З України і Буковини незаконно вивозять ліс у Європу постачальникам Ikea і H&M - дослідження Earthsight (ОНОВЛЕНО)

З України і Буковини незаконно вивозять ліс у Європу постачальникам Ikea і H&M - дослідження Earthsight (ОНОВЛЕНО)

15.07.2018, 22:33
Україна незаконно вивозить до Європи більше деревини, ніж будь-яка інша країна, при цьому серед покупців - постачальники Ikea і H&M

Про це йдеться в доповіді британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконної вирубки лісів по всьому світу.

Берегомет, Сторожинець та Путила є одними з найбільших постачальників лісу для румунської компанії Schweighofer.  Деревину румунської фабрики Schweighofer використовують для виробництва товарів, які продаються в IKEA. Дослідження 18 лісозаготівельних ділянок у чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах України, серед яких Чернівецька область, виявило, що від 67 до 78% рубок є невиправданими і, отже, незаконними. Йдеться у доповіді «Причетні до корупції. Як компанії-мільярдери та уряди ЄС не справляються з проблемами українських лісів» британської організації Earthsight, що досліджує проблеми незаконного вирубування лісів в світі.

"Навіть після того, як стали відомі корупційні справи, пов’язані із незаконним вивозом лісу з області, європейські фірми продовжували купувати великі обсяги буковинської деревини. Ще в жовтні 2017 року один з керівників лісового господарства Чернівецької області був затриманий через хабар правоохоронним органам, - нагадує сайт che.tvoemisto.tv. - У червні 2018 року Чернівецька митниця після співпраці з митницею Румунії виявила нелегальний експорт брусів вартістю понад 1 мільйон доларів США за перші п'ять місяців року.

 Так, під час дії мораторію на вирубку лісу в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт в країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 році.

Відзначається, що після введення в Україні мораторію на експорт лісу-кругляка на першому місці серед імпортерів українського дерева виявилася компанія Egger, другий в світі за обсягами виробник дерев'яних панелей, і її два найближчі конкуренти - Kronospan і Swiss-Krono, а також польська целюлозна фабрика, яка входить в найбільшу в світі паперову корпорацію International Paper.

При цьому в ЄС надходить не тільки незаконно вирубана, а й незаконно експортована деревина, в тому числі і той самий ліс-кругляк, експорт якого в Україні під мораторієм.

Зокрема, дослідники зафіксували поставки українського кругляка чеським целюлозним заводам, один з яких належить транснаціональній корпорації Mondi (виробляє паперову упаковку), а інший - виробнику віскози компанії Lenzing.

"Не дивлячись на розміри цих компаній, в ЄС їхні назви мало хто чув. Але більшість європейських споживачів куплять продукцію, вироблену з поставленої ними сировини. Деревину румунської фабрики Schweighofer використовують для виробництва товарів, які продаються в Ikea", - йдеться в дослідженні.

Уточнюється, що Egger, Swiss-Krono і Kronospan не тільки є постачальниками Ikea, але і поставляють більшу частину пиломатеріалів, дерев'яних плит і підлог, які продають мережі DIY Wickes і Homebase в Великобританії, компанії Hagebau, Obi і Hornbach в Центральній Європі і французькі мережі Leroy Merlin і Castorama.

International Paper випускає папір для HP, Canon і Xerox, який продають в супермаркетах по всій Європі. Одяг, вироблену з волокна Lenzing, продають в більшості мережевих магазинів одягу ЄС, включаючи H&M.

Джерело: https://espreso.tv/news/2018/07/15/ukrayina_nezakonno_vyvozyt_lis_u_yevropu_postachalnykam_ikea_i_hampm_doslidzhennya_earthsight

1