Колекція середньовічних монет із Хотина стала першим скарбом, яким росіяни започаткували систематичну крадіжку археологічних знахідок з України

Колекція середньовічних монет із Хотина стала першим скарбом, яким росіяни започаткували систематичну крадіжку археологічних знахідок з України

02.06.2023, 22:48

На землях сучасної України жили та взаємодіяли стародавні народи з розвинутою культурою, відбувалися бурхливі історичні події. Значно більш активні, ніж на землях центральної Росії, через їх периферійність відносно вогнищ цивілізації. Не дивно, що імперський центр, який з часом постав там, "всотував" коштовності із захоплених територій, як це робили всі тогочасні імперії.

Проте і сьогодні Росія не полишила своїх імперських звичок, представляючи знайдені в Україні пам'ятки, як російські, зокрема для закордонної аудиторії. Це ж використовується і як аргумент наявності "історичних прав" на українські території.

Пограбування музейних експозицій, як це відбувалося в Мелітополі, Херсоні, або навіть знищення, як в Маріуполі, ще раз нагадало про системне вилучення коштовностей, яким займався імперський центр за часів панування над Україною.

Починаючи з 1889 року, всі виявлені знахідки автоматично виносилися на розгляд Імператорської археологічної комісії (ІАК), члени якої й вирішували їхню подальшу долю. Не дивно, що колекції музеїв Санкт-Петербургу та Москви активно поповнювалися.

Чимало артефактів – джерел для реконструкції давньої історії України – вилучили з українських музеїв й передали до Москви упродовж 1930-х років. Деякі знахідки з колекцій українських музеїв, які нацисти вивезли за часів Другої світової війни, після повернення "дивовижним" чином знов-таки опинилися в Москві та Ленінграді.

Після захоплення Криму Росією в 2014 році ці ласі в археологічному сенсі території стали об'єктом "пильної уваги" російських дослідників. Здебільшого колекції з незаконно розкопаних кримських пам'яток російські окупанти вивозять на територію РФ.

Нині під час широкомасштабної російської агресії маємо документальні свідчення про вилучення ("евакуацію") колекцій з музеїв, що розташовані на тимчасово окупованих територіях материкової частини України: Херсонщини, Луганщини тощо.

Росіянин виносить награбоване з одного з Маріупольських музеїв (2022 р.)

Спілка археологів України в рамках проєкту "Археологічна спадщина, вкрадена Росією"  склала перелік коштовностей, які в різні часи були вивезені з України в Росію. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пропонує познайомитися з історією 12 пам'яток, які привласнили собі росіяни.

У 1889 році на території міста Хотина, нині Чернівецька область, під час обробітку орендованої землі міщанин Архип Озарчук знайшов великий скарб срібних монет.

Загалом колекція нараховувала від 1000 до 1600 монет. Понад 900 цілих і фрагментованих екземплярів і зараз перебувають у зібранні Ермітажу.

З-поміж монет ідентифіковано 888 брактеатів. Брактеати – срібні монети, карбовані на тонкому кружку металу лише з одного боку верхнім штемпелем на м'якій поверхні. Через це зображення на аверсі виходило опуклим, а на реверсі – увігнутим. Вони мали діаметр до 40-45 мм і вагу близько 1 г.

Ці монети із німецьких земель через Угорщину, зокрема Трансільванію, потрапили на землі Галицько-Волинського князівства. Вони можуть відображати шлях з Угорщини до Києва й далі до волзьких булгар. 

Припускають, що скарб у 1217-1218 роках заховав один із учасників п'ятого хрестового походу, очолюваного угорським королем Ендре ІІ. Очевидно, Хотинський скарб пов'язаний із перипетіями боротьби короля Данила проти угорців та боярської опозиції у 1230 році. 

Попри офіційні звернення до керівництва Ермітажу, росіяни систематично відмовляли українським науковцям в тому, щоб ознайомитися з колекцією середньовічних монет із Хотина.

ДЕНИС САМИГІН, ДЛЯ УП — 2 ЧЕРВНЯ 2023

За матеріалами https://www.pravda.com.ua/cdn/cd1/treasures/

 


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1