiev.ua/ 

1