Хочуть ділити людські гроші: на Клічука тиснуть депутати з різних політичних боків, ЗМІ мера 'б'ють' у відповідь по голові Чернівецької ОВА

Хочуть ділити людські гроші: на Клічука тиснуть депутати з різних політичних боків, ЗМІ мера "б'ють" у відповідь по голові Чернівецької ОВА

05.04.2022, 17:20

Депутатка Чернівецької ради Антоніна Бабюк з "Команди Михалішина" звертається до міської влади і до мера міста терміново виділити кошти на все необхідне.

Водночас Голова постійної комісії Чернівецької міської ради VІІІ скликання з питань бюджету та фінансів Василь Максимюк з фракції "Європейської солідарності" здійнив демарш стосовно міського голови і його команди і також через неможливість брати участь у розподілі грошей. 

Усе це дає підстави припускати, що йдеться про скординовані дії з тиску на міську владу для ухвалення потрібних рішень.

Щоправда міська влада теж у боргу не залишається, а у підконтрольних собі ЗМІ відповідає прицільними інформаціними ударами по голові Чернівецької ОВА Осачуку та його оточенню.  

Подробиці у публікаціях на сайті Чернівецького променя (https://promin.cv.ua/)

"В країні війна! Повномасштабна. І обов‘язок всіх працювати на Перемогу, кожен на своєму місці, кожен хто як може. Задача єдина - зберегти країну і перемогти ворога, все інше потім (цю, мою пропозицію підтримали представники всіх фракцій у міській раді, майже одноголосно (один утримався)", - йдеться у дописі народної депутатки Антоніни Бабюк.

 Депутатка закликає виділити кошти і закупити все необхідне для бійців Територіальної оборони - форму, взуття та одяг. Ще необхідні кошти аби  закупити продукти для харчування тимчасово переміщених осіб, адже "люди не мають кожного дня випрошувати пачку макаронів, раз в тиждень їм має видаватися продуктовий набір на родину - борошно, макарони, крупи, олія".
 
Також необхідно виділити кошти і закупити продукти харчування довготривалого зберігання - крупи, олія, консерви і "розмістити на склади, під охороною, на випадок продуктової кризи, щоб чернівчани були забезпечені", - зауважує Антоніна Бабюк.
 
"Кошти в бюджеті міста є, і це сотні мільйонів, тому треба використовувати їх на першочергові потреби. Першочергові завдання всіх і кожного-забезпечення і підтримка Армії і населення, яке опинилося в зоні бойових дій", - наголосила депутатка.
 
Нагадаємо, кількома днями раніше депутатка міськради Зубжицька вже піднімала питання продуктових наборів. 
 
 
 
Голова постійної комісії Чернівецької міської ради VІІІ скликання з питань бюджету та фінансів Василь Максимюк пригрозив скласти свої повноваження.
 
І хоча до ухвалення такого рішення сесією міської ради це не більше ніж порожній звук, проте проєкт відповідного рішення вже оприлюднено на сайті міської ради. 
 
За словами міського обранця, він не погоджується з тим, як виконком на чолі з міським головою розпоряджаються бюджетом Чернівецької територіальної громади.
 
"Це мій такий демарш. В умовах воєнного стану керівництву міст, територіальних громад, мерам дозволено використовувати бюджетні кошти за рішенням виконавчого комітету. У мене принципове непогодження з тим, як сьогодні розпоряджаються бюджетом Чернівців, тобто ніяк," - пояснив Максимюк.
 
Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну була проведена лише одна сесія міської ради, на якій перерозподілили 80 мільйонів залишку 2021 року в резервний фонд, яким, за рішенням виконавчого комітету, можна розпоряджатися міському голові.
 
"Більше нічого не хочу казати, не хочу збурювати громадськість, а після перемоги зроблю пресконференцію. Сьогодні це не першочергове питання", - пояснив Максимюк.
 
Депутат зазначив, що аби скласти повноваження, за це рішення повинна проголосувати сесія.
 
Водночас, рішення Василя Максимюка прокоментувала його колега, депутатка Яна Брус.
 
"Щодо мотивації Василя Сидоровича - я думаю, його спонукало те, що за 40 днів жодного разу не була скликана сесія міської ради, а ми маємо чимало звернень від військовослужбовців, представників тероборони, переселенців, звичайних мешканців і ці пропозиції не розглядаються сесією.
 
А певні питання - виділення коштів на розсуд міської ради, міського голови чи його команди, приймаються виключно виконкомом. Але хочу зазначити, що згідно з Бюджетним кодексом, ці рішення виконавчого комітету, що стосуються перерозподілу бюджету, вони мають погоджуватися бюджетною комісією. За 40 днів жодного разу не було скликано бюджетної комісії, жодного рішення виконкому не було погоджено бюджетною комісією", - заявила обраниця.
 
На її думку, саме це стало причиною рішення Василя Максимюка щодо дострокового припинення повноважень, як голови бюджетної комісії.
 
Також Яна Брус зазначила, що жодне рішення виконавчого комітету так і не було доведено до депутатського корпусу.
 
а мою думку, усі рішення вони приймають виходячи з інтересів Романа Васильовича Клічука та його команди", - додала вона.
 
Водночас депутат міської ради з промерської більшості Віталій Другановський заявив, що не сумнівається в професійності Максимюка, як голови постійної комісії Чернівецької міської ради з питань бюджету та фінансів. Тим паче, що він очолює її у міськраді вже не вперше.
 
"Він повністю справлявся зі своїми обов'язками голови бюджетної комісії і тому така звістка для мене - новина", - зазначив Віталій Другановський.
 
 
Нагадаємо, ще 29 березня депутат міської ради Іван Гончарюк розкритикував  команду міського голови:
 
- Жодного засідання сесії міської ради від початку повномасштабного вторгнення. Ми б змогли забезпечити значну частину наших військових необхідною амуніцією за рахунок коштів бюджету. Натомість ми отримали "Димні вечори" та ямковий ремонт... Місяць часу вже марно втрачено, далі втрати будуть більші, а сподівань на "толкову раду" все менше?Натомість замість закупівлі військових засобів захисту з коштів бюджету, ми звертаємось в особі керівників міста до Притули за допомогою... ми певно перші, як орган місцевого самоврядування, навіть не сесійно, а через посадовців звернулися до Притули за допомогою. За спільними нашими домовленостями, сесія мала відбутися позаминулого четверга. Але міський голова не звик зраджувати своїм переконанням і слова не дотримався. Сесію він звісно не скликав і напевно не збирається.
 
 У коментарях під дописом його підтримали деякі колеги по сесійній залі, що знову ж таки вказує на те, що політичні угрупування у Чернівцях вже відкопали сокиру війни
 
- До відома. Усі машини ТО із-за браку коштів доводиться ремонтувати за власний рахунок. Іноді допомагають волонтери, але їх можливості не безмежні. Саме зараз треба відновити три фури.. Звідки військовим брати на це кошти?.. Вважаю, що саме для вирішення подібних проблем треба проводити сесії, - долучився до коментування Анатолій Чесанов
 
- Ні сесій , ні відповідей на жодне запитання не надають ні Р.Клічук, як мер, ні М.Кирилюк- як секретар Чернівецької міської ради. Я вже звернулася до Клічука в депутатській групі з запитанням : «Коли планується проведення сесії?», а у відповідь … повна тиша. Така сама тиша й на запитання інших депутатів… - підтримала колег депутатка Оксана Зубжицька
1