Кабмін перевірить всі лісгоспи, аби припинити контрабанду лісу

Кабмін перевірить всі лісгоспи, аби припинити контрабанду лісу

18.07.2018, 15:21

Підприємства лісової промисловості чекають масштабні перевірки на предмет контрабанди лісу. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав під час засідання Уряду.

Він підкреслив, що в Україні заборонений експорт лісу, тобто вивозити сировину з України - злочин.

«У нас є різні види контрабанди. Один з них – контрабанда лісу. Маємо звіти міжнародних організацій. Факти жахливі, - сказав Володимир Гройсман. -   Я підписав звернення до генпрокурора з наявною інформацію про такі правопорушення, кримінальні злочини", - сказав він.

Гройсман додав, що також звернеться в НАБУ, тому що за цим всім стоять "конкретні прізвища".

"Пропоную, щоб ми прийняли рішення уряду, про наступне Держаудитслужба, ДФС, Держгеокадастр, Національна поліція почали перевірки господарської діяльності всіх лісгоспів України з конкретними даними про накладні: хто їх підписував, хто відвантажував, який митник оформлював, через який пункт пропуску проходила контрабанда", - додав прем’єр.

За його словами, уряд звернеться до іноземних партнерів з Євросоюзу, щоб дізнатися обсяги вивезеного за кордон лісу-кругляка.

За даними Гройсмана, лише 1 червня за межі України вийшла майже тисяча вагонів з деревиною.

Прем’єр також повідомив, що 17 липня підписав висновок з проханням до Верховної Ради підтримати закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу.

"Відповідні доручення (у рамках боротьби з контрабандою лісу, - ред.) також дав "Укрзалізниці". Всі документи будуть скануватись. Фото всіх вагонів будуть в онлайн-режимі направлятись до Нацполіції та ДФС. І за це буде відповідати керівник української залізниці. Щоб всі бачили в онлайн-режимі, хто, куди, що повіз", - сказав Гройсман.

Очільник уряду сказав, що звернеться до громадськості, щоб йому допомогли моніторити ситуацію на пунктах пропуску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З України і Буковини незаконно вивозять ліс у Європу постачальникам Ikea і H&M - дослідження Earthsight (ОНОВЛЕНО)

Гройсман звернувся до Генеральної прокуратури із вимогою перевірки фактів такої контрабанди, а також до партнерів з Євросоюзу з проханням надати інформацію про продукцію ліспрому, яка перетинає державний кордон.

  Глава Уряду наголосив, що всі, хто має відношення до незаконних вирубок, до незаконного вивезення та ввезення лісу, понесуть відповідальність.

 «Ми зупиняємо нелегальний потік товарів. Наша робота дає свої перші паростки. Я буду і далі викривати всі тіньові схеми, які є. І буду боротися з тим, аби таких схем не було. Боротьба буде результативною, - сказав Володимир Гройсман. – Я не буду закривати очі на жодну схему, яка робить Україну біднішою. Прошу всіх правоохоронців - давайте об’єднаємося і вдаримо по всіх цих схемах. Давайте покажемо людям результат цієї боротьби».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держлісагентстві дуже задоволені новим керівником галузі, який замінив Череватого, і одностайною підтримкою лісівників Фищуком і Мунтяном

ДОВІДКОВО

Платники на Буковині сплатили майже 19 млн. грн. лісової ренти. Надходження збільшились на 4,9 млн. грн. у порівнянні з 2017 роком.

У першому півріччі 2018 року лісогосподарські підприємства Чернівецької області та тимчасові лісокористувачі за використання лісових угідь сплатили в казну понад 18,8 млн. грн. У порівняні з аналогічним періодом 2017 року, надходження збільшились на 4,9 млн. грн. Про це повідомили у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

В цілому, з початку року із загальної суми надходжень в місцевий бюджет надійшло 10,8 млн. грн., натомість 8 млн. грн. - до державного бюджету.

Ці надходження рентної плати перерахували до казни лісокористувачі – юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами. Серед найбільших бюджетоутворюючих підприємств цієї галузі слід виокремити - ДП «Берегометське ЛМГ», ДП «Путильський лісгосп» та ДП «Чернівецький держлісгосп».

Джерело ТВА, https://pogliad.ua/
1