І тоді не нарікайте, що вас не попереджали: не чіпайте бодай дерева і парки!

І тоді не нарікайте, що вас не попереджали: не чіпайте бодай дерева і парки!

01.06.2023, 19:48
Ідейні (в сенсі з ідеалами, а не безпринципні циніки), політично незаангажовані (в сенсі поза вузькими партійними розкладами), незахланні (в сенсі непродажні). Можливо, не достеменно цими словами, але так за суттю охарактеризував екологічних активістів виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко під час експертної розмови у Чернівцях.
 
А тому особливо незручні в принципі для будь-якої влади. Для влади авторитарної, такої як нинішня російська, чи тоталітарної, як колишня радянська, навіть небезпечні. Саме екологічні протестні рухи провістили майбутній розвал СРСР. І саме за екологічними рухами, зокрема, пильнує зараз чинний у росії політичний режим, справедливо остерігаючись усіляких небезпечних для себе проявів.
 
Враженим Чорнобилем українцям і алопецією чернівчанам не треба пояснювати, чим обернулося для тодішньої влади нехтування екологічними викликами. Іскра, яку можуть викресати політично чисті громадські активісти, може вмить запалити полум'я, яке знесе хитку рівновагу владної піраміди вождистського типу. Доведено досвідом розпаду СРСР.
 
Другий важливий елемент, який особливо виокремив для себе із надзвичайно цікавого спілкування із гостем, це необхідність навіть для диктатора (хоча чому, навіть? в першу чергу для нього) прагнути легітимізації власного становища в очах людей.
 
Жодна купівля голосів, виборчі технології, вкидування бюлетенів, намальовані цифри електоральної підтримки, фальшива соціологія тощо, навіть після переобрання на новий термін, не забезпечать політику більш менш тривалого перебування на посаді, якщо переважна більшість суспільства не дійде консесусу, нехай навіть пасивного, щодо законності його прав на булаву. Не вірите? Згадайте, хто і на яких собачих майданчиках виніс вирок "винні" попередній владній команді "будинку із левами".
 
Спостергіючи зверхність до громадської думки, яку вряди годи демонструють окремі власники керівних крісел на Буковині і в Чернівцях, які наївно вірять, що без суспільної легітимізації вічно сидітимуть у кріслах і вирішуватимуть свої особисті справи за рахунок людей, я вже наперед знаю, чим для них усе закінчиться!
 
І тоді не нарікайте, що вас не попереджали: не чіпайте бодай дерева і парки!
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1