Керівники поліції України та Румунії провели робочу зустріч у Чернівцях

Керівники поліції України та Румунії провели робочу зустріч у Чернівцях

19.11.2022, 17:03

Робоча зустріч Голови Національної поліції України Ігоря Клименка та Генерального інспектора поліції Румунії Беноне-Маріана Матея відбулася у Чернівцях. Під час заходу сторони обговорили взаємодію у сферах міграційної безпеки, боротьби з криміналітетом, незаконним обігом зброї та злочинами економічної спрямованості.  

У зустрічі взяли участь керівники структурних підрозділів Нацполіції: начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Олексій Сергєєв, очільник Департаменту стратегічних розслідувань Андрій Рубель, керівник КОРДу Микола Путій, заступник начальника Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Володимир Шерстньов, а також начальник ГУНП в Чернівецькій області Руслан Дударець. Іноземну делегацію поліції Румунії представляли начальник спецпідрозділу, квестор поліції Александру Скурту та заступник начальника департаменту спеціальних операцій, шеф-комісар поліції Овідіу-Кіпріан Антохе.

керівники поліції україни та румунії обговорили питання розширення транскордонного співробітництва

Ігор Клименко подякував іноземним колегам за підтримку України у воєнний час і за прийом наших громадян, які, втікаючи від ворожих ракет, знайшли в Румунії безпечний прихисток. Голова Національної поліції України ознайомив румунських правоохоронців із особливостями роботи українських поліцейських під час правового режиму воєнного стану та новими розширеними функціями.

 керівники поліції україни та румунії обговорили питання розширення транскордонного співробітництва

«Починаючи з 24 лютого, поліцейські отримали майже 6 мільйонів звернень. Ми організували роботу чергових частин і диспетчерських служб так, щоб оперативно реагувати на повідомлення громадян навіть в умовах бомбардувань. Поліцейські забезпечили супроводження евакуаційних рейсів, у тому числі й вихованців спеціалізованих дитячих закладів різного типу. Вдячний румунським колегам за те, що прийняли у себе 249 дітей. Нам важливо, щоби наші громадяни, які тимчасово перебувають у вашій країні, були захищені від будь-яких можливих протиправних посягань», - зазначив Ігор Клименко. 

Голова Нацполіції розповів, що українські правоохоронці наразі отримують безпрецедентний досвід документування воєнних злочинів. Окрім того, слідчі поліції пройшли спеціалізовані тренінги у Польщі.

 керівники поліції україни та румунії обговорили питання розширення транскордонного співробітництва

«Станом на сьогодні поліція розпочала понад 44 тисячі кримінальних проваджень цієї категорії. Найчастіше – це порушення законів та звичаїв війни. Унаслідок російського вторгнення загинули понад 6700 цивільних осіб, серед них – 433 дитини. Невпізнаними залишаються понад 2500 тіл. Ми використовуємо в роботі кілька мобільних ДНК-лабораторій. За їх допомогою можна визначити особу загиблого впродовж півтори години», – розповів Ігор Клименко.  

Голова Нацполіції також наголосив, що, незважаючи на додаткові завдання, пов’язані із війною, українські поліцейські продовжують протидіяти внутрішньому ворогу – криміналітету. Особливу увагу правоохоронці приділяють боротьбі з організованою злочинністю, незаконним обігом зброї та контрабандою.  

Генеральний інспектор поліції Румунії Беноне-Маріан Матей подякував українським поліцейським, які своєю ефективною роботою не дають можливості криміналітету скористатися ситуацією в державі та поширити злочинну діяльність на країни ЄС.

 керівники поліції україни та румунії обговорили питання розширення транскордонного співробітництва

«Хочу запевнити, що наша підтримка буде тотальною, незважаючи на будь-які обставини. Ми будемо активно реагувати на потреби українських колег, тому спробуємо використати всі можливості для цього. Для нас важливо реагувати вчасно на такі запити, відтак – щоб співпраця базувалася на порозумінні. Також важливо знати, куди ми можемо спрямувати наші ресурси. Впевнені у тому, що будемо з вами предметніше співпрацювати», – зазначив керівник поліції Румунії.

 керівники поліції україни та румунії обговорили питання розширення транскордонного співробітництва

Під час робочої зустрічі сторони домовилися про розширення транскордонного співробітництва, оперативний обмін інформацією та обговорили першочергові заходи для швидшого реагування на всі виклики.   

У рамках візиту на Буковину Голова Нацполіції України Ігор Клименко вручив представникам структурних і територіальних підрозділів ГУНП в Чернівецькій області ключі від службових автомобілів, сертифікати на квартири, відомчі заохочувальні відзнаки та спеціальні звання поліції. У заході також взяла участь делегація поліції Румунії. 

Голова відомства передав представникам буковинської поліції ключі від 18 службових автомобілів. Зокрема, 14 – отримали поліцейські офіцери десяти територіальних громад, 3 – представники інших підрозділів ГУНП в Чернівецькій області, а позашляховик – бійці КОРДу.  

Поповнення автопарку стало можливим завдяки реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади». Транспортні засоби обладнані всім необхідним для виконання службових обов’язків поліцейських. 

Нагадаємо: на Буковині проєкт «Поліцейський офіцер громади» стартував у вересні минулого року. Наразі представники 38 територіальних громад регіону вже долучилися до співпраці. Відтак – на території Буковини сформовано 52 тергромад, відкрито 47 поліцейських станцій та 2 центри безпеки. На посади призначено 45 поліцейських офіцерів громад, ще 12 проходять навчання та 11 – конкурсний відбір.  

Голова Нацполіції України Ігор Клименко переконаний: завдяки плідній співпраці між поліцією, громадами і владою у реалізації таких проєктів рівень довіри населення до поліції зростає:

«Національна поліція України разом із представниками місцевої влади і громад зміцнює матеріально-технічну базу для забезпечення поліцейських офіцерів громад. Ці наші спільні зусилля спрямовані на те, щоб проживання у регіонах ставало безпечнішим, а громадяни почувалися захищеними», – зауважив під час глава відомства. 

Також у рамках сьогоднішньої зустрічі Ігор Клименко вручив двом спецпризначенцям буковинської поліції сертифікати від службових квартир. Також правоохоронці отримали спеціальні звання, відомчі відзнаки і нагороди. 

Голова Національної поліції України подякував буковинським поліцейським за належне несення служби.

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua      
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.  

 

 

1